<b>VINOPPTREKKER</b> For deg som ikke mangler skapplass. Se video lenger ned i saken. Foto: Youtube.com
VINOPPTREKKER For deg som ikke mangler skapplass. Se video lenger ned i saken. Foto: Youtube.comVis mer

Er dette verdens beste vinopptrekker?

Den er nok i hvert fall verdens mest kompliserte. Og dyreste.

Er du av dem som foretrekker å imponere på Donald Trump-måten, fremfor å leke MacGyver, kan kanskje vinopptrekkeren fra britiske Rob Higgs være noe for deg. Ikke bare åpner den flasken. Den heller også opp i glasset.

Oppfinneren har forøvrig en god grunn til å skåle. Opptrekkeren, som er laget av skrapmetall, blant annet to kanonkuler, en klokkefjær og en dampmotor, er solgt til et designfirma som har gitt Higgs i oppdrag å lage 25 stykker. De tre første er solgt for 100.000 britiske pund (rundt 902.000 kroner med dagens kurs); og resten skal selges for 75.000 pund (cirka 677.000 kroner), melder den britiske nettavisen the Sun.

Higgs vil imidlertid ikke røpe nøyaktig hvor mye han tjener på salget. Det han vil si, er hvor han har inspirasjonen fra: Heath Robinsons tegninger. Våre tanker går også i retning Philippe Fix, mannen bak Serafins makeløse mesterverk, og ikke minst Reodor Felgen.

Her kan du se hvordan den virker:


Flere fikse vinopptrekkere

Vinopptrekkere kan være så mangt. De enkleste variantene krever litt muskelkraft: Du skrur inn og trekker korken ut av flasken. Noen sverger til kelneropptrekkerne, der man bruker opptrekkeren som jekk. Andre ønsker en screwpull (nå Le Creuset)-variant der man skrur én vei, som både får skruen inn i korken og korken ut av flasken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også litt mer forseggjorte måter å åpne vin på. Det finnes opptrekkere som presser korken ut ved hjelp av gass som sprøytes inn i flasken gjennom korken. Det finnes også tilsatser som monteres på en drill. Er det musserende vin som skal åpnes, kan du bruke en sabel. Og i Rioja brennes flaskehalsen av.

Og vil du virkelig imponere en gang dere har mistet opptrekkeren, bruker du skoen din.