Snart skifter du TV-kanal på denne måten, tror Samsung. Med åpen hånd blar du gjennom menyen. Når du knytter den, aktiveres kanalen som er markert.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Snart skifter du TV-kanal på denne måten, tror Samsung. Med åpen hånd blar du gjennom menyen. Når du knytter den, aktiveres kanalen som er markert. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Er dette TV-fremtiden?

Glem berøring, nå er det bevegelser som gjelder. Eller?

(LAS VEGAS): De siste par årene har stått i berøringsfølsomhetens tegn, først med mobiler og nettbrett, senere også PC-er, for ikke å glemme fjernkontroller. Men i fremtiden vil berøring erstattes av bevegelse, tror mange, og både spill- og TV-industrien eksperimenterer med bevegelsstyring i disse dager.

Noen er allerede på markedet: Slik gikk det da vi testet bevegelsesstyring av Samsung UE55ES8005

Under årets CES-messe i Las Vegas i januar så vi flere eksempler på hvordan bevegelser kan erstatte knapper og berøring, men slett ikke alle var like vellykkede synes vi. Det er noe med at knapper (spesielt) har en tendens til å virke hver gang, noe som slett ikke viste seg å være tilfelle når det gjaldt alle bevegelsesløsningene vi så under messen.

Les også: 2013 blir gjennombruddsåret for OLED

Fjernkontroller og bare never

Noen av de beste løsningene vi så var fjernkontroller med innebygde bevegelsessensorer. Avhengig av hvilke bevegelser man gjør i luften, vil kontrollen sende korresponderende instruks til TV-en.

Er dette TV-fremtiden?Kinesiske Looq System demonstrerte en dings kalt @7pm som plugges i iPhone, og som gjør den om til en fjernkontroll til mer enn 6.000 forskjellige TV-er, DVD-spillere, tunere og mediespillere. Ikke nok med det, den kan også brukes med bevegelser. Rist lett mot høyre for skifte kanal. Prisen er 59 dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Styr fjernkontrollen med stemmen

TV-produsentene kommer

Men spesielt avanserte var ikke disse løsningene, sett i forhold til alt som er mulig ved hjelp av et kamera i fronten på TV-en. Dette er funksjonalitet som har vært brukt en tid allerede, gjennom spill-løsninger som Nintendo Wii, Xbox Kinect og Playstation Move. Nå kommer også TV-produsentene etter.

Om det er enklere enn å bruke fjernkontroller og spillkontroller som man fysisk trykker på, er vi imidlertid usikre på. Se videoen øverst i denne saken, og diskutér temaet med andre brukere i debattfeltet nederst.

Her finner du alle de ferske CES 2013-nyhetene