Er dette greit?

Er det greit å dumpe søppelet utenfor døren hver eneste dag?

Dette synet møter oss utenfor naboens dør hver morgen - og hilser oss velkommen hjem hver kveld. Er det greit? Foto: Elisabeth Dalseg
Dette synet møter oss utenfor naboens dør hver morgen - og hilser oss velkommen hjem hver kveld. Er det greit? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Vi skjønner at de ikke har lyst til å se og lukte på søppelet inne i leiligheten - men er det ikke da opplagt at ikke naboene ønsker det i oppgangen?»


Det er mange utfordringer ved å bo i borettslag. Man skal opprettholde skrevne og uskrevne regler, og det kan være lett å gå seg vill. Noen synes det er hyggelig å høre på at naboen øver på klassiske fiolinsonater - men dør av den andre naboens technobass. For andre er det helt omvendt. Og da har vi ikke begynt å snakke om når på døgnet dette foregår.

Det er ikke lett å bo sammen heller:Les mer om husfredens verste fiender

Selv synes vi stort sett det er helt greit med både bass og fiolingnikking, og takler det meste av fest og moro. Men vi har innsett at det bor en sur gammel borettslagstante i oss alle, og hos oss har den sparket inn når det gjelder en ting: Naboens slappe forhold til søppel.

Elisabeth Dalseg er boligredaktør i DinSide Foto: Per Ervland
Elisabeth Dalseg er boligredaktør i DinSide Foto: Per Ervland Vis mer


Vi skjønner at det er tiltak å gå ut med søppelet, spesielt i den kalde årstiden. Det er et par trapper ned og så må man ut i bakgården for å kaste det. Naboen har dessuten katt, så det er nesten permanent et pose med kattesand med avføring på trappen. Ikke noe man har lyst til å ha i hus. Problemet er bare at det ligger og lukter i oppgangen hver natt. Og at det ikke ser noe hyggelig ut.

Annet søppel lukter heller ikke blomster. Så hele oppgangen vet hva naboen har hatt til middag. - I dag har de spist noe med løk og fisk, tenker vi den ene dagen, mens det den andre dagen dunster rødt kjøtt, purre og hvitløk. La oss ikke begynne å snakke om hvordan det luktet etter skalldyrlag... Vi grøsser ved tanken på hvordan det ville luktet dersom alle naboene hadde gjort det samme! Og priser oss lykkelige at de ikke har bleiebarn.

Gjør du noe som irriterer naboene dine? Eller gjør de noe som irriterer deg? Diskuter i debatten under

Problemer med naboen? Slik skværer dere opp

Et annet og kanskje mer prekært problem enn uappetittelig lukt har fire ben, snute og hårete hale. Rotter. For når det blir kaldere trekker rotter inn i hus, kanskje spesielt i kjellere - og da er det vel ikke smart å ha søppel stående på bakken. Spesielt ikke i en by der rottebestanden beregnes å være på størrelse med befolkningen.

Dette er imdlertid (eller heldigvis) ikke noe argument, ifølge Arnulf Soleng, seniorforsker på avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet.

- Man bør selvfølgelig passe på alt søppel, men jeg vil ikke anta at dette vil utgjøre noe stort problem, sier han til DinSide.

Han mener det er viktigere å se på hvordan man oppbevarer søppelet ute - i forhold til et eventuelt rotteproblem.

Ifølge Åge Pettersen, informasjonssjef i Norges største borettslag, Obos, er det ingen lover som regulerer daglig dumping av søppel på dørstokken. - Dette er stort sett noe som eventuelt er regulert i de individuelle husordensreglene, sier han til DinSide.

Men hva synes du? Er det greit å dumpe søppel utenfor døren i en felles oppgang? Diskuter under.