Store gule skraverte felt frir til tilbudsjegeren i oss. Vår leser Roger Rogn-Jacobsen passet imidlertid på å sjekke før-prisen.  Foto: Roger Rogn-Jacobsen
Store gule skraverte felt frir til tilbudsjegeren i oss. Vår leser Roger Rogn-Jacobsen passet imidlertid på å sjekke før-prisen. Foto: Roger Rogn-JacobsenVis mer

Er dette et godt tilbud?

Det kan lønne seg å sjekke før-prisen.

Forrige uke spottet vår leser Roger Rogn-Jacobsen en 32-tommers flatTV fra Thomson på Elkjøp i Tønsberg til kun 3.000 kroner. Et kupp?

Tja. Han tok seg nemlig tid til å sjekke førprisen. Som var på nøyaktig samme sum: 3.000 kroner. Et vaskeekte lokketilbud?

- Nei. Her må det ha skjedd en feil eller en misforståelse, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke i Elkjøp til DinSide. - Dette er ikke vanlig praksis hos oss. Det er klart det ikke skal være lik pris på førpris og kupp-pris.

Butikkene har en rekke forskjellige virkemidler for å indikere at du gjør et kupp, selv om det ikke nødvendigvis er tilfelle, og vi går fem på, gang på gang. Sjekk hvordan de lurer oss.

Total prisforvirring

Vi sjekket selvfølgelig med en gang hva TV-en ville kostet dersom man kjøpte den på nett, og fikk oss en liten overraskelse. Den er nemlig også på tilbud i Elkjøps nettbutikk, til den nette sum av 3.295 kroner. Altså nesten 300 kroner mer enn kuppet i butikk. Og når vi ringer Elkjøps kundeservice, får vi beskjed om at denne TV-en ble solgt på tilbud i Tønsberg en tid til bake for 2.995 kroner.

Les også: Joda, Elkjøp har prisgaranti, selv om de ikke lenger får lov til å avertere det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kupp-pris

Han forklarer at når Elkjøp benytter seg av prismerking av den typen som vises over, altså pris i fete typer over et skravert gult felt, indikerer dette at man skal gjøre et kupp. Men hvor mye skal en vare settes ned før de benytter seg av kupp-prising?

- Kupprisen skal ligge klart lavere enn ordinær pris, sier Brekke. Elkjøp har ingen faste retningslinjer for hvor mye lavere prisen skal være, men ifølge Brekke vil det normalt brukes på produkter som ligger fra 10-15 prosent lavere enn ordinær pris. - Det skal lønne seg for kunden å kjøpe en kuppvare, sier Brekke.

Vi kan altså gå ut ifra at den opprinnelige prisen var minst 3.500 kroner.

Hva har den kostet?

Hva den egentlige førprisen på TV-en har vært, er fortsatt et uløst mysterium. - Den prisen du fikk oppgitt fra kundesenteret er den siste prisen vi solgte den TV-en til. Det var en kampanje for cirka en måned siden, sier Brekke.

Han forteller at de ikke opererer med sentral prissetting, og at det vil være vanskelig å finne frem til opprinnelig salgspris. Den aktuelle TV-en er nå solgt, og det viser seg at tilbudet vår leser tok bilde av gjalt en returnert vare. Derfor kupp-pris.

... og vi vet ennå ikke hvor mye man kunne spare på å kjøpe B-varen - eller hvor mye man kan spare på å benytte seg av internettilbudet.

Vær prisbevisst


Det lønner seg å sjekke priser. Selv om det viser seg i dette eksempelet at du faktisk kunne gjøre et kupp ved å kjøpe TV-en med lik før- og etterpris, er dette dessverre ikke alltid tilfelle.

- Vi henger oss på oppfordringen om å sjekke priser. Vi setter pris på prisbevisste kunder, og opplever stadig oftere at våre kunder har sjekket priser på nett før de kommer til butikken, sier Brekke.

Dette fører til at nettprisene i stadig større grad blir retningsgivende for prissettingen i butikk. Det er imidlertid ikke alltid tilfelle, og du fortsatt spare på å bestille varen på nett, og plukke opp i butikk - i stedet for å kjøpe direkte fra butikken.

Sparte 700 kroner på å bytte inn julepresangen fra Elkjøp - i samme vare fra Elkjøp.