Vasker ved hjelp av luft og bevegelse. Foto: Susann Hahnwald
Vasker ved hjelp av luft og bevegelse. Foto: Susann HahnwaldVis mer

Er dette din neste vaskemaskin?

Designpris til NTNU-student

Hvordan vil husholdningsapparater se ut om 90 år? Dette var utfordringen Electrolux ga studenter i årets designLab konkurranse. Den tyske utvekslingsstudenten Susann Hahnwald vant konkurransen i Norge, med vaskemaskinen Aery wash, og ble premiert med 25.000 kroner.

Bildespesial: Se finalebidragene i designLab 2009

– Hvorfor skal vi måtte samle opp stinkende, skitne klær i vaskekurven så lenge før det blir nok volum til å kjøre en vask?, var spørsmålet Susann Hanhwald stilte seg som utgangspunkt for konkurransebidrag.

– Løsningen ble å kunne gjøre vasken unna med en gang. Supert, ikke minst for småbarnsfamilier på reise, sier hun i en pressemelding.

Se hvordan stjernedesigner og dommer i designLab, Yves Behar, ser for seg at fremtiden vil se ut

Vasker på farten

Ideen er minst like usannsynlig som oppvaskmaskiner var for 90 år siden: En klesvaskemaskin som vasker klær ved hjelp av luft og energien den blir tilført gjennom å bli fraktet rundt. Designstudenter ved Høgskolen i Akershus (HiAk), Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo (AHO) og Norges tekniske og naturvitenskapelige Universitet (NTNU) deltok i konkurransen.

– Vi vet at utdanningen for industri og produktdesign i Norge holder topp internasjonalt nivå. Med denne konkurransen ønsker vi å støtte opp om de dyktigste talentene. Samtidig legger vi ikke skjul på at de dyktigste studentene kan være aktuelle kandidater for selskapets rekruttering i tiden fremover sier administrerende direktør Arne Håkon Burdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er morgendagens hvitevarer

Premien på 25.000 kommer godt med for studenten. - For stipendet skal jeg blant annet kjøpe mange, mange kaffemaskiner. Jeg trenger å prøve ut kaffemaskiner i tilknytning til hovedoppgaven min, sier Hahnwald.

Juryen ble ledet av industridesigner Søren Yran som har vært formann i foreningen norske industridesignere, med Rismoen og høgskolelektor Torgrim Eggen ved Hgskolen i Akershus som representanter for utdanningsmiljøet. Juryen var samstemt i sin konklusjon om at Aery wash var det beste bidraget i forhold til konkurransens intensjon. "Interessant, nyttig og miljøvennlig – hvis realiserbart", heter det i juryens vurdering.