Blir 2014 slow cookerens år? Foto: ELISABETH DALSEG
Blir 2014 slow cookerens år? Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Er dette årets kjøkkendings?

Har slow cookeren eller crock-poten kommet for å bli?

Slow food, eller langsom matlaging om du vil, har lenge vært en mottrend til fastfood og ferdigmat på kjøkkenet, og ulike varianter av dette er i ferd med å innta landets restaurantmenyer og butikkhyller.

Og der matlysten er, følger dingsene etter.

Slow cooker maskinene er ikke så kjent her i Norge ennå, men i amerikanske hjem er det fast inventar. Ifølge "Great American Slow Cooker Book" har mer enn åtte av ti amerikanske husholdninger en slow cooker på kjøkkenet.

Sitronkyllingen ble supermør, men skinnet trengte å svis litt under grillelementet (eller med en gassbrenner) for å bli sprøtt og godt. Foto: ELISABETH DALSEG
Sitronkyllingen ble supermør, men skinnet trengte å svis litt under grillelementet (eller med en gassbrenner) for å bli sprøtt og godt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Et av de mest kjente merkene, Crock Pot, har vært på det norske markedet i noen år, og nå har også Clas Ohlson lansert en egen versjon. Crock Pot har forøvrig gitt navnet sitt til produktet, på samme måte som støvsugerprodusenten Hoover for mange er synonymt med støvsuger i USA.

Les også: Sous-vide, kjøkkentrikset kokkene ikke vil fortelle deg om

Dette er en slow cooker

En slow cooker er kort fortalt et elektrisk, frittstående kokekar. Den kan minne litt om en riskoker, men selve kokekaret er i keramikk. Instillingene er enkle, det er stort sett to varmetrinn, lav og høy. Noen har en timerfunksjon, eller automatisk varmeelement som holder på varmen når tiden er ute, dette varierer.

Tanken er uansett: Du hiver maten oppi gryten, skrur på lav varme (For matlaging i 8-9 timer) eller høy varme (3-4 timer). På det første trinnet skal det være så lav varme at du trygt kan forlate huset - og komme hjem til ferdiglaget og varm middag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det rart amerikanerne elsker slow cookerne?

Les også: Slik hacket han riskokeren til sous-vide-maskin.

Trenger du det?

Langtidssteking og -koking gjør selv de tråeste billigste kjøttstykkene møre som den fineste indrefilet, og er en perfekt måte å lage "nordmenns nye yndligsrett" på: Pulled pork, eller plukksvin som vi liker å kalle det.  Foto: HEGE HØPFNER / NEWSWIRE
Langtidssteking og -koking gjør selv de tråeste billigste kjøttstykkene møre som den fineste indrefilet, og er en perfekt måte å lage "nordmenns nye yndligsrett" på: Pulled pork, eller plukksvin som vi liker å kalle det. Foto: HEGE HØPFNER / NEWSWIRE Vis mer


Å lage mat i en slow cooker er ikke ulikt langtidssteking av kjøtt eller gryteretter i ovn: sett det inn på lav varme og gå på jobb, eller søndagstur, og kom hjem til ferdig middag.

Prinsippet er det samme, men resultatet blir noe annerledes, fordi maten lages i et lukket rom. Sånn sett minner resultatet mer om sous-vide, men uten de finessene og den ekstreme detaljorienteringen. Her er det lav eller høy temperatur i 3-4 ellerl 7-8 timer som gjelder, ikke 62,7 grader i nøyaktig 43,5 minutter.

I en ovn vil mye av vannet fordampe, noe som kan gi et litt tørrere resultat (om du ikke har dampovn, eller stadig etterfyller vann i en bolle du setter nederst i ovnen) - men samtidig sprøere og finere skinn.

Resultatet av for eksempel helstekt kylling i slow cooker kan også minne mer om leirgrytestekt kylling (husker du 80-tallshiten Romertopf?) enn langtidsstekt kylling i ovn.

Tips: Ønsker du sprøtt skinn, kan du svi kjøttet litt i etterkant; i ovnen, på grillen eller med en liten gassbrenner, slik man gjerne gjør om man lager mat sous-vide.

Effekten kan også minne om den man får fra "dynegrøt"; og du skal ikke se bort ifra at du vil kunne få samme resultat om du koker opp en gryterett om morgenen, og i stedet for å la den stå i en varm ovn, pakker den godt inn i aviser, og så i en dyne, for etterkoking.

Les mer om dynekoking her: Den beste grøten lager seg nesten selv

Slik mestrer du slow cooking

Slow cookeren er ikke bare til gryteretter. Her "dampbaker" vi en gulrotkake som nesten ikke har væske i seg utenom egg. Foto: ELISABETH DALSEG
Slow cookeren er ikke bare til gryteretter. Her "dampbaker" vi en gulrotkake som nesten ikke har væske i seg utenom egg. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi har for tiden to slow cookere på kjøkkenbenken til test, og er langt på vei blitt gode venner med dem, men vi har selvsagt også gått på en liten smell eller to.

Ønsker du å eksperimentere med en slow cooker, anbefaler vi at du leser deg litt opp på amerikanske matblogger, eller investerer i en kokebok om temaet for inspirasjon. Du kan også lære litt av våre feil.

Her er tre ting som gjør det lettere å lykkes med slow cookeren:

  • Kutt ned på væske. I en ovn eller på en gryte vil mye vann fordampe, og du kan også regulere hvor mye væsken koker inn. I en slow cooker er lokket på under hele kokeprossen, og væske fra kjøtt og grønnsaker vil bli i gryten. Med mindre du skal langtidskoke noe, anbefaler vi at du kutter ned på væsken du tilsetter, og kvitter deg med så mye væske som mulig fra matvarene. For eksempel kan det lønne seg å sile av hakkete hermetiske tomater, eller velge tomatpuré i stedet
  • Kutt grønnsakene i store biter. Langtidskoking egner seg fint for kjøtt og noen grønnsaker, men kutter du grønnsakene for smått, vil det ikke være noe å tygge på åtte timer senere. Kutt løk i fire eller åtte båter, gulrøtter i tre eller fire biter, om du ønsker at de skal koke med hele tiden, eller tilsett noen grønnsaker når det er omtrent en times tid igjen av koketiden
  • Ikke alt skal slow cookes: Noen matvarer blir bare triste av å varmebehandles over tid, så det er ikke noe for grønnsaker du vanligvis bare "dypper" i kokende vann før du har dem i isvann, som asparges, aspargesbønner, mange tout, og så videre. Brokkoli og blomkål blir også særdeles trist, og poteter bør ikke ligge særlig mye lenger enn en times tid på lav varme.

    Vi har heller ikke lykkes spesielt godt med fisk i slowcookeren, men om noen har en god oppskrift på fisk i slowcooker, send oss gjerne en mail.

  • Vil du heller at maten skal bli ferdig i rekordfart? Med en trykkoker blir potetene ferdig på 6-7 minutter.