Er det trygt å spise Salma-, Frøya- og Lofoten-laksen rå?

Må man velge mellom mindre god sushi eller orm i magen?

<b>TRYGT:</b> Oppdrettslaks er frikjent for hvalkveisparasitten.  Foto: COLOURBOX.COM
TRYGT: Oppdrettslaks er frikjent for hvalkveisparasitten. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Spiser du sushi? Da kan det være at du har orm kravlende rundt i kroppen,» meldte p4.no i går, og det var nok mange som satt soyasausen i halsen.

Ifølge parasittolog Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet kan all fisk, også oppdrettsfisk, inneholde kveis-parasitter. Mennesker som spiser kveis-infisert fisk kan bli syke av parasitten. Denne tilstanden kalles anisakidose.

Tidligere har oppdrettslaksen vært frikjent, og det selges også laksefileter myntet på sushi og sashimimarkedet, under ulike merkenavn som Salma, Frøya og Lofoten. Ifølge Mattilsynet kan du fortsatt trygt spise disse.

Mattilsynet har flere ganger bekreftet at sushi og sashimi laget med norsk oppdrettslaks «trenger ikke fryses først, da undersøkelser viser at denne fisken ikke inneholder levende parasitter».

Lage sushi selv? Vi har testet gjør det selv-sushi

Trygt med oppdrettslaks?

LAGE SUSHI SELV? Du kan trygt bruke norsk oppdrettslaks beregnet for sushi, som de populære filetene fra Frøya, Lofoten og Salma.  Foto: Berit B. Njarga
LAGE SUSHI SELV? Du kan trygt bruke norsk oppdrettslaks beregnet for sushi, som de populære filetene fra Frøya, Lofoten og Salma. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Nasjonalt institutt for ernærings– og sjømatforsking (NIFES), som gjør forskning og kontroller for Mattilsynet, avviste i går påstandene i P4-saken.

- Det er ingenting som tyder på at det stemmer. I fjor undersøkte NIFES over 2000 oppdrettslaks til konsum, fordelt på slakterier fra alle lakseproduserende fylker i landet, skriver NIFES i en melding på nettsidene sine.

- Våre undersøkelser på oppdrettslaks beregnet på konsum har ikke gitt noen funn av kveis, sier NIFES-forsker Arne Levsen.

- Du kan derfor trygt spise Lofoten Sushilaks, skriver Camilla Beck Sætre, markedssjef i Lofoten til Dinside.

Hanne Tobiassen, kvalitetsansvarlig i SalMar AS, som står bak Frøya-laksen bekrefter det samme.

KLAR FERDIG SUSHI: Flere produsenter har sushi- og sashimiklar laks, sist ute er Lofoten som lanserte denne fileten forrige måned.  Foto: LOFOTEN
KLAR FERDIG SUSHI: Flere produsenter har sushi- og sashimiklar laks, sist ute er Lofoten som lanserte denne fileten forrige måned. Foto: LOFOTEN Vis mer


- Denne dokumentasjonen (fra NIFES; red. anm.) er 100 prosent samstemmende med våre egne observasjoner. Det har ikke forekommet eller blitt påvist parasitter i laksekjøtt produsert av SalMar siden vi startet oppdrett og produksjon av laks i februar 1991.

Skulle ikke dette være nok til å stagge bekymringene dine: Etter 30 års import av norsk oppdrettslaks, har også japanske sushikokker for første gang anerkjent norsk oppdrettslaks for bruk i sushi, melder Aftenposten.

Synes du Salma-laksen varierer i kvalitet? Ikke glem å sjekke hvilken variant du kjøper

Om du vil være på den sikreste siden

PRØVE NOE NYTT? Jordbær er friskt og godt i makiruller med laks. Tre nye måter å bruke jordbær på Foto: ELISABETH DALSEG
PRØVE NOE NYTT? Jordbær er friskt og godt i makiruller med laks. Tre nye måter å bruke jordbær på Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


EU- og EØS-reglene for håndtering av fisk som skal spises rå, er klare:

Skal du spise villfisk må du fryse den først, for å være sikker på å drepe kveisen.

Dette gjør du ved å fryse fisken ned, slik at den holder en kjernetemperatur på minus 20 grader i minst et døgn, eller minus 35 grader i 15 timer.

- Frysekravet gjelder ikke oppdrettslaks, fordi fôret den får i seg er varmebehandlet. Dermed er kveisen den eventuelt får i seg allerede død, og kan ikke gjøre noen skade, skriver instituttet.

Varmebehandling vil også drepe parasitten, så du kan også gjennomsteke eller koke (trekke) villfisken.

Mattrygghet: Slik behandler du kyllingen