Er det på tide å skifte vinduer?

Slik velger du riktig vindu for din bolig.

Det er viktig å sjekke vinduene før det går så langt at det blir råte i karmene.  Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Det er viktig å sjekke vinduene før det går så langt at det blir råte i karmene. Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om vinduene bare utgjør 5 prosent av boligens overflate kan de stå for opp til 40 prosent av varmetapet. Var du en av dem som fikk en skyhøy strømregning i vinter, er det derfor på tide å vurdere hvilke grep du kan ta for å unngå dette neste år.

- Dårlige vinduer er ofte den største synderen når det kommer til husets isoleringsevne, ifølge Roar Hugnes, seniorrådgiver i Enova.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut med vår strømkalkulator

Varmetap måles i U-verdi, og jo lavere u-verdi, jo bedre isolerer vinduene, ifølge Ivar Horsberg Hansen, direktør i Norske Trevarefabrikkers Landsforbund.

Men skal du bytte vinduer er det mer du bør tenke på enn hvor lav U-verdien er, eller om du skal velge 2- eller 3-lags glass. I videoen under kan du se Horsberg Hansen fortelle mer om hva du bør tenke på når du bestemmer deg for hvilke vinduer du skal ha. Se også tips til hvordan du best vedlikeholder vinduene du allerede har.

Lei av å vaske vinduer? Her er vinduene som vasker seg selv


Lurer du på hvor det største varmetapet er fra din bolig kan du prøve å termografere boligen din. Dette vil si at du tar et bilde av boligen - der ulike farger indikerer temperaturforskjeller og også hvor varmetapet er størst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer