Er det lenge siden du har gjort dette?

Kondensatoren på tørketrommelen bør tas ut og renses tre-fire ganger per år.

RENS KONDENSATOREN: Du husker kanskje å rense lofilteret i tørketrommelen jevnlig, men hva med kondensatoren? Den må også renses jevnlig. Foto: KRISTIN SØRDAL
RENS KONDENSATOREN: Du husker kanskje å rense lofilteret i tørketrommelen jevnlig, men hva med kondensatoren? Den må også renses jevnlig. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet hva du må huske å gjøre av vedlikehold på oppvaskmaskin og vaskemaskin. Tørketrommelen krever også vedlikehold dersom du ønsker at det skal fungere mest mulig effektivt.

Du husker kanskje å fjerne lo fra lofilteret hver gang du har brukt tørketrommelen, men hva med kondensatoren?

Les også: Slik renser du oppvaskmaskinen

Effektiv tørk

Alle tørketromler har et filter i forbindelse med selve trommelen, som samler opp det meste av lo. Dette filteret bør renses etter hver tørk, alternativt før neste.

Dette er for at tørketrommelen skal fungere mest mulig effektivt.

Men kondensatoren, som sitter mer «gjemt» under trommelen, er kanskje et mer ubleket lerret for mange. Det vi ikke ser, glemmer vi også lettere, så det er ikke like lett å bli minnet på at også den trenger jevnlig rens for at trommelen skal virke mest mulig effektivt.

Du renser kondensatoren enkelt ved å ta den ut, tørke av den med en fuktig klut og deretter spyle den.

Sjekk bruksanvisningen før du kaster deg ut i det. Noen nyere tørketromler har selvrensende kondensator, og da slipper du å gjøre dette selv.

Slik renser du tørketrommelen:


Kan det brenne?

«Rengjør du ikke kondensatoren, kan det føre til overoppheting, som igjen kan føre til brann,» er noe vi har hørt mange ganger. (Derfor har vi også hatt et litt angstfylt forhold til nettopp dette.)

Men er det virkelig slik? Hvor mange tilfeller per år har man hvor brann i tørketrommel skyldes dårlig vedlikehold fra forbrukerens side eller at han ikke har rengjort filtrene for lo?

Ifølge If Skadeforsikring, er dette ikke et reellt problem. Assisterende informasjonsdirektør i If , Emma Elisabeth Vennesland, forteller til Dinside at de ikke en eneste gang de siste 20 årene har hatt en sak hvor brann i tørketrommel har skyldtes dårlig vedlikehold, som at noen for eksempel har glemt å fjerne lo.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), var det åtte branner i tørketromler i 2012 og 12 branner i 2013.

12 av brannene i 2013 skyldtes sju «elektrisk årsak». Én skyldtes «annen årsak, stråling og ledning» og fire fikk årsakskoden «ukjent».

Ifølge DSB, står det ikke noe i fritekstfelter om at brannene skyldes lo i filter. Dette er heller ikke noe som registreres i faste årsaksvariabler.

Les også: Brannfarlige tørketromler fra Siemens - sjekk om det gjelder din

Ubetenksomt, ikke uaktsomt

Forsikringsselskapenes skadeavdelinger råder deg til ikke å bruke tørketrommelen (eller andre strømførende produkter) nattestid. Dette fordi du da ikke har samme mulighet til å fange opp en eventuell brann eller andre driftsavvik.

Dersom det skulle oppstå en brann i tørketrommelen din, og det kan spores tilbake til at du ikke har vært flink nok til å rense den for lo, hva da med forsikringen? Risikerer du avkortning?

Ifølge Vennesland i If Skadeforsikring, er det ingen umiddelbar fare for dette.

- Grensen for avkortning er generelt høy, og det skal være grovt uaktsomt. Å ikke ta bort lo kan ikke karakteriseres som grovt uaktsomt, men mer ubetenksomhet, sier Vennesland til Dinside.

Fred Nilsen, fagsjef for skadeforebygging i SpareBank 1 Forsikring, understreker overfor Dinside at forsikringstaker plikter å sørge for vedlikehold av alt innbo og løsøre for å unngå skade.

- Det er fortsatt noen slike skader på tørketrommel, men jeg oppfatter at problemet er mye mindre enn tidligere. Når en tar hensyn til relativt begrenset økonomisk omfang på en brannskade i en tørketrommel, er det helt sikkert svært sjelden vurdering av avkortning i slike saker.

- Jeg ville ha vurdert muligheten for avkortning først dersom etterforskning av en mer omfattende brann som omfattet bygningsskade konkluderte med av åpenbart manglende vedlikehold av tørketrommelen var årsak, forteller Nilsen.

Stortest fra Tyskland: 11 tørketromler testet, her er vinneren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer