På tross av positiv utvikling i boliprisene hittil i år, kan en ikke utelukke at prisene vil falle igjen. Foto: Per Ervland
På tross av positiv utvikling i boliprisene hittil i år, kan en ikke utelukke at prisene vil falle igjen. Foto: Per ErvlandVis mer

Er boligprisene for høye?

Norges Bank mener det er rom for ytterligere prisfall.

Onsdag kuttet Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. De hyppige kuttene fra sentralbanksjefen og hans kolleger har fått mye av æren for at boligprisene nå beveger seg oppover igjen.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad advarer likevel mot å friskmelde markedet.

- Vi tror det er for tidlig å si at boligmarkedet har snudd, og at prisene vil øke, sier Qvigstad på spørsmål fra DinSide.

Hvor mye er boligen din verdt?

Sjekk her!

Prisene høyere enn normalt

Signaler fra Norges Bank tilsier at boligprisene her til lands kan være høyere enn hva som er normalt.

Jan F. Qvigstad
Jan F. Qvigstad Vis mer


- Det er vanskelig å si hva som er normale boligpriser, men vi pleier å peke på at det kanskje var et normalnivå i 1988/92. Hvis du trendforlenger prisnivået fra da og frem til i dag, er det rom for ytterlige fall i boligprisene, sier Qvigstad.

Enkelte makroøkonomer har også tatt til orde for at prisnivået for boliger i Norge er for høyt. Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, har tidligere uttalt at boligprisene i Norge er altfor høye. Hans kollega Bjørn Roger Wilhelmsen sa for noen dager siden at lite taler for videre oppgang i prisene.

Bjørn Roger Wilhelmsen (t.v.) og Harald Magnus Andreassen
Bjørn Roger Wilhelmsen (t.v.) og Harald Magnus Andreassen Vis mer


- Dersom vi ser boligprisene i sammenheng med inntektsutviklingen de siste 10-15 årene, og utvikling i byggekostnadene i samme perioden, taler ikke dette for en ytterligere oppgang de neste årene, sier Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventer positiv mars

Onsdag presenteres ferske boligpristall fra eiendomsmeglerbransjen. På tross av negative signaler fra Norges Bank og enkelte makroøkonomer, er det lite sannsynlig at boligeiere har mye å grue seg til.

- Vi har ikke hatt noe dårligere marked i mars enn vi hadde i februar, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Dreyer.

I februar steg boligprisene overraskende mye. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,9 prosent høyere i februar enn i januar.

Christian Dreyer Foto: NEF
Christian Dreyer Foto: NEF Vis mer


Prisstatistikken for mars er ennå ikke ferdig utarbeidet, men tilbakemeldinger fra meglere tyder på en positiv utvikling den siste måneden.

- Markedet i dag virker veldig positivt, med mange på visning og mange som legger inn bud. Folk har mer å rutte med enn noensinne, og de har et positivt syn på sin egen situasjon, sier Dreyer.

Vanskelig å se konsekvensene

Dreyer vil verken komme med solskinnshistorier eller skrekkprognoser om boligmarkedet fremover.

- Vi er i en situasjon hvor det er en stor grad av usikkerhet, hvor det er vanskelig å se konsekvensene av situasjonen vi er inne i. Derfor tror jeg vi vil se et marked som vil svinge en del i takt med nyhetsbildet, sier Dreyer.

Han at dersom de verste spådommene om økende arbeidsledighet slår inn, vil dette helt klart gi lavere boligpriser.

- Om worst case-scenarioene blir virkelighet, er det ikke noe tvil om at prisene justeres nedover, sier Dreyer til DinSide.

Se vårt regnestykke: Lønner det seg å kjøpe for å leie ut?