Er bolignedturen over?

Snøballen har begynt å rulle...

Har den negative prisspiralen og utviklingen på boligmarkedet virkelig snudd? Foto: Colourbox.com
Har den negative prisspiralen og utviklingen på boligmarkedet virkelig snudd? Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Går du ut med riktig pris i dag, får du solgt.Espen Skaar, Privatmegleren»


Året har begynt bra for boligmarkedet, skal vi tro boligpris-statistikkene for januar og februar.

Fortsetter denne trenden fremover, eller var det bare et midlertidig blaff?

- Vi ser fortsatt en vesentlig stor forskjell fra i fjor, da det var akkurat som om noen skrudde av bryteren, sier Espen Skaar, partner i Privatmegleren Torshov i Oslo. - I januar ble den skrudd på igjen.

Han tror ikke vinterens prisoppgang er et blaff. Dette er bare begynnelsen.

Espen Skaar, Privatmegleren Torshov Foto: Privatmegleren
Espen Skaar, Privatmegleren Torshov Foto: Privatmegleren Vis mer


- Jeg tror den trenden vi har sett i januar-februar kommer til å fortsette. Det kan godt gå i rykk og napp, og jeg tror det flater litt ut i mars, men jeg mener vi har passert bunnen. Det gjorde vi i januar.

Begynner hos førstegangskjøperne

Skaar mener Oslo er en god pekepinn på hvordan markedet generelt vil utvikle seg. Akkurat nå er det to faktorer han trekker frem.

- Førstegangskjøperne har kommet på banen igjen. Det var disse som var de første som stoppet opp da markedet bremset midt i 2007, og det vil også være disse som er de første som kommer på banen igjen når prisene er lave, sier Skaar.

Likeledes tror han bevegelsene vil begynne i øst og bevege seg vestover. Det er på østkanten det har falt mest - og også her det vil ta seg opp igjen først.

- Vårt segment, 1-, 2- og 3-roms i Oslo Øst er typisk for førstegangskjøpere og de litt yngre, og her er det en positiv utvikling. Jeg har snakket med kollegaer på andre siden av byen, og det kan virke som om det er litt vanskeligere der.

Men om Skaars antakelser slår til, vil markedet bedre seg vestover og for større boliger til høsten.

- Når boligmarkedet først kommer i gang, skal det mye til å stoppe det.

Enn så lenge, har boligen din falt mye i verdi? Slik kan du tjene på verdifallet

- Vi er forsiktige optimister

Tom E. Johnsen, Sem & Johnsen
Tom E. Johnsen, Sem & Johnsen Vis mer


Tom E. Johnsen, advokat, megler og partner i Sem & Johnsen Eiendomsmegling holder til lenger vest i hovedstaden. Han er ikke helt enig i at prisoppgangen er et østkantfenomen. Tvert imot.

- Markedet har begynt å komme seg. Etter helgens visninger har vi solgt fire av åtte boliger, sier Johnsen til DinSide. En av dem gikk hele 600.000 over takst.

- Vi ser at det er flere folk på visninger, og flere som er med i budrunder.

Ifølge Johnsen er det fortsatt de beste boligene som selger, men interessen har økt. Markedet er veldig selektivt.

- Dette ser vi spesielt på det beste i segmentet småhus, og prissjiktet 3,5 - 7 millioner kroner. Det er også spirende interesse for det dyrere segmentet, men der er det strengere krav.

Fremover tror Johnsen at interessen vil øke mer, men han peker på at etter påske og fremover mot sommeren vil det nok være langt flere boliger ute for salg. Det er ikke nødvendgvis negativt.

- Jeg tror markedet er klart til å ta unna mer etterhvert, avslutter Johnsen og legger til: - Men vi er forsiktige optimister.

Har boligen din falt i verdi?

Sjekk hvor mye boligen er verdt med vår unike kalkulator

Et forsiktig tja

Torbjørn Eika, SSB Foto: Studio Vest AS
Torbjørn Eika, SSB Foto: Studio Vest AS Vis mer


Statistisk Sentralbyrås (SSB) prognoser varsler 12 prosent fall i boligprisene i år i forhold til i fjor. (Det er da ikke snakk om et fall i boligprisene fra årsskifte til årsskifte, men at snittprisen for boliger i 2009 skal være 12 prosent lavere enn snittprisen for 2008.) Fra fjerde kvartal 2008 til fjerde kvartal 2009, tror SSB prisene skal ned med knappe 10 prosent.

Kan vi nå se litt mer optimistisk på situasjonen?

Ifølge Torbjørn Eika, forsker i gruppe for makroøkonomi i SSB følger de ikke markedet fra dag til dag, men det er likevel noen faktorer som peker på at vi går lysere tider i møte.

- Vi konstanterer at det har kommet inn noen signaler som peker i litt mer positiv retning enn våre prognoser gjør, men det er alt for tidlig å friskmelde boligmarkedet, sier Eika til DinSide.

Ett av de viktigste momentene er at vi nok bare har sett starten på økningen i arbeidsledigheten. Eika peker på at dette ikke bare påvirker dem som blir arbeidsledige og deres familie - men flere kommer til å bli usikre i forhold til fremtidig inntekt, og dermed forsiktige med å gjøre større investeringer.

- En ting er at det ser ut til å bli bevegelse i boligmarkedet, men den økte ledigheten fremover er et viktig argument for å begrense optimismen, sier Eika.

Feilmarginer

Man bør heller ikke stole blindt på de optimistiske boligpristallene.

- Mitt inntrykk er at omsetningen er unormalt lav, og det kan bli skjevheter i materialet knyttet til hvilke objekter som blir omsatt, sier Eika.

- Selv om man korrigerer for enkelte forhold i statistikken, kan det jo hende at det er en overvekt av de objektene med "det lille ekstra" som nå blir solgt, og dette kan bidra til at statistikken viser bedre tall enn det de underliggende forhold tilsier, avslutter Eika.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!