Er boligen din verdt for mye?

Se hva du må gjøre, om du fikk urimelig høy ligningsverdi på boligen din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld går fristen ut for å levere selvangivelsen. Nytt av året er den nye måten å fastsette boligens ligningsverdi på. Boligeiere har selv måttet bidra til dette, ved å fylle ut en boligselvangivelse i fjor høst, eventuelt før 1. februar i år, som en siste frist.

Hensikten er å få en mer rettferdig sammenligning mellom nye og gamle, sentrumsnære eller avsidesliggende boliger. På bakgrunn av innrapporterte data om boligens alder, areal, adresse og type har Skatteetaten beregnet markedsverdien på boligen, og ligningsverdien settes til 25 prosent av dette.

Den sjablongmessige fastsettelsen av boligers ligningstakst som er valgt, tar imidlertid kun hensyn til byggeår og ikke boligens stand eller beliggenhet i de ulike prissonene. Dette kan fortsatt føre til store ulikheter, og ifølge tidligere beregninger kan rundt 500.000 vente seg en ufortjent skattesmell som følge av det forenklete systemet.

Heldigvis går det an å klage. Og dette gjør du i forbindelse med at du leverer inn selvangivelsen.

Har du ikke levert selvangivelsen ennå? Gjør det nå, for myndighetene frykter nytt Altinn-kaos

Slik gjør du:

Fremgangsmåten for hvordan du får satt ned boligens ligningsverdi er imidlertid akkurat den samme som før. Du må selv bevise at boligen er mindre verdt enn det Skatteetaten legger til grunn når de har fastsatt boligens ligningsverdi.

Ifølge informasjonsdirektør i Skatteetaten, Lise Halvorsen, er det tre typer godkjent dokumentasjon. Dette kan være takst fra kvalifisert takstmann, verdivurdering av megler som har kjennskap til distriktet, eventuelt dokumentasjon fra observerbar markedsverdi.

Få oversikt over markedsprisen på tilsvarende eiendommer i ditt nabolag med vår boligtakstkalkulator

- Du trenger ikke sende inn dokumentasjonen, men du må ha den tilgjengelig slik at du kan fremlegge det dersom Skatteetaten ber om det, har Halvorsen tidligere sagt til DinSide.

Leverte du ikke boligselvangivelsen? Da kan du glemme skatteoppgjør i juni

Vil du få gehør for klagen?

Slik ser kalkulatoren ut.  Foto: Skatteetaten
Slik ser kalkulatoren ut. Foto: Skatteetaten Vis mer


I det nye systemet for fastsetting av boligers ligningsverdi ligger det en såkalt sikkerhetsventil. Med dette menes at at du kan klage på ligningsverdien i forbindelse med selvangivelsen, dersom den overstiger 30 prosent av markedsverdi for primærboliger, eller 60 prosent for sekundærboliger.

Dette er langt høyere enn det som er målet for selve ligningsverdien, som er på 25 prosent for primærboligen (den du bor i) og 40 prosent for sekundærboliger (eventuelle andre boliger du eier). Det er altså snakk om at det må være ganske store avvik for at din klage skal bli hørt.

Skatteetatens boligkalkulator er ikke bare et hjelpemiddel for å vise deg hvor stor boligens ligningsverdi er. Kalkulatoren viser deg også verdigrensen du må bevise at boligen din ligger under, for å kunne få satt ned boligens ligningsverdi. Dersom du kan bevise at boligen din er mindre verdt, kan du klage, men bevisbyren vil være på din side.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Er det nødvendig å klage?


Om boligen din er verdt 1,1 - 2,1 eller 2,5 millioner kroner har imidlertid ingen betydning for økonomien din dersom du ikke er i formuesskatteposisjon. Dette vil si at ligningsformuen din, inkludert ligningsverdien på boligen(e) dine, overskrider 700.000 kroner - etter at all gjeld er trukket fra.

For de aller fleste vil ikke en endring av boligens verdi på et par hundre tusen gjøre et stort utslag i dag. Men du gjør klokt å i tenke litt frem. For dersom du mener ligningsverdien er feil, men ikke gjør noe med saken før du eventuelt havner i formuesskatteposisjon, kan du få et forklaringsproblem overfor Skattemyndighetene, hvorfor du ikke har reagert før.


De aller viktigste punktene du må sjekke i selvangivelsen