<strong>TATT AV VINDEN:</strong> Er ikke huset godt nok forankret, kan hele konstruksjonen blåse vekk om vinden får ordentlig tak. <b>Se video nedenfor</b> Foto: IBHS
TATT AV VINDEN: Er ikke huset godt nok forankret, kan hele konstruksjonen blåse vekk om vinden får ordentlig tak. Se video nedenfor Foto: IBHSVis mer

Er boligen din stormsikker?

Sjekk om den er rustet for høst- og vinterstormene.

I dag gikk Storm-meteorologene ut og advarte mot storm og ruskevær. Spesielt beboere i Troms bør passe seg. Her kan det bli vindhastighet opp mot 25 meter per sekund. Tåler boligen din dette?

Se huset bli tatt av orkan

Ingeniører og arkitekter beregner, og byggeforskriftene gir føringer. Dessuten har du et ansvar for å besørge vedlikehold og ettersyn. (Mer om dette nedenfor.)

Men hvordan kan man vite hvor mye huset tåler? Jo, en måte å sjekke det på er å faktisk utsette det for sterk vind.

The Institute for Business and Home Safety (Instituttet for business og bolig-sikkerhet), som er stiftet av den amerikanske forsikringsbransjen, har brukt 40 millioner dollar (cirka 234 millioner kroner) på et katastrofelaboratorium som kan simulere tornadoer og orkaner. Her kan 105 gigantiske vifter, som kan blåse med styrke opp mot 100 meter per sekund, sammen med simulere effekten ulikt ekstremvær har på blant annet boliger.

Og det har sin pris: En simulert orkan kan koste opptil 100.000 dollar, eller 585.000 kroner med dagens kurs. Men ifølge IBHS skal det være verdt hver eneste cent.

I videoen under kan du se et forsøk som ble gjort med to ulike hus:


Hva kan du sjekke selv?

Det er mye som kan gå galt med hus og hage i en storm. Det aller enkleste du gjør, er å sørge for at du ikke har løse deler som vinden kan løfte og blåse bort - eller på noe. For eksempel står store trampoliner usikret i mange norske hager. Sørg for at de er godt forankret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme gjelder hagemøbler, grill og lignende. Rydd dem inn, eller sørg for at de står godt i le, og bind dem fast.

Når det kommer til selve boligen, er det, ifølge Bolius.dk en rekke ting du kan sjekke selv. Her er det viktigste:

Du bør begynne med grunnmuren, eventuelt selve boligen, dersom denne er i mur, og undersøke for sprekker og setningsskader. Større revner i vegger eller grunnmur kan være tegn på at huset er ustabilt. Er det større sprekker, bør du tilkalle en fagmann for å vurdere skadeomfanget.

Du har kanskje ikke tenkt over det, men bor du i trehus har plankenes retning også mye å si. I områder med mye vind er det vanlig at kledningen er montert loddrett, slik at dersom de slites løs, er det enkelt å feste tilbake et par planker. Dersom det er liggende kledning, kan større deler av ytterpanelet slites løs i vinden. I områder med mye fukt, men lite vind, er det vanlig med liggende kledning. Dette fordi det lettere oppstår råte nedenfra, og du kun må skifte de nederste bordene dersom det skulle oppstå råte.

Du bør også gi taket en real sjekk. Skaff deg først et overblikk: Ser taket bra ut? Er det dekket av mose og sopp? Se også over at taksteinene sitter ordentlig fast, før du tar en innvendig sjekk.

Dersom du kommer til og kan se taket innenifra, bør du undersøke om lektene er festet ordentlig til gavlene, og om gavltrekantene sitter ordentlig fast. I tillegg bør du sjekke om (skrå)taket er loddrett forankret. Det høres kanskje absurd ut, men dette er viktig for takets stabilitet.

Når det gjelder selve boligens forankring i grunnen er dette vanskeligere å sjekke, men de fleste norske hus er bygget for å tåle mye vind og vær. Dersom du skulle være i noen som helst tvil, er vårt beste råd å få en fagmann til å ta en kikk på huset så fort som mulig.

Les også: Gjør hus og hage klar for høststormen

Mens du er i gang, bør du heller ikke glemme og se over lette konstruksjoner, som vedskjul eller lysthus. Ser det stødig ut? Er det godt forankret i grunnmuren?

Les mer om stormsikring av boliger på det danske byggeforskningsinstituttets nettsider

Hva dekker forsikringen?

Hvor mye av skader som dekkes av forsikringen, kommer selvsagt an på ditt selskap og din avtale. Bor du i et værutsatt område bør du sjekke denne delen av boligforsikringen ekstra nøye.

Visste du for eksempel at du kan få erstatning dersom vinden drar opp prydbusker eller trær og ødelegger dem? Du kan også få erstatning dersom trær eller andre forankrede elementer på hus eller i hage forårsaker skade på din eller naboens bolig. Dette er avhengig av at du ikke burde ha tatt noen grep for å forhindre dette. Dersom et tydelig råttent tre velter over strømledningen, kan du bli stilt ansvarlig.