Ikke glem hageslanger og utekraner når du forbereder hus og hytte på vinterkulden. Foto: NRL
Ikke glem hageslanger og utekraner når du forbereder hus og hytte på vinterkulden. Foto: NRLVis mer

Er boligen din forberedt på minusgrader?

Slik unngår du vannskader når frosten kommer.

Når kulden kommer, kommer den fort. Er du forberedt?

Vann er den vanligste årsaken til skader på hus, men vi nordmenn lærer ikke. For vannskadestatistikken peker én vei; oppover. Vannlekkasjer koster omtrent 100 millioner kroner hvert år i form av utbetalinger fra forsikringsbransjen.

Så galt kan det gå: Her er forsikringsskadene du helst vil unngå

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening har laget en sjekkliste du kan gå igjennom for å se om du, eller rettere sagt boligen din, er godt nok forberedt på vinterkulden. Og hvorfor ikke se over VVS-installasjoner generelt i huset når du først er i gang?

Her er rørleggernes beste tips:

  1. Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost (hageledning osv).
  2. Husk å lukke kjellervinduer og ventiler når kulden kommer. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu.
  3. Hold temperaturen over 10˚c i oppholdsrom når du reiser bort.
  4. Sluk bør renses minst en gang i året, men gjerne oftere. Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør, ettersom disse kan etse på rørene.
  5. Vannlåsene bør også renses minst én gang i året. Nyere vannlåser av plast er lett å skru løs, mens eldre vannlåser av støpejern krever bruk av verktøy. Her må en stor fastnøkkel eller skiftnøkkel som regel til. Sjekk at du har skrudd skikkelig til når du er ferdig.
  6. Artikkelen fortsetter under annonsen

  7. Kjøkkenet er ikke regnet som våtrom, og har som regel ikke sluk. Det betyr at du må ta spesielle forholdsregler for å unngå vannskader. Side-by-side kjøleskap og kaffemaskiner skal ha montert automatisk vannstoppventil og følere.
  8. Har du dryppbrett? Dryppbrett er en billig forsikring mot vannskader

  9. På tide å skifte vannslanger på vaske- og/eller oppvaskemaskinen? Vannslanger til maskiner bør byttes ut omtrent hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstenging.
  10. Glem for all del ikke hytta. Også der bør vannledninger tømmes. De mest omfattende vannskadene skjer der vann står og renner over tid, uten at det oppdages.

For flere tips, se www.skikkeligrørlegger.no, Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS' informasjonsside for forbrukere.