I år blir det brillekamp mellom aktive og passive 3D-briller. Men hvilke er egentlig best? Foto: Øyvind P
I år blir det brillekamp mellom aktive og passive 3D-briller. Men hvilke er egentlig best? Foto: Øyvind PVis mer

Er aktive eller passive 3D-briller best?

3D-toget ser ikke ut til å la seg stoppe, og nå er en ny formatkrig på gang.

Mens det i 2010 stort sett bare var toppmodellene som hadde 3D-funksjon, så vil vi i år også se 3D på modellene i mellomklassen. Og denne tendensen fortsetter. Jeg tipper at nesten alle TV-modeller over 40-tommer vil ha 3D-funksjon i 2012.

Men hva med de brillefrie løsningene?

Dessverre tror vi at brillefrie 3D-TVer fortsatt ligger langt fram i tid. Toshiba påstod riktignok at det skal komme innen ett år, men på dette punktet stoler vi nok mer på giganten Samsung; og der er parolen at det vil ta minst 10 år før velfungerende løsninger er i butikken.

Dermed kommer du altså ikke utenom 3D-briller, og utrolig nok: Det er en ny formatkrig på gang.

Hard kamp mellom aktiv eller passiv 3D-teknologi

De aller fleste 3D-klare TV-ene som finnes på markedet i dag bruker såkalte aktive 3D-briller. Det vil si briller med innebygget elektronikk som synkroniseres med TV-en slik at også 3D-opplevelsen blir i full HD. Dette gjør imidlertid også at brillene blir dyre, regn med 1000-1500 kroner for et par.

I fjor høst kom imidlertid LG med sine passive 3D-briller, og de blir ikke alene - Philips kaster seg også på denne bølgen på sine rimeligere 3D-TV modeller. Passive 3D-briller har ingen form for innebygd elektronikk, og trenger derfor ikke innebygde batterier eller en aktiv 3D-sender. Dette får også stor innvirkning på prisen på brillene, som etter sigende skal kunne fås til rundt en 50-lapp. Hovedminuset er at du (i motsetning til på aktive briller) ikke får full HD-oppløsning når du ser på 3D.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide har foreløpig ikke fått inn noen TV-modeller med passive briller, men våre kollegaer i TrustedReviews har sammenlignet to 2011-modeller: En LG med passiv 3D-teknologi, og en Samsung med aktiv 3D-teknologi.

Resultatet er svært interessant, fordi de både bekrefter og avkrefter en del salgstriks fra de ulike leirene. Her er et utdrag fra deres vurderinger.

Myteknusing fra Trusted Reviews

 • Påstand: Kun aktive briller gir 3D i full HD-oppløsning. - Dette stemmer, aktive 3D-briller gir best bildekvalitet, fastslår ekspertene. Den høyere oppløsningen gir langt mer detaljer i bildet enn du får via TV-en som bruker passiv 3D-teknologi. Trusted Reviews irriterer seg også over at de ser den horisontale linjestrukturen på den passive 3D-skjermen, og dette gjelder også når de sitter i normal sitteavstand til TV-en.
 • Påstand: Crosstalk er et mindre problem med passiv 3D-teknologi.
  Slik gikk det ikke.

  Trusted Reviews konklusjon var at 3D-utviklingen hadde gått så raskt at heller ikke 2011-modellen med aktiv brilleteknologi hadde problemer med crosstalk.

  Og kanskje enda mer oppsiktsvekkende:

  På den passive 3D-TV-en var crosstalk et langt større problem, spesielt om du beveget hodet mer enn 15 grader over eller under den ideelle sofaposisjonen. Deres konklusjon var kort og godt at den passive 3D-teknologien ikke er egnet om du har TV-en plassert for høyt på veggen.

  PS: Begge TV-ene fikk forøvrig kritikk for at 3D-bildet ble vesentlig dårligere om du vred hodet - f.eks. om du prøver å ligge på siden i sofaen.

 • Påstand: 3D-effekten du får med passive 3D-briller er mer naturlig og derfor ikke så slitsom. Når vi har testet 3D-TVer med aktive 3D-briller har vi selv oppdaget at det kan ta noen minutter før øynene venner seg til funksjonen. For mange er dette en litt ubehagelig følelse, og da vår journalist så sin første TV med passiv 3D-teknologi gjorde han også et poeng av dette: "3D-effekten er der umiddelbart, uten at du trenger å venne deg til den".

  Dette er Trusted Reviews delvis enig i. Øynene dine trenger litt tid til å venne seg til dybden du får med et 3D-bilde i full HD-oppløsning, men de påstår at dette kun er en forbigående opplevelse.

  Trusted Reviews er altså uenig i at det er mer slitsomt å se på 3D-bilde med aktive 3D-briller, og forklaringen er at crosstalk-problemet nå er tilnærmet fjernet på den aktive 3D-TV-en. Faktisk synes de nå at det er motsatt: Den passive 3D-TVens lavere oppløsning gjør at du må fokusere mer for å få med deg detaljene i bildet.

  Trusted Reviews har også et siste alvorlig ankepunkt mot LGen med passiv 3D-teknologi. Deres konklusjon er faktisk at filmfilteret på panelet faktisk reduserer bildekvaliteten også på vanlige 2D-sendinger.

  Hvorvidt dette er et generelt problem på passive 3D-TVer må vi imidlertid komme tilbake til når vi tester selv.

Oppsummering

Den udiskutable fordelen til den passive 3D-teknologien er at TV-ene blir rimeligere å produsere fordi du slipper synkronisering mellom TV og briller. Dette gjør også passive 3D-briller langt billigere enn de aktive, noe som definitivt er et salgsargument for de med stor familie eller mange venner.

Men når det gjelder bildekvalitet er det i følge Trusted Reviews ingen tvil: Det er de aktive 3D-brillene som fortsatt gir det beste resultatet.

Hele sammenligningen til Trusted Reviews kan du lese her.