Er 40 tommer egentlig nok?

Internasjonal testorganisasjon hevder å gi deg fasiten på hvor stor TV du egentlig trenger. Men er formelen deres til å stole på?

<b>HVOR STOR MÅ TV-EN VÆRE?</b> Hva er den ideelle størrelsen på TV-en, i forhold til avstand mellom TV og godstol? Det finnes det nå en formel på. Sitter du tre meter fra TV-en, er 40 tommer nok! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVOR STOR MÅ TV-EN VÆRE? Hva er den ideelle størrelsen på TV-en, i forhold til avstand mellom TV og godstol? Det finnes det nå en formel på. Sitter du tre meter fra TV-en, er 40 tommer nok! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens TV-ene blir større og større, er meningene om hvor stor TV du trenger delte.

LES OGSÅ: Med denne TV-en slipper du lisens

Et nylig gjennomført forsøk hevder nå at svaret kan formuleres i en enkel formel.

Tommer x 7,5 = avstand

Din TV

Hvor stor TV har du? (Avsluttet)
40-49 tommer(39%) 3023
50-59 tommer(37%) 2817
60-69 tommer(13%) 1036
25-39 tommer(6%) 464
Mer enn 70 tommer(3%) 250
Har ikke TV(1%) 78
Mindre enn 25 tommer(0%) 28
Vet ikke størrelsen(0%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge det danske forbrukerbladet Tænk, har den internasjonale testorganisasjonen International Consumer Research & Testing (ICRT) sett på hva som er den foretrukne størrelsen på TV-en i forhold til avstand mellom godstol og TV.

22 personer deltok i forsøket, der fire flatskjermer mellom 32 og 55 tommer ble brukt. Disse forsøkspersonene har funnet frem til hvilken avstand til de ulike TV-ene de foretrekker.

Ut fra dette, har de kommet frem til en formel - som kan hjelpe deg til å finne ut hvor stor (eller liten) TV du egentlig trenger, i forhold til størrelsen på stua og møbleringen.

  • Avstand til stol/sofa i centimeter / 7,5 = størrelsen på flatskjerm i tommer

Er skjermen allerede på plass, men det er sofagruppen du mangler å plassere? Da er likningen slik:

  • Antal tommer x 7,5 = avstanden til flatskjermen i centimeter

Tænk skriver at du med denne formelen eksempelvis skal sitte tre meter fra en 40-tommers skjerm, og at det ikke er nevneverdig forskjell på om testpersonene så film i HD fra en Blu-ray eller i en lavere SD-oppløsning fra en DVD.

Ifølge forsøket foretrekker dessuten kvinner å sitte en halv meter lengre fra TV-skjermen, enn menn gjør.

Hva mener du er ideell størrelse på TV-en, i forhold til avstand mellom sitteplass og TV? Si din mening i debatten nedenfor.

- Alt for enkelt!

MER BEHAGELIG Å SE PÅ: Slik ser en TV med «ambilight» ut, det skal blant annet gjøre det mindre anstrengende for øynene å se på TV. Foto: ØYVIND PAULSEN
MER BEHAGELIG Å SE PÅ: Slik ser en TV med «ambilight» ut, det skal blant annet gjøre det mindre anstrengende for øynene å se på TV. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


- Nei, dette er en altfor forenklet formel, uttaler Daniel Eriksson, markedssjef for Philips i Norge, til Dinside.

- Hva som er riktig størrelse på TV-en avhenger av mye. Som hvilken type TV man har, hvilken kilde innholdet kommer fra, analoge eller digitale signaler, om du ser på Blu-ray eller DVD, og mye annet. På de nyere TV-ene, i alle fall fra de siste to årene, kan du også endre innstillingene på skarphet slik at det passer avstanden til TV-en; sitter du veldig langt fram mot TV-en skal du ikke ha skarpheten på maks, sier Eriksson til Dinside.

Han hevder også at funksjoner som «ambilight», som gir lys bak TV-en, kan gjøre at det blir en mer behagelig seeropplevelse for øynene.

Eriksson hevder at det er umulig å komme med en riktig formel, fordi du kan tilpasse innstillingene slik at de fleste TV-ene blir riktige for den avstanden mellom TV og sitteplass du har.

Her finner du Dinsides TV-tester!

- DU MÅ NÆRMERE ENN 3 METER FOR Å FÅ UTBYTTE AV 4K-TV-ene: Også Dinsides TV-tester Øyvind Paulsen, synes formelen de har kommet frem til i forsøkt, virker veldig enkel. Han poengterer at 4K-TV-ene, som eksempelvis Sonys X8505C på bildet,  vil tvinge seerne til å sitte mye nærmere TV-en for å få fullt utbytte av oppløsningen. Dette kan du også lese i denne sammenlikningstesten av en Sony TV med full HD-oppløsning og en med 4K-oppløsning. Foto: ØYVIND PAULSEN
- DU MÅ NÆRMERE ENN 3 METER FOR Å FÅ UTBYTTE AV 4K-TV-ene: Også Dinsides TV-tester Øyvind Paulsen, synes formelen de har kommet frem til i forsøkt, virker veldig enkel. Han poengterer at 4K-TV-ene, som eksempelvis Sonys X8505C på bildet, vil tvinge seerne til å sitte mye nærmere TV-en for å få fullt utbytte av oppløsningen. Dette kan du også lese i denne sammenlikningstesten av en Sony TV med full HD-oppløsning og en med 4K-oppløsning. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis merNå er «folke-TVen» 55 tommer

Folke-TVen, altså den TV-størrelsen elektronikkbransjen selger mest av nå, er ifølge Eriksson 55 tommer. For tre år siden var den 46 tommer.

- Den går nok opp mot 65 tommer, men jeg tror at 55 tommer kommer å holde et par år til, uttaler Eriksson til Dinside.

Knut-Eirik Rörnes i Samsung Electronics Nordic AB, bekrefter at 55-tommerne er blant de mest populære, men at interessen for 65-tommere vokser raskt.

- Selv om den vanligste avstanden til TVen i våre husholdninger er mellom 3 og 4 meter, så går trenden mot enda større TVer.

Det er den forbedrede bildekvaliteten som gjør dette mulig. Dagens UHD-oppløste TV-modeller gir et fantastisk klart bilde også på ganske korte avstander, uttaler Rörnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!