Enova-fradrag uten mål og mening

Hvis du ønsker det, vil du kunne få støtten som et fradrag på skatten, men det utgjør egentlig ingen forskjell.

<b> BYTTE UT?: </b> Har du planer om å bytte ut oljefyren din? Går Statsbudsjettets forslag gjennom, vil du kunne få støtten fra Enova som et fratrekk på skatten. Foto: OLE-MARTIN GRAV / VG
BYTTE UT?: Har du planer om å bytte ut oljefyren din? Går Statsbudsjettets forslag gjennom, vil du kunne få støtten fra Enova som et fratrekk på skatten. Foto: OLE-MARTIN GRAV / VGVis mer

I dag er det mulig å få tilbakebetalt deler av summen du bruker på å gjøre boligen din mer miljøvennlig fra Enova.

Regjeringen foreslår nå at ordningen med tilskudd til enøk-investeringer i private boliger skal knyttes til skattesystemet gjennom et skattefradrag.

Men vil du ikke, kan du holde deg til dagens ordning...

LES OGSÅ: Kuttet strømregningen med 35.000 i året

- Det er en bløff

Ordningen skal være basert på Enovas eksisterende støtteordning til slike tiltak, men huseier skal kunne velge å få stønaden som et skattefradrag ved skatteoppgjøret - som et alternativ til direkte støtte fra Enova, heter det i statsbudsjettet.

I dag har du rett til å få tilbake penger når du investerer i energitiltak i boligen din, og det eneste du trenger å gjøre er å sende inn dokumentasjon på kjøpet, det vil si faktura eller kvittering. Det kan du altså fortsette med, men du kan også velge å få pengene tilbake via skattesystemet.

- Dette er en eneste stor bløff fra regjeringen. De har gått høyt ut på banen og sagt at nå kommer enøk-fradraget som de har lovet. Det de har unnlatt å si er at det ikke har noen økonomisk konsekvens. Ei heller at det inkluderer mer bredde i tiltakene. Dette er svært skuffende, sier administrerende direktør, Thor Eek i Norsk Boligbyggelag, i en pressemelding.

- Sleip fremgangsmåte

Ifølge regjeringen stiller Enova i 2015 minimum 250 millioner kroner til disposisjon til denne ordningen, en økning på om lag 150 millioner kroner i forhold til tidligere år.

Regjeringen hevder dette er den mest effektive og ubyråkratiske løsningen, samtidig som den benytter seg av positive virkninger fra skattesystemet.

De skriver videre i statsbudsjettet at de mener dette vil gi en mer målrettet tilskuddsordning. Det er ikke Norsk Boligbyggelag enig i.

- Regjeringen innfører skattefradragsordningen kun for å få mer blest om enøk-ordningen. Ikke for å øke hverken økonomisk ramme eller utvidelse av tiltak. Det hele kan tolkes som en sleip måte å kvittere ut Stortingets anmodning, og egen regjeringserklæring på, sier Eek videre i samme pressemelding.

Dersom du velger å motta støtten i forbindelse med skatteoppgjøret, vil beløpet være fylt inn i den forhåndsutfylte selvangivelsen. Ved skatteoppgjøret godskrives du støttebeløpet, slik at ditt tilgodehavende skattebeløp øker eller restskatten din reduseres.

LES OGSÅ: Både oljefyren og oljetanken skal bort innen 2020

Penger nå eller seinere?

Velger du derimot å benytte deg av dagens tilbud, vil du slippe ventetiden du får ved å få pengene igjen på skatten.

At huseier også kan velge direkte tilskudd fra Enova, gjør at støtten kan gis uavhengig av inntekt, og at huseiere ikke trenger å vente på at støtten til skatteoppgjøret foreligger, heter det i statsbudsjettet.

Har du lav inntekt vil det naturlig nok i noen tilfeller ikke lønne seg å få tilbake tilskuddet via skattesystemet.

Regjeringen tror likevel ikke endringene vil få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mye du må betale i skatt i 2016 med Dinsides skattekalkulator.