Minitest av Boil in box:

Enklere enn poseris?

Ideen med riskokeren Boil in box er at den erstatte poseris - eller «boil in bag». Vi har prøvd den.

RISKOKING: Kan det fungere like bra å koke ris i boks som det gjør i pose eller rett i kjelen? Vi testet! Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer

Hovedhensikten og starten på riskokeren «Boil in box» var ifølge produsenten et par brente fingre som følge av engangsposer med ris - og et ønske om å kutte plastforbruket.

Men er det enklere med denne riskokeren, enn med poseris («boil in bag») eller å koke ris i kjele, på vanlig måte?

Vi har testet ut riskokeren.

Innsats

Boil in box er et norskutviklet produkt fra folkene bak «kjøttdeighakkeren» Hackit. Produktet er en slags innsatsgryte med sil i bunnen og et lokk, som også kan brukes som underlegg for servering.

Det fungerer slik at du fyller ris i boksen, setter boksen oppi en kjele, fyller vann i kjelen, setter plastlokket på risboksen - og setter kjelen med riskokeren på koketoppen og koker opp.

Så lar du det koke etter anvisningen på rispakken.

RISKOKEREN: En boks med porsjonsmerking for påfyll av ris og vann, som du bruker som e innsats i en vanlig kjele. Foto: Kristin Sørdal
RISKOKEREN: En boks med porsjonsmerking for påfyll av ris og vann, som du bruker som e innsats i en vanlig kjele. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Smart - men ikke så smart?

Det er flere ting er i utgangspunktet er smart med risboksen: Det er porsjonsmerker av på innsida både til mengde ris og mengde vann.

Ulempen som vi opplevde det, er at det var vanskelig å se porsjonstallene, spesielt de for riskornene. Muligens var dette på grunn av den svarte plasten - men uansett var det vanskelig å se, etter vår mening.

VAMSKELIG Å SE: Porsjonsmerkene for hvor man skal fylle ris, var vanskelig å se, etter vår mening. Foto: Kristin Sørdal
VAMSKELIG Å SE: Porsjonsmerkene for hvor man skal fylle ris, var vanskelig å se, etter vår mening. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Og ja, dette er en slags «innsats» som krever at du likevel må fram med kjelen.

Så i stedet for at du må vaske én kjele, må du i stedet vaske både kjelen og riskokeren. På den annen side sparer du å måtte vaske opp målebegeret og eventuelt serveringsskål.

Kan ikke bruke lokket

Det smeller og freser endel under oppkok, og vi blir litt usikker på hvordan dette egentlig går, spesielt når vi har induksjonsplata på «booster»-funksjon, altså oppkokingsfunksjon, så vi skrur den ned på litt lavere effekt for sikkerhets skyld.

KOKING: Du må altså likevel bruke en kjele, som krever oppvask etterpå. Litt dumt at vi ikke fikk kjelelokket på, som hadde gjort det raskere å koke opp vannet. Foto: Kristin Sørdal
KOKING: Du må altså likevel bruke en kjele, som krever oppvask etterpå. Litt dumt at vi ikke fikk kjelelokket på, som hadde gjort det raskere å koke opp vannet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Vår kjele var såpass lav at vi ikke fikk satt på lokket på ytterkjelen, noe som er dumt med tanke på oppkokingstiden: Det tar jo lengre tid å koke opp vannet når du ikke har lokk på kjelen.

Serveringsskål - med fare for søl

Det er kanskje når risen er ferdig kokt at noe av det smarteste ved risboksen viser seg: Da kan du bare løfte ut riskokeren av gryta, la den renne av seg - og sette boksen oppå lokket som du nå har snudd og så kan brukes til å sette boksen oppi - og servere risen rett fra riskokeren.

Det er smart.

VÆR SÅ GOD: Du kan servere rett fra boksen, med lokket opp-ned og brukt som underlag. Husk at det vil samle seg vann i lokket - så brå bevegelser er ikke å anbefale. Foto: Kristin Sørdal
VÆR SÅ GOD: Du kan servere rett fra boksen, med lokket opp-ned og brukt som underlag. Husk at det vil samle seg vann i lokket - så brå bevegelser er ikke å anbefale. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Vær imidlertid oppmerksom på at det vil renne noe mer vann fra boksen og ned i skåla (altså lokket opp ned) etter at du har plassert boksen der - og at du ikke bør gjøre altfor brå bevegelser med risboksen på vei til eller fra spisebordet:

Er du like uheldig som oss, og tar en litt for brå bevegelse, står du der plutselig med risvann utover gulvet og kjøkkeninnredningen - og ja, om du ikke har opplevd det før: Risvann er en temmelig klissete affære …

Bedre enn poseris - men kanskje ikke enklere enn vanlig kjelebruk

Er det så enklere enn å koke rett i kjelen eller å bruke boil in bag?

ENKLERE ENN BOIL IN BAG? Du sparer plast, brente fingre og dyrere produkt - men vi er ikke overbevist om at boil in box er enklere enn å koke vanlig ris i en vanlig kjele. Foto: Kristin Sørdal
ENKLERE ENN BOIL IN BAG? Du sparer plast, brente fingre og dyrere produkt - men vi er ikke overbevist om at boil in box er enklere enn å koke vanlig ris i en vanlig kjele. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Fordelen med å ligge unna «boil in bag» er flere:

Du slipper plastavfallet, du slipper å brenne fingrene dine når du skal fiske posen ut av kjelen og klippe den opp og helle den over i en serveringsskål - og ikke minst så er det billigere å kjøpe vanlig ris sammenliknet med boil in bag-ris.

Men er det enklere enn å koke ris rett i kjelen?

Der er vi ikke helt overbevist.

Det er selvsagt kjekt å kunne servere rett fra skåla, men vi kunne like gjerne kokt risen i kjelen på vanlig måte og servert den rett fra kjelen.

Men, foretrekker du poseris, kan dette absolutt være verdt investeringen.

Pris: Boil in box koster cirka 200 kroner

Pris på Boil in bag og vanlig ris i butikken:

Eldorado Boil in bag jasminris koster 33,90 kroner for 8x125 gram (2 porsjoner) - som totalt blir 16 porsjoner, som blir 2,10 kroner per porsjon.

2 kg vanlig Eldorado jasminris, som skal gi 30 porsjoner, koster 41,90 kroner, som blir 1,40 kroner per porsjon.

(Priser fra Spar, 9. desember 2019).

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!