Ny tjeneste fra Konkurransetilsynet skal forhåpentligvis bidra til å gjøre strømregningene mer forutsigbare. Dersom du velger en forutsigbar avtale, da. Foto: Colourbox.com
Ny tjeneste fra Konkurransetilsynet skal forhåpentligvis bidra til å gjøre strømregningene mer forutsigbare. Dersom du velger en forutsigbar avtale, da. Foto: Colourbox.comVis mer

Enklere å få trygg strøm

Ny og forbedret oversikt fra Konkurransetilsynet.

I kjølvannet av vinterens høye strømpriser har flere norske forbrukere møtt på store utfordringer. Og da snakker vi ikke om de skyhøye strømregningene. Vi snakker om uforutsigbare, usikre strømavtaler - for eksempel forskuddsbetaling av strøm. Dette vil nok for eksempel tidligere Vitel-kunder sette pris på. (Les mer i faktaboksen under til høyre.)

Nå har Konkurransetilsynet lansert en forbedring av sin kraftprisoversikt, nettopp for å gjøre markedet enklere å navigere for forbrukerne.

Gå rett til den nye tjenesten

De viktigste endringene du vil merke noe til er:

  • Det blir enklere for brukerne å sammenligne produkter, ikke bare basert på pris, men også på produktbetingelser
    (for eksempel forskuddsvis og etterskuddsvis fakturering).
  • Oversikten over landsdekkende leverandører forsvinner til fordel for at brukeren selv kan velge kommune - og få oversikt over hvilke leverandører som leverer der.
I tillegg skal det være enklere for strømleverandørene å registrere seg og oppdatere prisene.

Strømsjokk med MinStrøm: Ble lovet billigst strøm, fikk sjokkregning.

Kraftpriser.no

Kraftprisoversikten på Konkurransetilsynets internettsider har vært en viktig tjeneste for prisbevisste strømkunder siden 1998. Det er også herfra vi i DinSide henter strømpriser til våre verktøy. Prisoversikten besøkes av omtrent 2.000 brukere hver dag, og det høyeste antall brukere i løpet av et døgn ble registrert i vinter - hele 18.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med den store interessen for strømpriser er det viktig å legge til rette for at forbrukerne får så god informasjon som mulig, slik at de kan velge det beste produktet, sier rådgiver Jan Petter Fedje i Konkurransetilsynet i en pressemelding.

– Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt strømleverandører som krever forskuddsbetaling, altså at forbrukeren betaler for strømmen før den benyttes. På den nye kraftprisoversikten vises det tydelig hvilke produkter som krever forskuddsbetaling. Dermed blir det enklere for forbrukeren å ta et bevisst valg om betalingstidspunkt, sier Fedje.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide

Vær bevisst på strømavtalen

I tillegg til å vise priser per kWh, samt evt påslag, er det lett å sjekke betalingsløsningene; er det forskuddsvis, akonto eller etterskuddsvis? Foto: Konkurransetilsynet.no
I tillegg til å vise priser per kWh, samt evt påslag, er det lett å sjekke betalingsløsningene; er det forskuddsvis, akonto eller etterskuddsvis? Foto: Konkurransetilsynet.no Vis mer


Forbrukerrådet og Forbrukerombudet har flere ganger advart mot forskuddsbetaling av strøm, og Bjørn Skaret, administrerende direktør i Ustekveikja Energi gikk hakket lenger, og oppfordret til boikott av slike avtaler.

- Det finnes ingen beskyttelse for kunden på de pengene som er innbetalt på forskudd. Det betyr videre igjen at selskapene som driver med forskudd kan i praksis bruke de pengene til hva de vil, sa Skaret til DinSide i kjølvannet av Vitels avvikling av strømavtaler.

Finn billigste strømleverandør for deg og ditt forbruk: DinSides strømkalkulator

Brukt sammen med oversikten fra Konkurransetilsynet vil du enkelt finne ut hvor mye du kan spare i løpet av et år hos oss - og samtidig sjekke at du ikke velger en avtale du ikke er fortrolig med hos Konkurransetilsynet.

Merk at DinSides strømkalkulator henter kraftpriser fra Konkurransetilsynet. I forbindelse med oppstart av den nye oversikten kan det snike seg inn enkelte feil, og Konkurransetilsynet ber at alle som oppdager dette melder fra til kraftpris@kt.no

Slik bytter du strømleverandør

«– Det er enkelt å bytte leverandør. Dersom du aldri har byttet kraftleverandør eller kraftavtale, bør du vurdere dette.Jan Petter Fedje, Konkurransetilsynet»


Når du har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til ny strømleverandør. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av URL-en til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon du ikke nødvendigvis husker på stående fot, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og byttet vil skje innen seks dager.

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring

Det er ingen grense for hvor lenge nettleverandøren er pliktig å levere strøm, men avtalen som er regulert av NVE gjelder kun i seks uker. Etter dette kan nettleverandøren fritt prissette denne tjenesten.