Mange risikerer svakere karakterer på energimerkingen etter 1. juli neste år. Foto: Finn.no/DinSide
Mange risikerer svakere karakterer på energimerkingen etter 1. juli neste år. Foto: Finn.no/DinSideVis mer

Energimerking får ny skala

Den eksisterende ordningen er for snill.

Intensjonen var god, da energimerking av boliger ble innført et par år tilbake, men parameterne var for dårlige. Nå vil Norges vassddrags- og energidirektorat (NVE) stramme opp skalaen, og tilpasser samtidig energimerkeordningen til Byggteknisk forskrift av 2010 (TEK 2010). Den nye skalaen vil tre i kraft fra og med 1. juli 2013, skriver NVE i en pressemelding.

Les også: Slik energimerker du boligen din

Justerer karakterene

Ifølge Olav Karstad Isachsen, prosjektleder for Energimerkeordningen, var det rett og slett ikke god nok tid til gjennomgang av skalaen før energimerkingen ble innført i 2010.

– Det var også svakt datagrunnlag for å kunne se hvordan skalaen slo ut for ulike byggkategorier. Senere har det vist seg at den eksisterende energikarakterskalaen har noen svakheter og feil, som vi nå ønsker å rette opp, sier Karstad Isachsen i en pressemeldingen.

Rådgivningsselskapet Multiconsult har fått i oppdrag å revurdere karakterskalaen, og du kan lese mer om hvilke endringer som er gjort på NVEs nettsider.

Må du få ny attest?

Skal du selge eller leie ut boligen din i løpet av første halvår neste år, er det gammel ordning som vil gjelde. Og det samme gjelder om du allerede har foretatt en energivurdering. Ifølge Karstad Isachsen vil alle attester som er laget før endringen fortsatt være gyldige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet er heller om du burde få foretatt en vurdering nå: Dette gjelder spesielt om du har en litt eldre bolig, som bruker mye strøm. For ifølge Karstad Isachsen er det blitt gitt for få attester med de dårligeste karakterene F og G - og dette vil bli korrigert med den nye merkingen. Dermed kan energikarakter D i dag, være en F om et drøyt halvår.

Det er kun energimerkingen for boliger og næringsbygg som endres. Skalaen for oppvarming og hvitevarer skal stå som den er. Dette til tross for at hvitevareskalaen er sprengt, og produsentene stadig må gå nye veier for å vise hvor energivennlige produktene deres er; så på A-en blir det enten lagt på en ekstra A eller tre, et plusstegn eller tre - eller en prosentangivelse; feks A-30%, som skal vise at det er hele 30 prosent bedre enn om det hadde fått karakter A.

Les også: Lefdal dårligst på energimerking

Slappe boligselgere

Fra og med 1. juli 2010 måtte alle boliger på over 50 kvadratmeter som skulle selges eller leies ut energimerkes. To måneder etter at ordningen ble innført viste våre undersøkelser at syv av ti boligselgere droppet å merke boligen. Og selv om 50.000 hadde gjort det i løpet av ordningens første halvår, er det fortsatt mange som slurver. Det er kanskje ikke så rart, når vi vet at snittkarakteren på boliger som ble merket først var D, og én av ti boliger strøk.

Det er grunn til å være skeptisk. Skal du kjøpe bolig, og selger ikke vil fremvise en energiattest, kan du hyre inn en konsulent, på selgers regning.

Les også: Er det selger eller meglers ansvar å energimerke boligen?