Flere produsenter kommer nå med børsteløst verktøy. Her er en skrutrekker fra Bosch.
Flere produsenter kommer nå med børsteløst verktøy. Her er en skrutrekker fra Bosch.Vis mer

Endelig er de børsteløse!

Slike motorer er ikke noe nytt, men mange produsenter har ventet. Nå kommer mange av dem på banen.

Børsteløse motorer har flere fordeler sammenlignet med børstemotorer. Bedre styring av kraften, ingen slitedeler og ingen gnistdannelse.

De har vært brukt i et bredt utvalg av produkter, fra PC-vifter og harddisker, modellfly, -båter og -biler, til tunge industrielle installasjoner.

På verktøyfronten har det derimot vært de tradisjonelle børstemotorene som har dominert, også på profesjonelt utstyr.

Enkelte produsenter har vært tidlig ute med børsteløse motorer, men først og fremst i spesielle nisjeprodukter. Makita kom allerede i 2003 med modeller beregnet på bruk i flyindustrien og det militære, og i 2009 lanserte de en børsteløs slagtrekker med tre hastigheter.

Her kan du lese mer om børsteløse motorer.

Nå kommer de etter

Det er fremdeles noe billigere å produsere børstemotorer, derfor vil det ta en stund før det aller billigste verktøyet går over til børsteløst.

Men nylig har flere av de store merkenavnene lansert børsteløse produkter, først og fremst der de utgjør størst forskjell i praktisk bruk. Da snakker vi om oppgaver der samme verktøy blir brukt kontinuerlig over lang tid, som montering, skruing og sliping.

DeWalt har sin XR-serie, som står for X-treme Runtime. Opptil 30 prosent mer kraft og 65 prosent lengre driftstid skiltes det med.

Foreløpig inneholder serien slagtrekkere, skru/driller og slagdriller på 14,4 og 18 volt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye børsteløse slagtrekkere fra DeWalt. Foto: Brynjulf Blix
Nye børsteløse slagtrekkere fra DeWalt. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les også: Dewalt DCF885 slagtrekker - skremmende effektiv

Makita har også fått børsteløse slagtrekkere på repertoaret, både i 14,4 og 18 volt, og det samme gjelder flere av drillene og borhammerne, i alt 12 produkter som skrur, borer og slår i forskjellige kombinasjoner.

Panasonic har fått flere børsteløse muttertrekkere og slagtrekkere på repertoaret, mange i serien som kjører på både 14,4 og 18 volt.

Både Makita og Panasonic har kraftige børsteløse slagtrekkere. Foto: Produsentene
Både Makita og Panasonic har kraftige børsteløse slagtrekkere. Foto: Produsentene Vis mer


Bosch har lansert et knippe forskjellige børsteløse maskiner med forskjellige driftsspenninger. For 10,8 volt kommer to svært kompakte skrumaskiner.

For 18 volt kommer den første gipsskrutrekkeren - også kjent som skruautomat - som også er svært kompakt, og med en vekt på bare 1,6 kilo inkludert 4 Ah-batteri, samt en oscillerende sag, kutte- og slipemaskin. Den har samme verktøyfrie festemekanisme for blader som den nettdrevne varianten.

Flere forskjellige børsteløse maskiner fra Bosch Foto: Produsenten
Flere forskjellige børsteløse maskiner fra Bosch Foto: Produsenten Vis mer


Les også vår test av Bosch GSR Mx2Drive

Hva med rimeligere verktøy?

Produsentene har valgt å introdusere børsteløse motorer i proff-verktøyet, det er jo der de har de største marginene og raskest kan få igjen for investeringene.

Men verken komponenter eller teknologien som sådan er spesielt komplisert eller kostbar, så rimelig børsteløst verktøy kommer på banen så snart noen tar sjansen på å utfordre de store merkevarene i bransjen. Markedet er likevel ikke modent ennå, siden det er først nå proffene får anledning til å erfare fordelene over et bredere produktspekter.

Det brede publikum vil nok derfor måtte smøre seg med tålmodighet ytterligere noen år.