Endelig en Tesla du har råd til

Din egen teslaspole lager gnister og musikk, og lærer deg om elektronikk.

<B>TESLASPOLE:</B> Alle har sett en, men mange av oss vet ikke hva det heter. Den er kalt opp etter den legendariske Nicola Tesla, det samme som bilen Tesla er.  Foto: ONETESLA.COM
TESLASPOLE: Alle har sett en, men mange av oss vet ikke hva det heter. Den er kalt opp etter den legendariske Nicola Tesla, det samme som bilen Tesla er. Foto: ONETESLA.COMVis mer

Det er en del Kickstarter-prosjekter som lover at de vil forandre verden med produktet sitt, men som det er aldeles ikke verdt å bruke penger på. Og det er vel akkurat det gutta bak prosjektet om å få finansiert en potetsalat gjør narr av i disse dager. De hadde et mål om 10 dollar, men klarte å innhente over 55.000 dollar.

Byggesett

I den andre enden har du prosjekter som virker nøye gjennomtenkte og fremstår som både forlokkende og seriøse på Kickstarter.

Slik er det med de to MIT-studentene som startet en egen produksjon av byggesett for teslaspoler gjennom Kickstarter i fjor, og som nå lanserer to helt nye versjoner, en tinyTesla og dens kraftigere storebror, oneTeslaTS.

FERDIG BYGGET: Her ser du tinyTesla ferdig bygget.  Foto: ONETESLA.COM
FERDIG BYGGET: Her ser du tinyTesla ferdig bygget. Foto: ONETESLA.COM Vis mer


Å, det ja!

Teslaspoler er det alle av oss har sett, men som mange av oss aldri har lært hva heter. Wikipedia sier det er «en elektrisk induktiv koblingskrets, oppfunnet av Nikola Tesla. Den omformer likestrøm til høyfrekvent vekselstrøm ved hjelp av gnister over et gnistgap og en spole».

Sagt på en annen måte: Du vet, den greia som lager gnister inni en glassbolle på tekniske museum verden over.

Nå har oneTesla laget to nye byggesett for den vordende elektroingeniør. Har du noen ungdommer i huset som viser en interesse for elektronikk og lodding, er dette en fin julegave. OneTesla sier at kan du lodde, så klarer du å bygge deres teslaspole. (PS: Du får også kjøpt ferdig lodde-sett for den litt yngre hobby-elektrikeren).

TEKNISK MORO: Byggesettet er ment for ungdom med en viss erfaring med lodding, og det oppfordres til at voksne passer på under byggingen.  Foto: ONETESLA.COM
TEKNISK MORO: Byggesettet er ment for ungdom med en viss erfaring med lodding, og det oppfordres til at voksne passer på under byggingen. Foto: ONETESLA.COM Vis mer


Strøm lager musikk

Det morsomme er selvsagt ikke bare at du kan bygge din egen teslaspole som lager gnister, men at du kan omforme strømmen den lager om til musikk. Det gjør du ved å koble teslaspolen til USB-en på PC-en og så laste ned software som gjør det mulig å spille av musikk fra en MIDI-fil. Du kan også koble til et keyboard med en MIDI til USB-ledning og så laste ned samme software som gjør det mulig å lage musikk på teslaspolen fra keyboardet.

Det går til og med an å bruke en mp3 til MIDI-omformer sammen med softwaren for å spille av mp3-filer rett fra pc-en gjennom teslaspolen.

De ulike teslaspolene starter på rundt tusenlappen, og frakt ligger på rundt 125 eller 250 kroner, avhengig av hvilken modell du vil ha.

Her kan du se hvordan de fungerer: