Bilselgere har kanskje ikke verdens beste rykte, men det er noen vi har enda mindre tiltro til enn dem ...  Foto: colourbox.com
Bilselgere har kanskje ikke verdens beste rykte, men det er noen vi har enda mindre tiltro til enn dem ... Foto: colourbox.comVis mer

Enda verre enn bilselgere

Stoler ikke på håndverkeren.

Norske håndverkere har et prekært imageproblem. En undersøkelse i fjor sommer om 40 ulike bransjer plasserte alle de fem håndverkerfagene som var med i undersøkelsen under gjennomsnittet for forbrukertillit. Den totale forbrukertilfredsheten er sammensatt av tre hoveddeler, som er; tillit, transparens og klagemuligheter.

Ifølge statsråden den gang, Anniken Huitfeldt, var undersøkelsen et redskap for å prioritere hvilke bransjer som burde følges bedre opp. I etterkant ble det opprettet et arbeidsutvalg for å bedre forbrukereres tillit til håndverkere, ledet av Forbrukerrådet ved Roger Helde.

Tirsdag 1. desember leverte utvalget sin rapport til statssekretær Henriette Westhrin i barne- og likestillingsdepartementet, og hovedkonklusjonen var klar:

- Bruk håndverkerkontrakt.

Last ned gratis


Ingen grensesprengende nyhet kanskje, men like fullt viktig å presisere. For undersøkelser viser gang på gang at nordmenn slurver med å skrive kontrakt med håndverkerne de hyrer inn. Det spiller ingen rolle om håndverkeren skal spesialtilpasse en liten bokhylle, eller du skal totalrenovere badet, dette er like viktig for små og store jobber.

Roger Helde i Forbrukerrådet har ledet arbeidet med å bedre norske forbrukeres forhold til håndverkere.  Foto: Forbrukerrådet
Roger Helde i Forbrukerrådet har ledet arbeidet med å bedre norske forbrukeres forhold til håndverkere. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Her på DinSide har du lenge kunnet laste ned gratis håndverkerkontrakter, både for arbeid på fast eiendom og arbeid på løsøre, og du kan også nå få ulike kontrakter og andre viktige blanketter gratis fra Forbrukerrådet:

  • Kontrakt om kjøp av byggesett
  • Avtaler om arbeid på fast eiendom, kontrakt på 1,5 G eller mer
  • Avtale om arbeide på fast eiendom, arbeid verdt mindre enn 1,5 G
  • Innkallingsbrev, forbrukerforhold
  • Overtakelsesprotokoll, forbrukerforhold
  • Mangelliste
Disse vil være tilgjengelig fra Husbanken, Forbrukerportalen, Bnl.no og Byggmesterforbundet.
Her kan du fylle ut og laste ned blanketter og kontrakter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik unngår du håndverkerkrøll

Dette er vi uenige om

Undersøkelser Forbrukerrådet har gjennomfrøt viser at omtrent halvparten av henvendelsene dreier seg om uenighet om pris, tidsfrister og valg av materialer. I dag kan hvem som helst opprette en hådnverkerbedrift, det stilles ingen krav til formell kompetanse.

- Arbeidsutvalget mener det bør utredes om det skal innføres krav om merkantil utdanning ved opprettelse av håndverkerbedrifter. Utvalget tror et slikt krav vil sikre kunnskap om relevante lover og standarder knyttet til forretningsmessige forhold og teknisk faglig kompetanse, sier Roger Helde til Forbrukerrapporten.

I tillegg mener utvalget det er viktig å øke forbrukernes kompetanse på området. Det er viktig å vite hva du ønsker av håndverkeren, og være tydelig. Dette begynner allerede i anbudsfasen.

- Det er et stort behov for å øke forbrukernes bestillerkompetanse ved kjøp av håndverkertjenester. Undersøkelser SIFO har gjennomført viser at kun 29 % av forbrukerne ber om, og sammenligner, tilbud fra flere firmaer før de engasjerer en håndverker, sier Helde.

Les mer: Anbud eller tilbud? Slik går du frem