Enda dyrere TV-kanaler?

Storkanalene påstår at fritt kanalvalg vil gi deg færre og dyrere kanaler i stua.

Spørsmålet om du som privatperson skal få velge nøyaktig hvilke TV-kanaler du skal få hjemme, i stedet for dagens praksis; der du får en programpakke tredd nedover hodet, har fått opp temperaturen i TV-bransjen.

Kamphanene

På den ene siden står de store distributørene (Telenor, RiksTV, GET) og de internasjonale TV-kanalene som fortsatt sverger til programpakker, mens mediebedriftene (med TV2 og Schibsted-gruppen) lovpriser fritt kanalvalg.

I følge Kampanje er hovedpoenget til TV2 at distributørene i dag hindrer fri flyt av innhold, og ikke minst utviklingen av norsk kvalitetsinnhold (hele tiraden får du her).

Dagens pressemelding fra de store utenlandske TV-kanalene er ikke uventet av stikk motsatt oppfatning: – Vi mener at et pålegg om å kjøpe kanalene én og én ikke vil være fordelaktig for forbrukerne, men i stedet føre til at prisene vil øke, og at flere gode nisjekanaler vil forsvinne fra norske TV-skjermer, sier Charlotte Repholtz fra National Geographic.

Hva vil du ha? (Avsluttet)
Jeg vil velge selv(76%) 925
Programpakke er bra nok(19%) 227
Bryr meg ikke...(5%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og hun er ikke alene, alle disse kanalene (Discovery Networks Nordic, National Geographic Channel, Eurosport Television AB, NBC Universal , BBC World News og BBC Worldwide, Travel Channel, Disney, The History Channel, Nonstop Television, Turner Broadcasting Systemog MTV Networks) har nå samlet seg og sendt inn en felles høringsuttalelse til Trond Giske og co.

Dårlig digitalTV? Sjekk om du har din del av skylden

Norge er for lite

- Hovedproblemet er at det norske markedet er for lite, fortsetter Repholtz. Det vil ikke lønne seg for internasjonale aktører å bruke store summer på markedsføring og lokalisering for å holde seg konkurransedyktig. Konsekvensen kan bli at de heller kutter all investering i Norge, og vi mister lokaliserte sendinger, med norsk tekst, norske programledere osv.

- Ytterste konsekvens kan selvfølgelig bli at kanaler trekker seg ut av Norge. Da mister vi både mangfold og valgmuligheter, noe som vil redusere kvaliteten på TV-tilbudet, avslutter Repholtz.

Men hva tror du? Del det med oss i debatten nederst.

Les også: Hvilken kanalpakke bør du velge?

Fakta:

Det er Kultur- og kirkedepartementet som nå tar stilling til om det skal innføres et pålegg overfor distributørene om å tilby alle fjernsynssendinger som enkeltkanaler. Høringsfrist gikk ut 27. januar 2009.

Kilde: Kampanje og pressemelding fra National Geographic.