En stol, tre priser

Svinedyrt eller superbillig for en stilig stol.

Egget, en møbelklassiker fra Arne Jacobsen. Foto: Arne-Jacobsen.com
Egget, en møbelklassiker fra Arne Jacobsen. Foto: Arne-Jacobsen.com Vis mer
Bohus tilbyr denne Arne Jacobsen-kloningen. Foto: Bohus.no
Bohus tilbyr denne Arne Jacobsen-kloningen. Foto: Bohus.no Vis mer
Aller billigste stol fra Møbelringen. Foto: Mobelringen
Aller billigste stol fra Møbelringen. Foto: Mobelringen Vis mer


På ønskelisten

Den danske arkitekten Arne Jacobsens stol, Egget, står øverst på ønskelista til mange med sans for lekre og særpregede møbler. Og på den lista blir den stående også, fordi stolen i billigste trekk, koster 35.800 kroner. Men kompromisser du på navn og linjer, får du stoler som man kan si er inspirerte av Jacobsen.

Originalen

SAS-hotellet, Danmarks første skyskraper, i Hammerichgade 1 i København, regnes som Arne Jacobsens hovedverk. Hotellet stod ferdig i 1959 og til dette bygget ble den eggeformede stolen tegnet. Ifølge Vilhelm Lange Larssen, designrådgiver i Norsk Designråd, ble stolen regnet for å være voldsom i uttrykket og vanskelig å produsere, da den i sin tid ble presentert. Dog: Stolen har overlevd interiørtrender gjennom snart 5 decennier og finnes fortsatt i møbelbutikken. Og vi snakker ikke møbelkjedene, men galleriene i de pene handlegatene.

Hvem: Tannum (Stortingsgata 30, tlf. 23 11 53 90)
Pris: Fra 35.800 kroner
Les mer: Kul hotellklassiker i København
Morgenmad med Arne Jacobsen
Så mye sparer du på klassikerne

Billigere

Hvem: Bohus (Bohus har butikker over hele landet)
Pris: 6.995 kroner

Billigst

Møbelkjedene bringer billige møbler ut til folk. Møbelringen har flere billige kopier av kjente møbler - og har blant annet laget en superbillig sak, Kiel, som i form minner om Arne Jacobsens design. Noe for studenter med drøm om å gjøre om hybelen fin?

Hvem: Møbelringen
Pris: 3.998

Økonomi er god smak

Arne Jacobsen (1902-1971) er født i København. Han er internasjonalt kjent for sitt industridesign. I 1928 fikk han sitt diplom fra Købehavns kunstkademi og 2 år etterpå stod hans første bygg ferdig. Blant Jacobsens viktigste arbeid regnes en husgruppe på Søholm (1950-55), Rødovre rådhus (1954-56) og SAS-hotellet i København (1959). I tilegg tegnet han møbler, porselen, lamper og bestikk. Til grunn for Jacobsens arbeid ligger ideen om at økonomi pluss funksjon blir stil.

Kilder: Arne Jacobsen, Tannum, Bohus, Ikea, Møbelringen, Encyclopædia Britannica

AKTUELT: