Originalen koster fra 50.800 kroner. Foto: Smartinteriors.com
Originalen koster fra 50.800 kroner. Foto: Smartinteriors.comVis mer

En stol, tre priser

Stål og stil til 50.000 kroner eller stjel stilen for 5.000 kroner. Sjekk prisen på den berømte Barcelona-stolen.

Ludwig Mies van der Rohes superstilige stol Barcelona selges fortsatt, 77 år etter at den ble laget til det spanske kongeparet til verdensutstillingen i Barcelona i 1929. Og i dag koster den omkring 1 G, altså 62.161. Hos Tannum i Oslo koster stolen i billigste skinntrekk 50.800 kroner, mens den dyreste utgaven koster 72.290 kroner. Men er stolen viktigere enn korrekt opphav så kan du kjøpe stolen mange, mange tusen rimeligere.

Hvem: Tannum (Stortingsgata 30, tlf. 23 11 53 90)
Pris: Fra 35.800 kroner
Nett: Tannum

Reproduksjon

En skinntrukket reproduksjon til 5.500 kroner. Foto: Finelines.no
En skinntrukket reproduksjon til 5.500 kroner. Foto: Finelines.no Vis mer


De berømte møblene som for eksempel den danske arkitekten Arne Jacobsens stol Egget, har fått småsøsken som konkurrerer med orginalene. Noen er inspirerte, mens andre er produserte på lisens. Lisensen til et produkt går ut etter gitt tid og da kan møbelprodusenter produsere såkalte reproduksjoner. Forskjellen på en lisensiert reproduksjon og originalen, vil stort sett bare være produksjonsåret, og det vil ikke utgjøre store forskjeller i pris. Prisforskjellen oppstår først på bruktmarkedet. Her vil nok lisensierte reproduksjoner være verdt ganske mye mindre.

Les mer:
TEST: Ser du forskjellen?

Fine linjer

Finelines Møbler i Oslo selger såkalte reproduksjoner. De tilbyr en reprodusert Barcelona-stol til 5.500 kroner. En tilhørende puff koster 3.500 kroner. De har også andre møbelslagere i sin forretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem: Fine Lines (Ryensvingen 5 c, Oslo, tlf. 926 59 497))
Pris: 5.500 kroner
Nett: Finelines Møbler

Aller billigst

Barcelona-kopien har fått navnet Glasgow og selges for 3.999 kroner. Foto: Faktumnorge.no
Barcelona-kopien har fått navnet Glasgow og selges for 3.999 kroner. Foto: Faktumnorge.no Vis mer


Hos møbelbutikken Faktum selges kopien av Ludwig Mies van der Rohes stol under navnet Glasgow.

Hvem: Faktum (Kvalebergveien 31, Stavanger og Lundegeilen 20, Sandnes, felles telefon: 47 85 10 00)
Pris: 3.999 kroner
Nett: Faktum

Internasjonal stil

Arkitekten Ludwig Mies van der Rohes het egentlig Maria Ludwig Michael Mies, og ble født i Tyskland i 1886 og døde 83 gammel i Chicago. Han var toneangivende for den såkalte internasjonale stilen i arkitekturhistorien. Denne retningen så bort fra datidens bruk av ufunksjonelle dekorasjonselementer. Ludwig Mies van der Rohe tok sammen med blant andre arkitektene Charles-Édouard Jeanneret (Le Corbusier) og Philip Johnsen i bruk stål, murstein og glass, og vektla betydningen av at materialene skulle være rimelige og enkle å produsere.

Termen International Style ble først bruk i et essay skrevet av Henry Russel Hitchcock og Philip Johnson, i en katalog for en arkitektutstilling i Museum of Modern Art.

Kilder: Britannica.

MER OM INTERIØR: