En og samme leilighet til to ulike priser.  Foto: Finn.no/DinSide
En og samme leilighet til to ulike priser. Foto: Finn.no/DinSideVis mer

En leilighet, to annonser

Smart triks for å få flere på visning.

Enten du er på boligjakt, eller bare liker å lese boligannonser, har du kanskje lagt merke til fenomenet over på Finn.no: To annonser for én bolig.

Smart triks, dersom du boligen har ligget ute lenge, og du ønsker å komme oppover på på søkeresultatene, uten å falle ut av søkene til dem som allerede har lagret boligen.

Har du virkelig råd til dette? Sjekk hvor mye boliglånet vil koste deg.

Når kjøpere i to ulike prisklasser

Som du ser av eksempelet over: Her kan du få samme bolig til enten 550.000 eller 2,45 millioner kroner. Og velge om du vil betale 2.897 eller 10.258 kroner i måneden i fellesutgifter. Hvordan kan det ha seg?

- Dette er gjort for å få tydelig frem at det er IN-ordning, at man har mulighet til å innfri hele eller deler av fellesgjelden. Med to annonser henvender vi oss til kjøpere i to prisklasser, sier Jørgen Blix, megler i Selvaag Eiendom til DinSide.

Ikke minst tror han det er viktig for å få oppmerksomheten til kjøperne i prisklassen 2,5 millioner.

- De fleste gjør søk på nettet innenfor en gitt prisramme, og har kanskje ikke reflektert så mye at de har lyst på andelsleilghet. Andel med IN- og sikringsordning tiltrekker seg kjøpere som i utgangspunktet ønsker seg selveier, sier Blix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide: Er dette noe dere har gjort før?

- Nei dette er ikke noe vi har for vane å gjøre.

- Er det verdt å bruke de ekstra tusenlappene på to annonser for samme bolig?

- Ikke for alle boliger. Men i noen tilfeller, slik som dette, kan det være en måte å få flere interessenter på visning.

Blix peker på kravet i eiendomsmeglingsloven til at man skal få frem det totale gjeldsbildet, noe som kommer tydelig frem i begge annonsene: Totalprisen er 2,45 millioner kroner, uansett hvilken betalingsmodell man velger. Men som kjøper kan man velge om man vil gå inn med lavt innskudd, eller betale en større - eller hele delen kontant ved overtakelse.

- Det er veldig viktig når man kun oppgir innskudd at man også oppgir totalprisen på boligen, presiserer Blix.

Her er det mange som slurver! Skal du kjøpe bolig, ikke glem å se hva som er inkludert i fellesutgiftene. For virker husleien unormalt lav, så er den gjerne det.

Sjekk rentebetingelsene nøye

Vurderer du om du skal betale ned hele fellesgjelden med en gang, og eventuelt ta opp privat lån i stedet for å benytte deg av de stort sett gunstige rentene man får på fellesgjeld er det viktig at du sjekker betingelsene nøye og sammenligner med tilbudet du får fra din egen bank. Det du bør se etter er type lån (annuitetslån eller serielån); effektiv rente (altså rente inkludert gebyr), nedbetalingstiden (antall lån igjen før hele lånet skal innfris) og til slutt: Er det avdragsfri periode, slik at innbetalingene vil øke dramatisk om få år?

Hvor mye kan du låne? Finn ut med vår boliglånskalkulator

Vent med annonse nr 2

Det å legge ut to annonser i et slikt tilfelle for å fange opp flere kjøpere, kan være et smart triks. Men vi ville gjort én ting helt annerledes: Vent litt før du legger ut den andre annonsen. I dette tilfelle er annonsene lagt ut samme dag, med ett minutts mellomrom, og vil derfor havne rett under hverandre på resultatlistene dersom noen søker på området. Venter man noen timer, eller dager, vil de ikke havne rett under hverandre, og du slipper at noen tror det er noe feil med boligen.