En bolig i miniatyr

Liten plass i leiligheten betyr ekstremt stor plass utenfor.

<B>BESKJEDENT PÅ ALLE VIS:</B> The Hermit Houses er, som navnet tilsier, ikke laget for at huseieren skal flotte seg. Tvertimot. Foto: The Cloud Collective
BESKJEDENT PÅ ALLE VIS: The Hermit Houses er, som navnet tilsier, ikke laget for at huseieren skal flotte seg. Tvertimot. Foto: The Cloud Collective Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når verdens ende tilsynelatende er nær, er det beundringsverdig at idealistene holder liv i håpet om at jorden kan reddes bare vi bygger smart nok, lite nok og billig nok.

Nederlenderne i The Cloud Collective har et navn som for noen kanskje sender tankene i retning røykfylte lokaler, indisk sitarmusikk og langt hippiehår, men de er skarpe nok til å ha skrudd sammen et boligprosjekt som muligens savner sidestykke hva gjelder beskjedenhet.

LES OGSÅ: Er dette jegernes drømmesofa?

Eneboerhus

De såkalte "Hermit Houses", som på norsk betyr eremitthusene eller eneboerhusene, måler usle 14 kvadratmeter, og huser strengt tatt ikke så veldig mye mer enn en eller to personer, og en seng.

Første utgaven av huset, kalt Abé, står i disse dager plassert på en gresseng på en øy kalt Terschelling i Nederland, men du behøver ikke ha din egen eng for at eneboerhuset (for samboere og gifte) skal kunne fungere.

Planen er at interessenter logger seg på en nettside, designer sitt eget drømme-minihus ved hjelp av 3D-programvare, før det pakkes sammen som ferdighus og transporteres til kunden i løpet av intet mer enn to dager. Abé, som vi kan se på bildene, er altså bare én versjon av mange mulige eremitthus. Installasjonen skal også være så enkel at selv et samboerpar som akkurat har kranglet om hvem som skal rydde inn i oppvaskmaskinen kan klare å sette det sammen.

Foto: The Cloud Collective
BESKJEDENT PÅ ALLE VIS: The Hermit Houses er, som navnet tilsier, ikke laget for at huseieren skal flotte seg. Tvertimot. Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
ASKETISK: Du skal ikke stille for store krav hvis du ønsker å bo i et "eneboer-hus". Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective
Foto: The Cloud Collective

(Artikkelen fortsetter etter bildespesialen!)

Små tegn i tiden

Små hus og leiligheter er kommet for å bli, først og fremst fordi det blir flere og flere mennesker på jorden, og mindre og mindre plass. Legg til en dose finanskrise og enda større tetthet i de store byene, så forstår en hvorfor plass er alfa og omega i årene framover.

Vi har skrevet om mange slike små leilighetsprosjekter tidligere, og et av de mer interessante er idéen om å la fengselsfugler, som vet mye om liten plass, få svært mye ut av svært lite i en minidrømmeleilighet.

Denne leiligheten er også godt under gjennomsnittet for en nordmann, men den viser likevel godt hvor utrolig mye en kan få ut av usle 29 kvadratmeter - spesielt når det er høyt under taket.

Har du massive 45 kvadratmeter å boltre deg på er mulighetene nesten uendelige, og du kan gjøre særs pene og smarte ting med bomiljøet.

LES OGSÅ: – Det sa poff i strømkontakten!