En av tre hvitevarer er feilmerket

Butikker slurver med energimerkingen, viser dansk undersøkelse.

<b>Sjekk selv:</b> En av tre ganger stemmer ikke dette merket.  Foto: COLOURBOX / ENERGIMERKING.NO
Sjekk selv: En av tre ganger stemmer ikke dette merket. Foto: COLOURBOX / ENERGIMERKING.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Energimerking skal hjelpe forbrukere å velge energieffektive hvitevarer. Men hvert tredje produkt er feilmerket, viser en test utført av det danske Forbrukermagasinet Tænk.

Tænk sjekket 834 produkter i åtte butikker, og i hele 35 prosent av tilfellene var ikke merkingen korrekt.

– Undersøkelsen av energimerking tyder imidlertid på at flere butikker selv utformer et merke som de setter på produktet. Enten kopierer de et annet merke, eller så fabrikerer de et nytt, og det går ikke, melder Tænk.

Ifølge Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp, får de informasjon om energimerking fra produsentene de har samarbeid med.

– De sender informasjon til oss sentralt, og så er det vår jobb sentralt å sette opp denne informasjonen og formidle videre, slik at de ulike varehusene kan skrive ut riktig informasjon.

Var de gamle hvitevarene av bedre kvalitet? Se hvorfor vaskemaskinene ikke lenger varer «i hundre år».

Like mye feil her hjemme

Dette er ikke enestående for Danmark. Tilsvarende tester NVE har utført i Norge viser at det et er like mye slurv med energimerkingen her hjemme. Det selges over en million hvitevarer i Norge, det vil si at mer enn 300.000 selges med feil informasjon.

Her har bransjen en stor jobb foran seg.

– Vi har jevnlige butikkgjennomganger, og dersom det blir oppdaget at noe av merkingen ikke er helt som den skal, blir det rettet og skrevet ut på nytt så fort som det lar seg gjøre, sier Schmidt til DinSide.

Hvitevarer som skal energimerkes er, ifølge Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Kjøle-/fryseapparater, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, kombinerte vask-/tørk maskiner, lyskilder, stekeovner og klimaanlegg.

Skalen går i dag fra D til A+++.

Energimerkeforskriften for produkter finner du her (ekstern lenke).

Reviderer energimerkeskalaen

Det er ikke mange år siden energiskalaen ble sprengt, og utvidet oppover med A+, A++ og A+++; og selv denne skalaen er nå snart for liten for flere hvitevaregrupper. EU jobber derfor med å revidere skalaen.

I tillegg vedtok EU-kommisjonens nye energimerkekrav for husholdnings-stekeovner og avtrekkshetter 1. oktober i fjor. Dessuten ble nye økodesignkrav satt til husholdningsstekeovner, komfyrtopper og avtrekkshetter 14. januar i år.

Per i dag ser merkene omtrent slik ut, det vil variere litt fra produktgruppe til produktgruppe: