En av to tror på økte boligpriser

Men antallet pessimister øker.

Mer enn halvparten av oss tror på økte boligpriser i 2012.  Foto: Per Ervland
Mer enn halvparten av oss tror på økte boligpriser i 2012. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn halvparten av oss, 55 prosent av befolkningen, tror boligprisene vil stige i 2012, viser en fersk undersøkelse av Norstat på vegne av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Åtte prosent tror på et prisfall i 2012.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Dette er optimistiske tall, men vi er noe mer forsiktig enn i fjor. Da trodde 61 prosent på høyere boligpriser, mens kun tre prosent trodde prisene skulle falle.

Optimistene fikk rett.

– Et klart flertall tror på fortsatt boligprisvekst, men det er også verdt å merke seg at andelen som tror prisene vil falle neste år har økt fra 3 prosent i fjor til 8 prosent i år. Faktisk er det slik at 4 av 10 tror på uendret eller fallende boligpris. Dette til tross for at så å si alle makroøkonomer, inkludert ekspertene i Statistisk sentralbyrå, mener boligprisene skal videre opp neste år, sier assisterende fagdirektør Rolf Mæhle i FNO i en pressemelding.

– Undersøkelsen viser at folk flest følger godt med og tar innover seg at krisen i internasjonal økonomi kan smitte over på Norge generelt og boligmarkedet spesielt. Vi mener dette er en sunn skepsis, sier Mæhle.

Eier du egen bolig? Sjekk hvor stort boligprisfall du tåler med vår smarte kalkulator

Ikke så lenge siden sist ...

Det er ikke så lenge siden norske boligpriser falt. Dette skjedde både i 2002-2003 og i forbindelse med finanskrisen i 2007-2008. I snitt falt prisene med rundt 14 prosent - men dette prisfallet er nå spist opp og vel så det.

– Samtidig er det slik at boligen for mange ikke bare er et tak over hodet, men også et foretrukket investeringsobjekt. For noen handler det om å kjøpe en større bolig enn de strengt tatt trenger, for andre om å kjøpe fritidsbolig/bolig for utleie og for atter andre å bruke ledig kapital til å pusse opp boligen. Gunstige skatteregler bidrar i så måte til å øke interessen for bolig også som investeringsobjekt. Alt annet like bidrar dette til å presse prisene oppover.

Hvordan tror du boligprisene skal utvikle seg i år? Diskuter under.

Meglerbransjen presenterer hvordan det gikk med boligprisene i årets siste måned, og dermed hele 2011 klokken 11 mandag 2. januar. DinSide er på plass med oppdaterte tall.