Halvparten av norske boligeiere kjenner ikke til energimerkeordningen for boliger. Foto: Per Ervland/DinSide
Halvparten av norske boligeiere kjenner ikke til energimerkeordningen for boliger. Foto: Per Ervland/DinSideVis mer

En av to kjenner ikke til energimerkeordningen for boliger

Bare åtte prosent har gitt boligen energikarakter.

Ett år etter at ordningen om energimerking av boliger trådte i kraft er annen hver boligeier uvitende om at de må energimerke boligen før de skal selge eller leie ut.

Blant de som faktisk vet om at ordningen eksisterer, har det heller ikke vært noe rush for å få boligen energimerket: kun åtte prosent av norske boligeiere har gitt boligene energikarakter. 61 prosent venter til de må, når de skal selge eller leie ut, viser en fersk undersøkelse utført av YouGov for Norges TakseringsForbund (NTF). I januar, et halvt år etter at ordningen ble innført hadde 50.000 energimerket boligen.

Fire prosent svarte at de har planer om å energimerke boligen; mens 35 prosent ikke har planer om dette. Drøyt halvparten av de spurte var ikke kjent med reglene om energimerking.

Hvorfor ikke gjøre det nå? Slik energimerker du boligen din

En av to er bra!

Ifølge Hilde Totland Harket i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lover dette bra. Det er NVE som er ansvarlig for den nye ordningen.

– At nærmere halvparten av husstandene er klar over den nokså nye regelen er veldig bra. Andelen som oppgir å ha energimerket allerede stemmer godt med tallene vi har i vår egen energimerkedatabase, sier Harket Totland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Påbudet om at boliger over 50 kvadratmeter må ha energiattest før de selges eller leies ut ble innført i fjor, så det er ikke rart at bevisstgjøringen tar litt tid. Tallene vil øke i samme takt som boliger blir omsatt eller utleid, sier fagsjef Svein Hole i NTF i en pressemelding.

Ikke bare salgsopplysning

Er din bolig på over 50 kvadratmeter er det imidlertid ingen grunn til å vente med å energimerke boligen din til du må. For energimerkingen er mer enn en karakterfesting av hvor energieffektiv boligen din er: Du får også forslag til enkle eller mer dyptgående oppgraderinger av boligen din, som vil påvirke energiforbruket, og også strømregningen.

En bedre energikarakter å skilte med når du skal selge eller leie ut, kommer som en bonus. Nå er det ikke nødvendigvis slik at energimerkeordningen påvirker salgsprisen. Men dette vil kunne endres, tror Hole.

– Energimerket skal inngå i markedsføringen av boliger som legges ut for salg. Etter hvert vil nok også energikarakteren påvirke markedsprisen i betydelig høyere grad enn i dag. Et hopp oppover på skalaen kan komme til å øke boligverdien vesentlig.

Slurver med energimerkingen: 7 av 10 droppet energimerking

Påbudt ved salg og utleie

Eier er ansvarlig for at det foreligger en energiattest før salg eller utleie. Energimerket består av en karakter som viser hvilken energistandard boligen har, og en oppvarmingskarakter som viser i hvilken grad boligen kan varmes opp uten bruk av fossilt brensel eller elektrisitet.