En av ti monterer varmepumpen selv

Det kan bli dyrt å spare på installasjonskostnadene.

Velg en godkjent installatør, så er du bedre sikret om det skjer noe med varmepumpen din. Foto: ABK Klimaprodukter AS
Velg en godkjent installatør, så er du bedre sikret om det skjer noe med varmepumpen din. Foto: ABK Klimaprodukter AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tiende varmepumpe er montert av en amatør, viser en ny undersøkelse utført av If Skadeforsikring. Hittil i år har forsikringsselskapet hatt 130 erstatningssaker med varmepumper, men kun halvparten fikk erstatning. Dette fordi de resterende varmepumpene hadde gått i stykker av seg selv, skriver If i en pressemelding.

– Når en varmepumpe plutselig slutter å virke uten påviselig grunn, skyldes det enten at pumpen er for dårlig eller at den er feilmontert. Det er uten tvil best å la fagfolk montere pumpene, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If Skadeforsikring.

Husforsikringen dekker skader på varmepumper som følger såkalte elektriske fenomen, for eksempel at det kommer mer strøm over nettet enn det skal, eller ved direkte lynnedslag.

Vil det lønne seg å installere en luft-luft-varmepumpe?
Finn ut med vår smarte kalkulator

Bruk profesjonelle installatører


I dag finnes det rundt 500.000 varmepumper i norske boliger, de fleste luft-luft. Salget har ligget på rundt 80.000 i året. Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, anbefaler sterkt at du overlater jobben til profesjonelle installatører.

– I Sverige er det er rett og slett forbudt for amatører å gjøre jobben. En slik regel bør vi få i Norge også, sier Baardsen.

Varmepumper trenger en jordet stikkontakt, og en slik har du som amatør uansett ikke lov til å sette opp selv. Men det er altså fortsatt noen som gjør jobben selv, for å spare penger.

Det er ikke bare på installasjonskostnadene vi lukker igjen pengepungen. En av to vil ikke investere i strømsparende tiltak, viser en undersøkelse av NBBL.

Proffere

Verstinglisten (Luft/luft-varmepumpene med flest meldte feil på det svenske markedet, til svenske Folksam, i 2008. )
ProdusentModell Antall skademeldinger i Sverige På det norske markedet?
IVT/SharpNordic Inverter680Ja
PanasonicE9420Ja
Nordic AirNA 4000276Ikke funnet
PanasonicE12140Ja
ToshibaRAS-10 JAVP-E64Ja
Kilde: Folksam. Med forbehold om feil.


Til tross for advarsler om dårlige varmepumper og uprofesjonelle installatører, mottar If Skadeforsikring færre meldinger om skader på varmepumper nå enn tidligere.

– Mye tyder på at folk i større grad enn tidligere styrer unna postordrekjøp av slikt utstyr. Informasjon og gode råd er nok i ferd med å nå ut til et stadig bredere lag av folket. Vi skal heller ikke se bort fra at det er blitt færre lurendreiere i markedet, sier Anfinsen i If.

Han har tidligere advart mot å dra på billigsalg og mener du bør styre unna varmepumper i 4-5.000-kronersklassenr. Michael Reuss, prosjektleder i danske Center for Energibesparelser, har også advart mot å kjøpe billige varmepumper.

- Det hersker det rene anarki på markedet for de små luft-luftvarmepumpene som selges billig fra supermarked og byggemarked. De varmepumpene lever etter all sannsynlighet ikke opp til det forhandlerne lover, sier han til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Arnfinsens råd er klart:

– Kjøp hos profesjonelle og følg deres anbefalinger selv om det kan koste noen kroner ekstra. Varmepumpe er en utmerket investering når den fungerer riktig, sier Arnfinsen.

Blåser i kvaliteten! Svensk forsikringsgigant slår alarm om dårlige varmepumper

De vanligste skadene

Feil installasjon av luft-luft-varmepumper kan føre til en rekke alvorlige skader, ifølge Novap:

  • Varmepumpen jobber under høyt trykk og en lekkasje fra kjølemediet føre til skader på øyne og hud.
  • Feil montering kan gi skader ved gjennomføring i vegg, med kondens og fuktskader som resultat.
  • Feil montering som gir lavere effekt. Bare et system gir som jobber med rett trykk og fyllingsgrad gir den ønskede effekten.
  • Feil montering kan forkorte levetiden til varmepumpen.
  • Lekkasje fra kjølemediet har en negativ effekt på klimaet.

Varmepumpekalkulator

Luft-luft-varmepumper er rimeligst i innkjøp og installasjon, og derfor den varmepumpen som er mest vanlig per i dag. Vil det lønne seg for deg å installere en slik?

Finn ut med vår smarte kalkulator
>>Les mer om beregningsgrunnlaget her.


Kilde: Newswire/If Skadeforsikring