En av ti monterer varmepumpen selv

Det kan bli dyrt å spare på installasjonskostnadene.

Velg en godkjent installatør, så er du bedre sikret om det skjer noe med varmepumpen din. Foto: ABK Klimaprodukter AS
Velg en godkjent installatør, så er du bedre sikret om det skjer noe med varmepumpen din. Foto: ABK Klimaprodukter ASVis mer

Hver tiende varmepumpe er montert av en amatør, viser en ny undersøkelse utført av If Skadeforsikring. Hittil i år har forsikringsselskapet hatt 130 erstatningssaker med varmepumper, men kun halvparten fikk erstatning. Dette fordi de resterende varmepumpene hadde gått i stykker av seg selv, skriver If i en pressemelding.

– Når en varmepumpe plutselig slutter å virke uten påviselig grunn, skyldes det enten at pumpen er for dårlig eller at den er feilmontert. Det er uten tvil best å la fagfolk montere pumpene, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If Skadeforsikring.

Husforsikringen dekker skader på varmepumper som følger såkalte elektriske fenomen, for eksempel at det kommer mer strøm over nettet enn det skal, eller ved direkte lynnedslag.

Vil det lønne seg å installere en luft-luft-varmepumpe?
Finn ut med vår smarte kalkulator

Bruk profesjonelle installatører


I dag finnes det rundt 500.000 varmepumper i norske boliger, de fleste luft-luft. Salget har ligget på rundt 80.000 i året. Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, anbefaler sterkt at du overlater jobben til profesjonelle installatører.

– I Sverige er det er rett og slett forbudt for amatører å gjøre jobben. En slik regel bør vi få i Norge også, sier Baardsen.

Varmepumper trenger en jordet stikkontakt, og en slik har du som amatør uansett ikke lov til å sette opp selv. Men det er altså fortsatt noen som gjør jobben selv, for å spare penger.

Det er ikke bare på installasjonskostnadene vi lukker igjen pengepungen. En av to vil ikke investere i strømsparende tiltak, viser en undersøkelse av NBBL.

Proffere

Verstinglisten (Luft/luft-varmepumpene med flest meldte feil på det svenske markedet, til svenske Folksam, i 2008. )
ProdusentModell Antall skademeldinger i Sverige På det norske markedet?
IVT/SharpNordic Inverter680Ja
PanasonicE9420Ja
Nordic AirNA 4000276Ikke funnet
PanasonicE12140Ja
ToshibaRAS-10 JAVP-E64Ja
Kilde: Folksam. Med forbehold om feil.


Til tross for advarsler om dårlige varmepumper og uprofesjonelle installatører, mottar If Skadeforsikring færre meldinger om skader på varmepumper nå enn tidligere.

– Mye tyder på at folk i større grad enn tidligere styrer unna postordrekjøp av slikt utstyr. Informasjon og gode råd er nok i ferd med å nå ut til et stadig bredere lag av folket. Vi skal heller ikke se bort fra at det er blitt færre lurendreiere i markedet, sier Anfinsen i If.

Han har tidligere advart mot å dra på billigsalg og mener du bør styre unna varmepumper i 4-5.000-kronersklassenr. Michael Reuss, prosjektleder i danske Center for Energibesparelser, har også advart mot å kjøpe billige varmepumper.

- Det hersker det rene anarki på markedet for de små luft-luftvarmepumpene som selges billig fra supermarked og byggemarked. De varmepumpene lever etter all sannsynlighet ikke opp til det forhandlerne lover, sier han til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Arnfinsens råd er klart:

– Kjøp hos profesjonelle og følg deres anbefalinger selv om det kan koste noen kroner ekstra. Varmepumpe er en utmerket investering når den fungerer riktig, sier Arnfinsen.

Blåser i kvaliteten! Svensk forsikringsgigant slår alarm om dårlige varmepumper

De vanligste skadene

Feil installasjon av luft-luft-varmepumper kan føre til en rekke alvorlige skader, ifølge Novap:

  • Varmepumpen jobber under høyt trykk og en lekkasje fra kjølemediet føre til skader på øyne og hud.
  • Feil montering kan gi skader ved gjennomføring i vegg, med kondens og fuktskader som resultat.
  • Feil montering som gir lavere effekt. Bare et system gir som jobber med rett trykk og fyllingsgrad gir den ønskede effekten.
  • Feil montering kan forkorte levetiden til varmepumpen.
  • Lekkasje fra kjølemediet har en negativ effekt på klimaet.

Varmepumpekalkulator

Luft-luft-varmepumper er rimeligst i innkjøp og installasjon, og derfor den varmepumpen som er mest vanlig per i dag. Vil det lønne seg for deg å installere en slik?

Finn ut med vår smarte kalkulator
>>Les mer om beregningsgrunnlaget her.


Kilde: Newswire/If Skadeforsikring