En av fire vasker aldri huset

Dropper å ta vårrengjøringen utvendig.

LØNNSOMT: Du bør vaske boligen hvert år for å forhindre at råte og sopp får feste. Dette kan i verste fall føre til at du må bytte kledning.  Foto: Ifi.no
LØNNSOMT: Du bør vaske boligen hvert år for å forhindre at råte og sopp får feste. Dette kan i verste fall føre til at du må bytte kledning. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårrengjøring er et innarbeidet konsept. Når den lyse, lave vårsolen titter frem, og lyser inn, synes skitten på vinduene og støvet i krokene ekstra godt.

Men det er ikke bare innendørs du bør gi huset en skrubb. Det er minst like viktig å vaske huset utvendig.

– Mer sur nedbør og fuktigere klima gjør utvendig husvask stadig viktigere. Du bør faktisk vaske så ofte som en gang i året, sier malingssjef John Terje Kjelsrud i Jernia til Newswire.

Poenget er ikke nødvendigvis å ha det reneste huset i gata, men å motvirke angrep fra sopp.

– Forurensing, og for eksempel pollen, kan skape grobunn for svertesopp og andre overflatesopper. Soppvekst svekker overflatebehandlingen og øker sjansen for fukt- og råteskader, sier Kjelsrud.

Svensk test av husvask: Oppvaskmiddel virker like bra

Malingen varer lenger

Vasker du huset?

Hvor ofte vasker du huset utvendig? (Avsluttet)
Kun før jeg maler(32%) 290
Aldri(27%) 246
Hvert år(16%) 142
Annet hvert år(14%) 122
Hvert 3-4 år(7%) 64
Cirka hvert femte år(4%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En utvendig vask av boligen hvert år, vil ikke bare motvirke sopp- og algeangrep. Det kan også bidra til at du kan utsette malingsjobben med et år eller to. Denne jobben er langt tyngre, mer tidkrevende og dyrere - men likevel er det få som følger anbefalingen om å vaske fasaden hvert år.

Obs obs! Skal du male etterpå, må du passe på at veggen tørker først.

I en undersøkelse fra Jotun svarer bare 14 prosent at de vasker boligen utvendig hvert år, mens hele 27 prosent har aldri gjort det! 17 prosent svarte at de vasker sjeldnere enn hvert femte år.

– Svarene omfatter ikke vask som forberedelse til maling eller beising, så hyppigheten er nok litt større enn svarene antyder. Men de færreste maler jo huset sitt hvert år, så svarene viser klart at mange ikke bryr seg mye om husvask, sier produktsjef Marius Withbro-Svendsen i Jotun til Newswire.

– Vi vasker bilen regelmessig, både for utseendet og holdbarhetens skyld. Da er det pussig at vi har en annen holdning til huset, som er en mye større investering enn bilen. Hadde folk vært klar over hvilken risiko manglende utvendig husvask medfører, ikke minst i form av økte vedlikeholdskostnader, ville nok langt flere ha satt av et par timer til dette hvert år, sier Withbro-Svendsen.

Bor du i murhus? Her er malingen som vasker seg selv

Ikke glem malingen!

Det er stor forskjell på hvor mye vind og vær maling tåler, viser stor svensk test.  Foto: Folksam
Det er stor forskjell på hvor mye vind og vær maling tåler, viser stor svensk test. Foto: Folksam Vis mer


Det er ikke bare jevnlig husvask som har noe å si for oppblomstring av muggsopp og alger på fasaden. Valg av maling har også mye å si.

En stor svensk test av husmaling viser at kun syv av hele 45 testete malinger holder mål etter to års intensiv testing, og hele 17 av malingene var så hardt angrepet av muggsopp og alger at du frarådes å kjøpe dem.

Her kan du se hvilke husmaling du bør velge