De nye dundynene er like allergivennlige som kunstfiber. Foto: Jysk Norge
De nye dundynene er like allergivennlige som kunstfiber. Foto: Jysk Norge Vis mer

En av fire har aldri vasket dynen

Hygienen på norske soverom er ikke akkurat på topp.

Publisert
Sist oppdatert

Nesten halvparten av alle nordmenn vasker dynen sjeldnere enn en gang i året, og hver fjerde nordmann vasker aldri dynen sin, viser en fersk undersøkelse fra Jysk.

Den danske interiørkjeden har gjennomført en landsdekkende kartlegging av nordmenns sovevaner, og ikke minst hygiene på soverommet. Og resultatet av dyneløftingen var ikke akkurat (kremt) oppløftende.

Mye å ta tak i

La oss begynne med det aller aller enkleste man kan gjøre for god hygiene i sengen. Vaske sengetøy. På spørsmål om hvor ofte man skifter sengetøy svarte godt over halvparten at de skifter annenhver uke, mens 14 prosent skifter ukentlig eller oftere.

En av fire skifter bare på sengen en gang i måneden, mens to prosent ikke skifter oftere sengetøy enn en gang i kvartalet.

Nei, det er ikke morsomt å vaske sengetøy, men det er noe av det smarteste og enkleste du gjør for å holde soverommet friskt. Foto: Colourbox.com
Nei, det er ikke morsomt å vaske sengetøy, men det er noe av det smarteste og enkleste du gjør for å holde soverommet friskt. Foto: Colourbox.com Vis mer


Anbefalingene om hvor ofte du bør gjøre dette varierer, mange sier en gang i uken, mens andre holder på at det rekker med en gang annen hver uke. Lenger enn det, bør du imidlertid ikke la det gå.

Les også, om du orker: Så ekle er vi hjemme.

Hold husstøvmiddene i sjakk

En av grunnene til at du bør være grundig med hygienen på soverommet er for å unngå at husstøvmiddene får fritt spillerom.

- Det er kun én måte å drepe husstøvmiddene på – og det er ved å vaske dynen. Dynen tar også opp fuktighet fra kroppen, og derfor bør den også luftes og tørkes ute innimellom. På denne måten unngår man at dunene i dynen klapper sammen, sier Søren Nissen, dyneinnkjøper i Jysk i en pressemelding.

Nå er dette en sannhet som må modifiseres en smule. Midden kan også drepes med kuldebehandling, så nå bør du benytte sjansen.

Dette gjelder selvfølgelig også hodepute - og madrassen. På bakgrunn av undersøkelsen har Jysk sammenfattet åtte råd for deg som har lyst på en god natts søvn i et sunt og friskt soverom:

 1. Vask dynen din Halvparten av oss vasker dynen sjeldnere enn en gang i året eller aldri. En av fire har aldri gjort det! Dermed overser nesten halvparten av nordmenn det generelle rådet om å, utover å lufte dynen jevnlig, vaske dynen en gang per år – og helst oftere.

  Har du dundyne bør du bruke et spesialvaskemiddel, og huske å tørke dynen i trommelen med flere tennisballer, slik at dunene blir fordelt rundt i dynen igjen. Har du ikke stor nok trommel, kan du gå til et vaskeri eller renseri.

  Allergiker? Da anbefaler Jysk at du vasker dynen minst en gang i kvartalet.

  Slik sover du godt om natten: Se hvilken seng og hvilke dyner ekspertene anbefaler

 2. Slik dreper du midden

  • Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter for å fjerne midden.
  • Skift sengetøy hver uke.
  • Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC.
  • Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper.
  • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
  • Hvis man kan holde luftfuktigheten under 40 % RF i tre måneders tid i vinterhalvåret, pleier midden å dø ut.
  • Ikke bruk vifteovner eller annet som blåser opp støvet i luften.
  Kilde: Norges Astma- og allergiforbund


 3. Luft dynen ofte Luftingen står det også dårlig til med. 27 prosent lufter dynen kun årlig, sjeldnere enn årlig eller aldri.

  Det er vanskelig å anbefale eksakt hvor ofte en dyne bør luftes utendørs. Men, uansett bør den luftes mye oftere enn årlig. Husk både på å lufte dynen ofte – og å lufte ut i huset og soverommet ofte. Luft aldri dynen i direkte sollys, da det kan svi av dunenes naturlige lanolinhinne og dermed ødelegge spenstigheten i dunene.

 4. Husk å skifte sengetøy: Kroppen avgir fuktighet når vi sover. Derfor er det en god tommelfingerregel å skifte sengetøyet minimum hver 14. dag. 26% skifter sengetøyet kun en gang per måned, mens 2% kun gjør det en gang i kvartalet.

  Det kryr av dem! Se hvem du deler seng med

 5. Skift dyne om sommeren Nesten 60 prosent sover med den samme dynen året rundt. Man kan imidlertid få en bedre søvn ved å ha en varm vinterdyne og en lettere sommerdyne. Den varme dynen din får også lengre levetid, dersom du skifter til en lettere dyne om sommeren, da mye fuktighet fra kroppen ikke er bra for holdbarheten til en dyne.

  Se drømmesengene

 6. Allergi og dun er en myte 41 prosent tror at en fiberdyne er mer allergivennlig enn en dundyne. Det er en myte at fiber er mer allergivennlig enn dun. Så lenge man kan vaske dynen ved 60 grader – og det kan man generelt med alle dyner med unntak av ederdunsdyner - så er det likegyldig om dynen har fiberfyll eller dun-/fjærfyll. Dette skyldes at støvmiddene dør ved vask på 60 grader.

  - Dette er en utbedt misforståelse. I noen tilfeller er også dynetrekket finere vevet i en dundyne enn i en fiberdyne, og derfor har støvmiddene større problemer med å trenge inn, sier Søren Nissen.

 7. Bytt pute: Hodeputen bør byttes ut oftere enn dynen. På spørsmålet om hvorvidt en dyne eller pute har lengst levetid, svarer hver femte nordmann at de enten tror at levetiden til dyner og puter er den samme, eller ikke vet.

  Som en tommelfingerregel har hodeputen kortere levetid enn dynen, da den er utsatt for trykk fra hodet hver natt. Jysk anbefaler at man sjekker kvaliteten på puten sin etter tre år. 35 prosent svarer i undersøkelsen at de har en hodepute som er over tre år gammel. Om den har blitt flat bør du vurdere å skifte den ut for bedre nattesøvn.

  Når vasket du puten din sist? Tipper du får lyst etter du har lest dette.

 8. Sov i et kjølig rom: Man sover ikke godt i et rom som er for varmt. På dette området er nordmenn veldig enige. Hele 93 prosent ønsker å sove i et rom som er kjøligere enn 20 grader, og av disse foretrekker 61 prosent 17 gradere eller kaldere på soverommet.
 9. Vurder ekstra lengde på dynen: Mange har behov for en dyne med ekstra lengde. I undersøkelsen har respondentene blitt oppfordret til å angi sin høyde. 41 prosent av mennene over 1,80 meter svarer at de sover med en dyne med normal lengde på 2 meter. Antageligvis ville de fått en bedre nattesøvn med en dyne som er 2,20 meter lang.

  Trenger du? Som tommelfingerregel bør dynen være minst 20 cm lenger enn personen, ellers kan tærne stikke ut, og det kan gi en dårligere nattesøvn.

Ikke glem overmadrassen

Du bør heller ikke glemme madrassen - og overmadrassen. De siste tiårene har kombinasjonsløsningen med madrass og overmadrass for alvor inntatt norske soverom. Overmadrassen myker opp, og kan fange opp kroppsvæsker, hår, bakterier, kjemikalier og alt det andre hyggelige du sover med om natten.

Dette er praktisk fordi den er lettere å rengjøre, og ikke minst, mye rimeligere å skifte ut enn selve madrassen. Men hvor ofte bør den vaskes - eller skiftes ut?

Vi spurte våre lesere hvor ofte de vasker sin overmadrass, og svaret var nedslående: 57 prosent av de som svarte, hadde aldri gjort det. Mens 17 prosent svarte "sjelden" og 13 prosent "en gang i året".

Les mer: Er overmadrassen din en bakteriebombe?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer