Lyn, torden og sikkerhet

Elektronisk utstyr kan bli skadet uten at lynet slår ned hos deg

Dette bør du gjøre når det er meldt tordenvær.

LYNNEDSLAG: Det er meldt kraftige regn-, lyn- og tordenbyger flere steder i landet, og det kan være lurt å ta noen forholdsregler. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
LYNNEDSLAG: Det er meldt kraftige regn-, lyn- og tordenbyger flere steder i landet, og det kan være lurt å ta noen forholdsregler. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.Vis mer

Meterologisk Institutt og Storm Geo har varlset kraftige regnbyger, samt lyn, torden og tilløp til små tornadoer (!) flere steder på Sør- og Østlandet i dag. Prognosene viser at uværet treffer få timer etter at store deler av de samme landsdelene våkner opp til sommertemperaturer på mellom 25 og 30 grader. Her kan du se hva de siste prognosene sier om hvor det kommer mest nedbør - og hvor muligheten for flom er størst.

Som regel er det sensommeren som er tiden for slikt uvær som dette, og i et normalår har vi over 100.000 sky-til-bakke-lyn i Norge, ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Hvordan bør du forberede deg på uværet? Har det virkelig noe for seg å trekke ut støpselet til TV-apparatet og annet elektronisk utstyr?

Koble ut TV og bruk mobil

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din.

Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

Men, det er ikke farlig å se TV når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar.

Et annet av rådene fra Sintef er å ringe med mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon når det er lyn- og tordenvær. Overspenning ved et lynnedslag kan også følge elektriske ledninger og ende i røret.

Sikre elektronikken din

Du kan, imidlertid, sikre deg mot overspenninger ved å montere overspenningsvern i sikringsskapet, ifølge Elektronikkbransjen.

Det finnes også enklere «gjør det selv»-løsninger, for bruk til TV, rutere og lignende, som plugges rett til enheten du ønsker å beskytte.

Innboforsikring og villaforsikring dekker for øvrig skader et lyn kan forårsake, både skader på elektriske artikler og på bygninger, ifølge DNB. Blir skadene så store at det utvikler seg brann, dekkes både tapte gjenstander og utgifter til å bo et annet sted når boligen blir bygget opp igjen.

- De aller færreste boliger har lynavledere, og påbudet om overspenningsvern i hjemmet kom ikke før i fjor, så det er fortsatt svært få boliger som har sikret seg mot lynskader, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.