<B>BERØRINGSSKJERM:</B> Du behøver ikke nøkkel hvis du husker koden, men hvis du har glemt koden kan du selvfølgelig bruke nøkkel. Foto: Schlage
BERØRINGSSKJERM: Du behøver ikke nøkkel hvis du husker koden, men hvis du har glemt koden kan du selvfølgelig bruke nøkkel. Foto: SchlageVis mer

Elektronisk lås med mye attåt

Alle kan huske sin egen kode.

Nøkkel-låsen står fortsatt sterkt i både norske og andre samfunn, men det finnes krefter der ute som ønsker å hjelpe deg den dagen du glemmer nøkkelen på fest, på jobb, i drosjen, på trening og så videre.

En av disse er Schlage. De lanserte tidligere i år en tastelås ved navn Camelot Touchscreen Deadbolt. Du behøver først og fremst å bry deg om touchscreen-delen av navnet, selv om det ikke nødvendigvis er det mest interessante.

Les også: Lær deg forskjellen på disse merkene

Berør og lås opp

BACKUP: Heldigvis er det også mulig å låse opp denne berøringsfølsomme låsen med nøkkel, hvis for eksempel teknologien svikter. Foto: Schlage
BACKUP: Heldigvis er det også mulig å låse opp denne berøringsfølsomme låsen med nøkkel, hvis for eksempel teknologien svikter. Foto: Schlage Vis mer


Tastene er altså ikke lenger fysiske, men består av en berøringsskjerm. En firesifret kode er alt som skal til for å slippe inn deg eller andre familiemedlemmer, og det virkelig hyggelige er at hvert familiemedlem kan programmere sin egen kode. Hjernen vår er hjerne, unnskyld, gjerne skrudd sammen slik at vi husker noen koder bedre enn andre, for eksempel de vi bruker på andre områder, og dermed unngår en forhåpentligvis krisesituasjoner der enkelte i familien sliter mer enn andre med å komme seg forbi inngangsdøra.

Det er også mulig å legge inn midlertidige koder, slik at dyrepassere, slektninger, barnevakter, håndtverkere og andre du stoler på kan få sin egen kode i en tidsbegrenset periode. Idet vedkommende ikke lenger trenger koden, sletter du den fra låsen. Selve slettingen skjer via det virtuelle tall-tastaturet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berøringsskjermen, som er av den gammeldagse typen og ikke den nymotens varianten du finner på dagens smartmobiler, skal tåle en trøkk, og dessuten være godt beskyttet mot fingeravtrykk og annet smuss. Den skal også være beskyttet mot tukling fra uvedkommende, og den har innebygget alarm som hyler og skriker (og uler) når det er bevegelse i døra samtidig som den er låst.

Låsen koster rundt 200 dollar (cirka 1.220 kroner) uten frakt og moms.

Les også: Nå blir også kjøkkenkranen digital

Ikke alltid like pålitelig?

Hvis du går med tanker om å investere i elektronisk lås bør du være klar over at selv om teknologien bringer med seg en del fordeler, som at du slipper å huske på nøkkelen, finnes det også ulemper.

DinSide.no har tidligere skrevet om låsesmeder som hevder at teknologien bak elektroniske låser ikke alltid er like pålitelig, noe som naturligvis kan by på utfordringer når du vil inn.

Per Bugten hos Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Per Bugten hos Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


– Jeg har vært borti at elektronikken har streiket, og da får du ikke låst opp døren fra utsiden. Løsningen blir å låse seg inn en bakdør eller lignende. Men på mange elektroniske låser kan du ha en manuell nøkkellås som kan overstyre den elektroniske låsen, sa Per Bugten hos Låshuset Larsens Eftf. AS da vi snakket med ham i mai i år, og la til:

– Jeg har selv en lås med fingeravtrykkleser, og har lite problemer med å bruke den. Problemet kommer først hvis man er skitten på fingrene, eller våt på hendene. Da kan leseren få problemer. Mange slike låser har også problemer med små barnefingre.

På den annen side så vurderer forsikringsbransjen fortløpende om det finnes gode grunner til å gi forsikringsrabatt for el-låser.

– Hvis man ser etterhvert at disse låsene er mye bedre enn andre, så vil det nok komme en rabatt etter hvert. Men det er for tidlig å si ennå, sa produktutvikler Linda Engen, hos Gjensidige til DinSide.no.

Les også: Derfor kan det være lurt å male huset mørkt