Electrolux med ny sous-vide-løsning for innebygging

Smart nyhet - men det koster.

Electrolux' sous-vide-løsning innebærer ikke vannbad, men en integrert vakuumpakker og en dampovn som kan reguleres til nærmeste grad. Foto: Electrolux
Electrolux' sous-vide-løsning innebærer ikke vannbad, men en integrert vakuumpakker og en dampovn som kan reguleres til nærmeste grad. Foto: Electrolux Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Den neste store hiten på kjøkkenet? Jeg tror flere vil få øynene opp for å lage mat sous-vide, og det er nok ikke lenge til vi ser gode produkter for innebygging, sa den italienske kokken Paolo Pettenuzzo til DinSide i fjor høst på en workshop om fremtidige kjøkkentrender.

Og nå er en løsning fra den svenske hvitevareprodusenten Electrolux snart klar for markedet.

Les mer om sous-vide, kokkenes hemmelige triks.

Nøyaktig til minste grad

Leif Eliassen Neksum med ferdig vakuumerte grønnsaker som skal til pers i en av Electrolux' kombidampere. Foto: Electrolux
Leif Eliassen Neksum med ferdig vakuumerte grønnsaker som skal til pers i en av Electrolux' kombidampere. Foto: Electrolux Vis mer


Electrolux' sous-vide-løsning består av en ny og forbedret kombidamper, samt en skuff med integrert vakuumpakker.

– Da tar vi kombidamperen vår et steg videre, slik at man kan lage mat sous-vide i den for en begrenset kostnad, sier Leif Eliassen Neksum i Electrolux til DinSide.

Den nye dampovnen vil kunne reguleres til nærmeste grad (i dag har den beste modellen 5-graders trinn), og temperaturkontroll er essensielt når du lager mat sous-vide. Den nye ovnen vil også ha en kjernetemperaturmåler som vil være enda mer nøyaktig enn dagens, ifølge Neksum. Den vil også kunne kalkulere hvor lang tid det vil ta, ved hjelp av steketermometeret.

Vakuumpakkemaskinen er essensiell for systemet, og ifølge Neksum er det viktig at den ikke trekker ut fuktighet av det som skal kokes sous-vide. Vakuumpakkemaskinen tar nesten like stor plass som selve ovnen, noe som gjenspeiler hvor stor vekt Electrolux har lagt på denne funksjonen.

Alt om kjøkkenutstyr fra DinSide

Hvor er vannbadet?

Mange forbinder sous-vide med kjøtt, men du kan fint bruke teknikken for å lage for eksempel vaniljesaus eller eggerøre, slik den italienske kokken Paolo Pettenuzzo demonstrerer her.  Foto: Elisabeth Dalseg
Mange forbinder sous-vide med kjøtt, men du kan fint bruke teknikken for å lage for eksempel vaniljesaus eller eggerøre, slik den italienske kokken Paolo Pettenuzzo demonstrerer her. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det er kanskje nå du tenker: Hvor er vannbadet? Med en kombidamper trenger du ikke noe vannbad, du bruker dampfunksjonen i ovnen i stedet. Dette kan du forøvrig gjøre med en hvilken som helst stekeovn (fortrinnsvis med damp) om temperaturkontrollen er nøyaktig nok. Du slipper altså å ha sous-vide-karet stående på benken.

Blir ikke billig

Prisen på det nye systemet er ikke satt, men Neksum antar prisen på kombidamperen vil ligge litt over det dagens modell gjør (25.000), og prisen på vakuumpakkeren vil være - hold deg godt fast - rundt 32.000 kroner. Ikke en løsning alle har anledning til å gå for, men det tar hjemmemarkedet et skritt nærmere løsningene for profesjonelle.

– Dette er for ordentlige foodies, mener Neksum.

Sous-vide

Sous-vide er fransk og betyr under vakuum, og beskriver en matlagingsteknikk. Maten vakuumpakkes og varmebehandles langsomt i en nøye tilpasset temperatur. Teknikken ble utviklet på 70-tallet av den franske kokken George Pralus, opprinnelig som en metode å redusere svinn når han tilberedte fersk gåselever. Det er vanlig å legge den vakuumpakkete maten i et vannbad, men du kan også bruke en ovn.


Synes du en totalpris på i underkant av 60.000 kroner blir litt drøyt, er det verdt å ta med seg at du ikke må kjøpe både kombidamper og vakuumeringsmaskin fra Electrolux. Du kan fint vurdere å fire litt på kravene til den ene eller andre varianten, for eksempel finnes det helt greie og gode vakuumeringsmaskiner fra rundt tusenlappen.

Se blant annet den vi brukte da vi testet SousVide Supreme - og hvordan du kan lage din egen sous-vide maskin av en riskoker og litt ekstrautstyr.

Electrolux' sous-vide-system vil mest sannsynlig lanseres tredje kvartal 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer