Hvordan beskytte boligen mot regn

Ekstremværet gjør store skader på hus. Noen av dem kan du enkelt sikre deg mot

Det fins enkle tiltak du kan sørge for selv.

<strong><B>TILTAK:</strong></B> Vannet bør ledes bort fra boligen din når det regner. Men helst ikke til naboen! Foto: W. TAB/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
TILTAK: Vannet bør ledes bort fra boligen din når det regner. Men helst ikke til naboen! Foto: W. TAB/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager opplever folk i store deler av landet voldsomme regnskyll og oversvømmelser. Mange har fått vann i kjelleren og skader på private eiendeler. Og mer av det samme skal det trolig bli utover høsten.

Heldigvis er det tiltak du kan treffe for å sikre boligen din, som å lede bort vannet fra husveggen med et rør. Om uhellet først har skjedd og kjelleren er full av vann, er det mye du kan gjøre for å minimere skadene.

Våknet opp til pipling

For en tid tilbake våknet Lasse Svendsen og familien hans på Nesbru i Asker opp til et voldsomt regnvær.

Så begynte vannet å piple inn i kjelleren deres.

- Regnværet varte i mange timer. Alt vi kunne gjøre var å stå i trappa og se vannet stige, sier Svendsen til Dinside.

En nabo som var ute på handletur fikk raskt tak i ei pumpe. Men da var det allerede for seint. Vannet sto 30 centimeter opp på veggen i kjellerstua.

- Mange av naboene våre fikk langt mer alvorlige skader enn oss. Vi hadde tross alt verken bad eller soverom i kjelleren.

Likevel gikk søndagen med til opprydning, og familien har nå lang tid med uttørking og besøk av fagfolk foran seg.

<strong><B>VANN TIL ANKLENE:</strong></b> Slik så kjelleren til Hedda Hjortdahl (13) og familien hennes på Nesbru i Asker ut etter ekstremværet på lørdag. - Vi har aldri opplevd noe lignende, sier pappa Lasse Svendsen. Foto: PRIVAT
VANN TIL ANKLENE: Slik så kjelleren til Hedda Hjortdahl (13) og familien hennes på Nesbru i Asker ut etter ekstremværet på lørdag. - Vi har aldri opplevd noe lignende, sier pappa Lasse Svendsen. Foto: PRIVAT Vis mer

Paraply nytter ikke lenger

Asker-familien har aldri opplevd noe lignende i løpet av de ti årene de har bodd i huset. I dette området forventer du rett og slett ikke våtere vær enn det en paraply og et par gode sko kan takle.

- Den gangen var det Oslo vest, Asker og Bærum som fikk hovedtyngden. Men dette værfenomenet kan ramme hvor som helst, og det er svært vanskelig å forutsi for meteorologene, forklarer kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Han beskriver fenomenet som en form for vær-lotto der bøttevis av vann plutselig blir sluppet i hodet på folk. Neste gang kan ditt nabolag stå for tur.

<strong><b>MARKANT OPPGANG:</strong></B> Antallet tilfeller av vann i huset har økt voldsomt etter 2004. Det aller meste skjer i sommermånedene. <a target="_blank" href="http://www.mynewsdesk.com/no/if-skadeforsikring/images/enorm-oekning-av-vannskader-472183">Se større bilde</a> Foto: IF
MARKANT OPPGANG: Antallet tilfeller av vann i huset har økt voldsomt etter 2004. Det aller meste skjer i sommermånedene. Se større bilde Foto: IF Vis mer


Clementz mener at de omfattende skadene delvis skyldes økt fortetting i de største byene.

- Vi er kraftig bekymret over tilstanden til mange av de kommunale avløpsnettene, som rett og slett ikke er dimensjonerte til å takle disse værfenomenene. Samtidig blir de naturlige flatene som vannet tidligere kunne synke ned i borte. Det asfalteres og tettes igjen, slik at vannet trenger inn i folks kjellere i stedet, sier Clementz.

<strong><b>EKSTREMT OG LOKALT:</strong></B> Regnbyger i vestlige Oslo sett fra Ekebergåsen. Bildet er fra mai 2015. Foto: IF
EKSTREMT OG LOKALT: Regnbyger i vestlige Oslo sett fra Ekebergåsen. Bildet er fra mai 2015. Foto: IF Vis mer

- Mye huseierne kan gjøre

Ragnar Sand Fuglum, direktør for kultur og teknikk i Asker, mener at hans kommune er godt i gang med forebyggende tiltak.

- Vi har hatt fokus på avløp og forebygging av vannskader i 15-20 år og tar alltid dette med i betraktningen ved planlegging av nye prosjekter, sier han.

Likevel mener han at det knapt er mulig å verge seg mot slike ekstreme værforhold som Asker og nabokommunen Bærum opplevde den aktuelle helga.

Dette kan du gjøre for å forebygge:

  • Etterisoler grunnmuren
  • Montér sluk
  • Installer pumpe
  • Forleng avløpsøret fra takrenna
  • Grav en drensgrøft
  • Planér terrenget slik at vannet renner vekk fra huset
  • Fjern røtter og trær som hindrer avrenning/avløp
  • Kjøp vannsensor med alarm
Kilder: Byggforsk, Kristiansand kommune, Vi i Villa

- Ledningsnettet er jo bygget for forholdene slik de har vært de siste 100 år. Det er ikke gjort over natta å dimensjonere for et slikt ekstremvær vi opplevde. Jeg er ikke sikker på om det vil være hensiktsmessig heller. Det beste vi i kommunen kan gjøre, er å sørge for at vannet tar til steder der det gjør minst mulig skade, slik som friområder og parkanlegg.

Selv om det er kommunens ansvar å hindre at vann trenger inn i kjellerne til folk i utgangspunktet, mener Sand Fuglum at den enkelte huseier også kan gjøre en god del.

- Først og fremst bør man sørge for at kjelleren er lovlig som innredet oppholdsrom. Utendørs er det viktig å sørge for å lede bort vannet. Det er bedre at vannet renner på overflaten enn ned i sårbare sluk og rister. Det er også viktig å bearbeide terrenget med tanke på at vannet søker seg mot det laveste punktet.

Han advarer likevel mot altfor omfattende endringer i hager og uteområder.

- Voller og bed kan i enkelte tilfeller kan gjøre vondt verre. Og å sende vannet over til naboens tomt er absolutt ikke å anbefale.

Øker boligens verdi

<strong><B>ISOLASJON:</strong></B> Det kan være fornuftig å etterisolere en gammel grunnmur.  Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
ISOLASJON: Det kan være fornuftig å etterisolere en gammel grunnmur. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX Vis mer

I Byggforsk-dokumentet «Fukt i kjellere. Årsaker og utbedring» (koster 310 kroner) finner du en detaljert beskrivelse av hva du bør gjøre for å unngå fukt og vann i kjelleren din.

Her anbefales det at du lager en drensgrøft som samler opp vannet og leder det fram til et sikkert avløp.

Samtidig rådes huseiere til å foreta utvendig etterisolering av grunnmur framfor å gjøre tiltak innvendig.

Innvendig isolasjon mot fukt og vann er fagfolk derimot skeptiske til. Det kan lett føre til at det danner seg kondens mellom isolasjon og innervegg.

Ifølge Sigmund Clementz hos If kan du ikke forvente reduksjon i forsikringspremien dersom du foretar til dels kostnadskrevende tiltak mot framtidig ekstremvær. Likevel vil han sterkt anbefale folk å treffe tiltak.

- Vi vet fra spørreundersøkelser vi har foretatt at ting som tak og drenering havner langt ned på prioriteringslista hos kundene våre. Folk er mest opptatt av ytre kosmetiske endringer og ikke fullt så mye av tiltak som gir bedre beskyttelse mot naturkreftene. Likevel er slike utbedringer med på å øke verdien av boligen, og de har betydning ved videresalg. Men det viktigste er kanskje at de gir deg mer trygghet, sier han.

Saken ble sist oppdatert 02.10.2017

Mer om vannskader:
Med denne kan du stoppe vannet i tide
Vann i kjelleren? Da bør du handle raskt
Ikke bli tatt av vannmassene
Kloakkvann i kjelleren? Her er botemidlene
Bør du sikre huset ditt mot vannskader?
Skru av varmtvannsberederen om vannet kommer
Lukt etter fukt i kjelleren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer