<b>Ikke akkurat boligstyling:</b> Når boligene er så skitne og sjuskete at det blir fredagshumor i nettavisene ligger det dessverre ofte noe bak. Du kan gjøre et boligkupp, men vær obs på fellene.  Foto: Finn.no/DinSide
Ikke akkurat boligstyling: Når boligene er så skitne og sjuskete at det blir fredagshumor i nettavisene ligger det dessverre ofte noe bak. Du kan gjøre et boligkupp, men vær obs på fellene. Foto: Finn.no/DinSideVis mer

Ekstremrot og sjuskete boliger bør få varsellampene til å blinke

Du kan gjøre et kupp, men vær klar over fellene.

Med jevne mellomrom går ekstremrotete boligannonser som en farsott på e-post og Facebook. I helgen fikk en av disse annonsene mer enn 200.000 treff på Finn.no; og smaks- og husmorpolitiet fikk boltret seg i sjuskete adjektiver på diverse forum.

Slike ekstreme boligannonser bør imidlertid få varsellampene til å blinke, og det er ett ord du skal se etter: Tvangssalg. Det bør stå i boligannonsen, men gjør det ikke det, sjekk prospektet, som gjerne ligger vedlagt annonsen i en PDF.

Kjøper mister rettigheter

Det å kjøpe bolig på tvangssalg kan være en smart måte å få en billig bolig på. Men vit at det knytter seg spesielle regler til boliger som formidles på denne måten.

For eksempel: Visste du at avhendingsloven ikke gjelder om du kjøper bolig på tvangssalg?

Avhendingsloven er den loven som regulerer reklamasjon på boliger, dersom de ikke står i samsvar med forventningene. Siden det er en domstol som selger, kan ikke de forventes å vite noe om boligens tilstand, utover det som er opplyst i takst. Klagemulighetene du har som kjøper går altså kun på det som er opplyst i takst og salgsoppgave.

Smart fra DinSdides arkiv: Her er fellene ved tvangssalg

Laaaang budrunde

Glem opphetete budrunder som ender med 10-minuttersfrister. Budet du gir må ha en bindingstid på minimum seks uker dersom det er en enebolig eller selveierbolig, eller minimum tre uker for andelsbolig. Du kan heller ikke ta forbehold i budet om konsesjon eller odelsløsning. Dette må du som kjøper selv ta risikoen ved.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke gå i disse fellene: Bildetabbene du må unngå når du skal selge.

Spark stylisten


Når det gjelder de aller mest ekstreme objektene, som gjerne er halveis oppusset, fullstendig rasert, eller egentlig er velholdt, men rotet til av boligens nåværende eier for å eventuelt forpurre salget, kan det noen ganger gå mot sin hensikt. En slik annonse som lå ute på Finn.no i helgen fikk mer enn 200.000 treff.

- Dette er kanskje en vekker for alle som bruker stylister til å la boliger se så minimalistiske som mulig ut. De leilighetene forsvinner i hopen, men bare se hvilken respons denne leiligheten har fått, sier Advokat Jørn Eikanger, som formidler boligen, til DinSide.

(Annonsen er nå satt passiv, og alle interiørbildene er fjernet.)

- Jeg har aldri brukt stylist i forbindelse med salg av bolig, Jeg synes det er en uting av en annen verden. Jeg er opptatt av ærlighet i markedsføringen, da må man ha frem både gode og dårlige sider. Jeg mener det er synd nummer 1 å feie problemer under teppene, legger han til.