Ekstrem forandring

Drømmehuset for de som er enig i at Ole Brumms "Ja takk, begge deler" kan utvides til "Ja takk, alle deler".

<B>ØYEBLIKKSBILDE:</B> Slik kan D*Dynamic-huset se ut én dag, men det kan se helt anderledes ut en annen dag. Foto: Arkitekten
ØYEBLIKKSBILDE: Slik kan D*Dynamic-huset se ut én dag, men det kan se helt anderledes ut en annen dag. Foto: Arkitekten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av naturlige årsaker er det svært vanskelig å få for eksempel både morgensol og kveldssol i ett og samme rom i en gjennomsnittlig bolig, på samme måte som det er svært vanskelig å flytte en sumobryter fra kjøleskapet når han først har bestemt seg for å bli værende. Vekta er avgjørende, og skal du flytte huset trenger du for eksempel skinner, i tillegg til ganske mye fantasi.

Arkitektene hos D*Architecture har begge deler: skinner og fantasi. Det trenger de når de skal lage et hus som er så dynamisk og så fleksibelt at selv drevne kinesiske turnjenter vile hatt problemer med å holde følge.

Les også: Verdens skjeveste hus?

Fra trekant til firkant

Huset kan ikke formes nøyaktig slik du vil, men det er likevel så smidig at det kan formes på ny avhengig av humør, vær, geografi eller himmellegemenes bevegelse. Bygningen, som har fått navnet D*Dynamic (de liker stjerner, disse arkitektene), og som foreløpig er et konsept, vil etter planen plasseres på en sirkelformet skinne. Dermed kan de fire modulene settes sammen på nye måter etter eierens forgodtbefinnende.

De rundt ti DinSide-leserne som er veldig godt bevandret i geometri kjenner kanskje til matematikeren Henry Ernest Dudeney. Han var glad i puslespill, og fant blant annet ut hvordan en kan dele en likesidet trekant inn i fire like store deler, som så kan settes sammen til et kvadrat. Dette prinsippet kjenner arkitektene hos D*Architecture, og har de brukt det for det det er verdt i D*Dynamic-huset.

ØYEBLIKKSBILDE: Slik kan D*Dynamic-huset se ut én dag, men det kan se helt anderledes ut en annen dag. Foto: Arkitekten

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Se også bilder fra verdens spisseste hus

Åtte variasjoner

Bygningen kan forvandles til åtte ulike konfigurasjoner, og utgangspunktet for at en kan snu og vende på de fire hoveddelene skal ifølge arkitektene være de fire årstidene. D*Dynamic skal være tilpasset "klimatiske ekstremiteter fra Lappland til Kapp Horn til Aleutene til Auckland", først og fremst i forhold til hvordan sola beveger seg, og altså i forhold til hvordan huset forvandles.

De tykke ytterveggene kan i neste øyeblikk bli vegger som deler av et rom på innsiden, samtidig som for eksempel glassveggene som tidligere var på innsida nå blir glassfasade på utsida, mens dørene blir vindu. Og så videre.

I utgangspunktet har eieren tilgang til to soverom, bad og et åpent stueareal, men disse grunnelementene kan naturligvis settes sammen på ny i og med husets forandringsvennlige struktur. Du kan for eksempel få solen inn i stua nesten uansett på døgnet, eller du kan unngå sola helt, hvis det er slik du foretrekker det. En tjener best på det første scenariet, ettersom solpanel bidrar til husets strømforsyning og oppvarming.

Hvorvidt huset blir virkelighet gjenstår å se, men enn så lenge får du et godt inntrykk av hvordan det kan bli i denne videoen:

D*Haus Dynamic from The D*Haus Company Ltd on Vimeo.

Les også: Vi har testet TV-ens nye bestevenn