<strong>HVOR SKAL DET STÅ?</strong> Sol og le er viktige stikkord når du skal plassere drivhuset i hagen. Foto: Colourbox.com
HVOR SKAL DET STÅ? Sol og le er viktige stikkord når du skal plassere drivhuset i hagen. Foto: Colourbox.com Vis mer

Ekstra driv til hagen

Med et drivhus i hagen får plantene en kickstart på sommeren.

Publisert
Sist oppdatert

Klør det i grønne fingre etter å sette i gang med hagearbeidet? De aller ivrigste hobbygartnerne velger drivhus - så får plantene en trygg og varm start på sommeren.

Drivhuset kjøper du ferdig, men hvilket skal du kjøpe? Og hva bør du tenke på før du bestemmer deg?

- Før du kjøper bør du ha bestemt deg for hva du skal bruke det til, og hvor stort drivhus du ønsker. Men aller viktigst er kanskje dette: Lag et budsjett, og bestem deg for hvor mye du har lyst til å bruke på hobbyen din, sier Geir Nagelsen i Gartnerteknikk til DinSide.

Maks utbytte av minst mulig arbeid?
Her er de ultimate hagetipsene for latsabber.

Robust

Kvalitet er viktig når du skal investere i et drivhus, mener Geir Nagelsen i GartnerTeknikk. Her med tre ulike tykkelser av plater.  Foto: Elisabeth Dalseg
Kvalitet er viktig når du skal investere i et drivhus, mener Geir Nagelsen i GartnerTeknikk. Her med tre ulike tykkelser av plater. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Et drivhus skal stå ute i vind og vær, hele året - og bør derfor være så robust som mulig, slik at det ikke blåser overende med første vindkast.

- Drivhus er en relativt dyr hobby, og man mister fort interessen om det blåser overende, sier Nagelsen. Han anbefaler derfor å satse på kvalitet. Det er bedre å heller gå for en litt enklere eller mindre modell med robust glass og god tyngde.

- Det finnes ulike typer og tykkelser glass og plater, sier Nagelsen.

På bildet til høyre viser han fra 6 mm til 16 mm tykke plater i polykarbonat.

- Vi har vindgaranti - og garanterer at disse vil holde i full storm fra 6 mm.

Det er også viktig å gi drivhuset et godt fundament, og sørge for at det er forsvarlig festet i bakken.

Les også: DinSides terrasseguide

Utstyret

Automatiske lufteventiler på vinduene sørger for lufting når det blir for varmt - og lukker for å holde på varmen når det er kjølig.  Foto: Elisabeth Dalseg
Automatiske lufteventiler på vinduene sørger for lufting når det blir for varmt - og lukker for å holde på varmen når det er kjølig. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Som ekstrautstyr kan du få kjøpt automatiske lufteventiler. Disse sørger for at takvinduene åpner seg automatisk når det blir for varmt i drivhuset, slik at du slipper å gjøre det selv, og at ikke plantene dør i solsteken mens du er på jobb eller ferie.

I tillegg bør du sørge for at vannforholdene er optimale. Gode vanningsbrett er en smart investering, det samme er solide kroker som planter kan henge fra, som ikke ruster i det fuktige klimaet i drivhuset. Dette gjelder forøvrig hele drivhuset - et billig drivhus blir fort dyrt, dersom det ruster etter kort tid.

En gjødselblander som kobles sammen med vannslangen er også smart - så blir alle plantene vannet og gjødslet samtidig - og du slipper å gjøre dette manuelt. Ekstra lys kan også være smart, samt eventuelt varme om du planlegger å bruke drivhuset hele året.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

Plassering

Når du skal plassere drivhuset er det to forhold du bør ta spesielt hensyn til: Lys og le. Et drivhus bør naturlig nok ikke plasseres i skyggen. I tillegg er det smart å ikke plassere det på det mest værutsatte stedet i hagen.

I tillegg bør du selvfølgelig plassere drivhuset et sted det ikke er til hinder for hvordan dere vanligvis bruker hagen. Har du barn, bør du sørge for at det er strategisk plassert i forhold til hvor de eventuelt leker med ball, slik at de fortsatt kan leke - uten å bekymre seg over å risikere familiens nye glasshus.

Se også video: Slik innreder du uterommet

Byggemelding?

Om du må byggemelde drivhuset eller ikke, kommer an på hvor stort drivhuset er. Ifølge forskriften om saksbehandling og kontroll i byggesaker (SAK) kan du fritt sette opp bygg i hagen med en grunnflate som er mindre enn 15 kvadratmeter, lavere enn 3 meter og maks 2,5 meter høy gesims. I tillegg må det være mer enn en meter avstand til andre bygg på eiendommen, og mer enn fire meter fra grensen til naboen, med mindre naboen gir tillatelse til at du setter det opp nærmere. For nabofredens skyld, anbefaler vi at du uansett hører med naboen før du setter opp et drivhus.

Les mer om regler for bygg på eiendom her.

Kostnader

Hvor mye du har lyst til å investere i hobbyen din, er opp til deg - men du må nok regne med en grunninvestering på en 10-20.000 kroner for et drivhus på 8-10 kvadratmeter.

Dersom du sjekker pris i forkant av kjøp, er det viktig å høre om drivhuset kommer ferdig montert, om leverandør installerer for deg - eller om du selv må montere, bygge fundament, et cetera.

For deg som kun ønsker et lite drivhus for å kickstarte veksten til småplanter i hagen, finnes det minidrivhus, eller drivbenker, fra et par hundrelapper. Se eksempler i bildespesialen over.

For inspirasjon - se bildespesialen over, eller bildegalleri på Grøntfokus.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer