Eksteriørmalingen som tåler regn på en time

Nå er det ikke lenger krise om det skulle komme en skur etter at du har malt.

Utendørsmalingen One fra Nordsjö tåler en regnskur. Etter en times tørketid, vel og merke.  Foto: Nordsjö
Utendørsmalingen One fra Nordsjö tåler en regnskur. Etter en times tørketid, vel og merke. Foto: Nordsjö Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det beste malerværet er tørt og overskyet. Problemet med overskyet, er at man ikke alltid har kontroll på om det kommer en liten skur eller ikke, og det er få ting som er mer irriterende enn å bruke tid og penger på å male en vegg, for så å se all malingen ende opp på gresset.

Eksteriørmalingen One fra Nordsjö er imidlertid fin for deg som ikke liker å jobbe forgjeves. For etter bare en times tørketid, tåler den regn. Godt nytt for bergensere og andre i regnutsatte områder, med andre ord.

Det er imidlertid ekstremt viktig at huset er tørt før du maler

Den kjappe tørketiden gjør at det er langt mer effektivt. For der du vanligvis kan legge penselen ned (i plastfolie?) over natten mens du venter på at malingen skal tørke så du kan male et nytt strøk, er One overmalbar etter to timer.

På tide å male huset? Det er ikke sikkert du trenger å male hele

Slik maler du med den nye malingen

De nye vannløselige malingene med kort tørketid er også miljøvennlige. Men for deg som er vant til å male med den såkalte oljemalingen kan det by på et par utfordringer. For den nye miljømalingen krever litt annen teknikk, og litt andre malerverktøy enn det man tradisjonelt er vant med.

Begynn med sprekkene. Vi anbefaler at du velger en liten pensel, men du kan også bruke fordriveren, den brede, tynne penselen, slik som på dette bildet. Men merk at dersom ikke panelet er helt jevnt og fint pusset, kan kosten flise seg opp og da ikke være så god å bruke senere. Fordi vanntynnet maling tørker fort, lønner det seg å arbeide med to og to bord om gangen, for best mulig resultat. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Påfør malingen på panelbordene med en liten rull, ikke pensel. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjenta prosessen, men denne gangen nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Tynn ut malingen med litt vann, cirka 5-10 prosent. Da blir den lettere å jobbe med og flyter bedre ut. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Bruk en bred pensel (fordriver) og stryk ut malingen slik at rullestrukturen blir borte. Begynn øverst og stryk nedover. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjør det samme mellom bordene med en liten, tynn strekpensel/fordriver. Først ovenfra og ned, så nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no

Heldigvis er det veldig enkelt, så lenge du vet hvordan det skal gjøres, og fremgangsmåten er den samme for utendørspanel som for innendørs.

NB! Merk at du bør velge litt kraftigere pensler og ruller som er beregnet på litt røffere panel.

Hvilken farge skal du velge? Den store trenden er mørk og grå, men langt fra trist.

... og hvordan er kvaliteten? One kom ikke aller best ut, men er likevel på listen over anbefalte husmalinger fra det svenske Forsikringsselskapet Folksam. De har testet 45 malingsprodukter for utendørsbruk.