Eksploderte i test

Candys vaskemaskin besto ikke testen. For å si det mildt.

Publisert
Sist oppdatert

Vaskemaskin. Det høres kanskje kjedelig ut å teste dem, men det var langt fra begivenhetsløst da den tyske forbrukertestlaben Stiftung Warentest skulle teste vaskemaskiner. En av dem strøk med glans. Den eksploderte nemlig!

Det var Candys modell GO 1460 som ikke tålte behandlingen. Under sentrifugeringen smalt det, maskinens topp eksploderer, og sylskarpe metallfragmenter ble slynget opp til tre meter gjennom rommet. Og det skjedde ikke bare én gang. Da testingeniørene prøvde et nytt eksemplar av samme modell, eksploderte den også. Heldigvis ble ingen skadet da vaskemaskinene eksploderte.

Ny vaskemaskin? Se resultatene av de europeiske forbrukerrådenes test

Eksploderte etter "fem års bruk"

Det som skjedde var at maskinen rett og slett røk i sveisen under sentrifugering. Trommelen sprakk og betongelementene som ligger i maskinen brøt gjennom dekselet.

Den første eksplosjonen skjedde etter 752 vaskesykluser, noe som tilsvarer omtrent fem års bruk. Mens den andre ikke holdt mer enn 1.328 vasker. I utholdenhetsdelen av testen er det vanlig å fullføre 1.840 vasker, noe som tilsvarer elleve års bruk i en husholdning som vasker tre maskiner i uken.

Stiftung Warentest oppfordrer nå alle som har denne modellen å stoppe bruken av den. Candy Hoover har stoppet salg av maskinen i Tyskland.

Vask og tørk i ett?
Se hvorfor du bør tenke deg om to ganger før du velger en kombimaskin

Har du en Candy-maskin?

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Candy Hoover Norge er på ferie, og det har derfor ikke lykkes DinSide å få noen kommentar fra dem. Men såvidt vi vet, har denne modellen aldri vært til salgs i Norge. Ifølge det svenske forbrukermagsinet Råd och Rön har maskinen heller aldri vært til salgs i Sverige, men modellen har blitt solgt i både Danmark og Finland.

Andre modeller fra produsenten har vært og er i salg. Candys vaskemaskiner føres blant annet av Elkjøp og Deal.no.

Modellen Candy GO1460D er ikke lagerført av Elkjøp, men elektrokjeden fører andre Candy husholdningsprodukter.

– Det er ikke rapportert om noen hendelser av denne type på noen modeller av merket Candy i Norge eller Norden for øvrig. Imidlertid har våre kunders trygghet alltid høyeste prioritet, og vi tilbyr derfor kunder som tar kontakt med oss en gratis kontroll for å avdekke eventuelle feil, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke i Elkjøp til DinSide.

Tilbudet om gratis kontroll gjelder alle Candy vaskemaskiner med 6 kilo kapasitet og utføres hjemme hos kunden. Kunder som ønsker dette bes kontakte ServiceCompaniet på tlf 93 25 23 00.

- Elkjøp samarbeider tett med leverandøren for å teste og avdekke eventuelle feil på andre modeller som er solgt i det nordiske markedet, forteller Brekke.

Daglig leder i Deal.no, Eirik Berge, skriver i en e-post til DinSide at han ikke på stående fot kan erindre at de har mottatt henvendelser vedrørende denne typen problem så lenge han har vært i selskapet, og at det er opp til Candy å kommentere disse resultatene.

- På generelt grunnlag kan jeg si at hvis de går ut med informasjon om sine produkter som påvirker kunder som har kjøpt produktene hos oss, vil vi selvsagt ta affære basert på den informasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer