Arne Hyttnes håper bankene vil kunne få se mer på betjeningsevne, ikke bare på egenkapital, når lånesøknader skal behandles. Foto: Per Ervland
Arne Hyttnes håper bankene vil kunne få se mer på betjeningsevne, ikke bare på egenkapital, når lånesøknader skal behandles. Foto: Per ErvlandVis mer

– Egenkapitalskravet er på grensen til rasjonering

FNO-direktør ut mot bankenes strenge regler for utlån.

Høye boligpriser og innstramming av bankenes utlånspraksis har ført til at førstegangskjøpere sliter med å komme seg inn på markedet. Forrige uke lanserte Husbanken, Nav og Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) et nytt internettverktøy som skal stimulere unge til å spare til egen bolig, Sjef i eget liv.

Her kan en ved å fylle inn ulike økonomiske parametre finne ut hvor lenge det er til en har råd til å kjøpe drømmeboligen. Dette er vel og bra, men mange unge vil nok få et lite sjokk: Boligdrømmen er ikke oppnålig om et år eller tre. Svaret vil for mange med en gjennomsnittlig inntekt og gjennomsnittlig forbruk bli: Aldri.

Trodde du at du var økonomisk? Se hvor store summer du soser bort med vår sløsekalkulator.

Burde finnes andre virkemidler

Statsråd Liv Signe Navarsete sto for den offisielle åpningen av boligsimulatoren.  Foto: Per Ervland
Statsråd Liv Signe Navarsete sto for den offisielle åpningen av boligsimulatoren. Foto: Per Ervland Vis mer


En av årsakene til at mange vil slite med å få råd til å kjøpe egen bolig er innskjerpingen av bankenes utlånspraksis. I kjølvannet av finansuroen i 2008 strammet Finanstilsynet inn bankenes retningslinjer for utlån, med krav til 10 prosent egenkapital i 2010 og 15 prosent i 2011.

Ifølge Arne Hyttnes, administrerende direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), har Finanstilsynet tatt fatt i feil ende av problemstillingen.

– Om en har 10 eller 15 prosent egenkapital spiller ikke så stor rolle. Det som er viktig og som burde vektlegges mest er betjeningsevnen, sier Hyttnes til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dagens skyhøye leiepriser kan det være vanskelig å spare opp til egenkapital, samtidig som man må ut med høy husleie. Dette illustreres også tydelig i den nye boligkjøpskalkulatoren.

– Vår oppfatning om 15 prosentkravet til egenandel er at vi synes det er på grensen til rasjonering, sier Hyttnes til DinSide. Han håper det etter hvert vil komme andre måter å regulere både utlånspraksis og boligmarkedet.

– Bankene er ganske gode på å filtrere. De ønsker jo ikke å tape på boliglån, påpeker han.

Hvor mye kan du låne?

Slik sparer du til egen bolig

Er du en av dem som ser pessimistisk på mulighetene til å kjøpe egen bolig har Hyttnes følgende råd:

– Det gjelder å sette næring etter tæring. Man kan være uenig, men man må forholde seg til de kravene til egenkapital som er. Jobb med å legge litt til side, og ikke gjør kortsiktige, dumme kjøp, som for eksempel bil eller ny dyr TV, sier Hyttnes.

Vi slenger på en liten formaning til: Se på økonomien din, og hvor mye du har råd til å betale. Du bør også regne med at renten skal opp, og ha en økonomi som tåler en renteøkning på fem prosent.

Regn ut: så mye vil en renteøkning koste deg.