Effektfulle ord og uttrykk

Hva bør du skrive, og hva bør du holde deg unna? Hvilke ord får utleierne til å kaste seg på telefonen, og hvilke får dem til å glatt hoppe over din annonse? Det finnes ingen fasit, men vi kan hjelpe dere et stykke på vei. Her er våre beste tips:

Bli en vinner på leiemarkedet

 1. Effektfulle ord og uttrykk

Bli en vinner på leiemarkedet

 1. Effektfulle ord og uttrykk


Økonomiske faktorer

Det er ikke til å komme forbi at det aller viktigste for den som skal leie ut boligen sin er at du betaler husleien. Hele beløpet. Når du skal.

At du er ærlig og redelig, betaler i tide - og ikke har mange betalingsanmerkninger på ditt økonomiske rulleblad, er faktorer som teller mye. Profesjonelle utleiefirma kredittsjekker alle potensielle leietakere, mens private gjerne ikke tar seg råd. Det kan derfor lønne seg for deg å kunne vise til papirer som bekrefter at du er betalingsdyktig. Og betalingsvillig.

Dette kan også indikeres ved å skrive at du har fast jobb (evt stilling og firma, dersom disse er spesielt tillitsvekkende) med god inntekt.

Vårt råd: Har du orden på økonomien, bruk det for alt det er verdt. Har du planer om å få det, kan du være ærlig og innrømme gamle synder, men si at du jobber med å få orden på livet ditt - men vær obs på at dette ikke nødvendigvis gjør deg til den aller mest ettertraktete leieboeren.

Bruk ord som: Sikker betaler, god inntekt, fast jobb, stabil inntekt.

Unngå å skrive: Mange betalingsanmerkninger, angst for vinduskonvolutter, betalingsfobi.

Stabilitet

Det koster både tid og penger for utleier hver gang en skal leie ut. Er du på utkikk etter et sted å bo i flere år: Si det. Da vet huseier at han ikke trenger å gå igjennom samme prosedyren etter tre måneder. Er du litt usikker på hvor lenge du vil bo et sted, men vil ikke gå inn på korttidsleieavtaler fordi det kan bli for knapp botid for deg, bør du rett og slett droppe å si noen ting om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt råd:

Bruk ord som: Stabil leietaker, langtidsleie, ønsker å etablere meg.

Unngå å skrive: Beslutningsvegring, spontan, reiselysten.

Religion og politikk

Myten om den ideelle kristne leietakeren står for fall. Spesifiserer du religion eller politisk tilhørighet, vil du nok bare begrense utvalget ditt.

Vårt råd: Med mindre du spesifikt ønsker å leie av utleiere med samme religiøse eller politiske overbevisning som deg, anbefaler vi deg å gjøre som på fest: Hold religion og politikk langt utenfor.

Det samme gjelder forøvrig når det gjelder hvor i Norge - eller verden - du kommer fra. Mens mange meglere setter pris på både nasjonalt og internasjonalt mangfold, kan du oppleve at du fort kan bli satt i bås. Nordlendinger er bråkete. Utlendinger lager mat som lukter i oppgangen.

Husk: Det er ikke mer enn et århundre siden nordlendinger hadde problemer med å få seg bolig i hovedstaden.

Å røyke, eller ikke røyke ...

Er du en ikke-røyker, vil det nok absolutt være til din fordel å gi beskjed om dette. Det forutsetter imidlertid også gjerne at du er så ihuga at du aldri lar noen røyke inne hos deg.

Vårt råd: Spesifiser om du er ikke-røyker. Røyker du, kan du med fordel droppe å avertere det svart på hvitt.

Bruk ord som: Ikke-røyker.

Unngå å skrive: Røyker, storrøyker, høy sigarføring.

Husdyr

Har du dyr, er det vesentlig å vite om det er tillatt å holde hund, katt - eller kanarifugl, for den saks skyld - der du skal bo. Men må det første en utleier ser, når han leter etter potensielle leietakere, være rasen på kjæledyret ditt? Eller at det er verdens beste hund?

Vårt råd: Vil du flytte, men ikke fra kjæledyret: spesifiser i annonsen at du har et dyr i husstanden. Det trenger imidlertid ikke nødvendigvis stå i overskriften eller på toppen av annonsen; da kan det virke som om dyret gjør mye av seg.

Skal du beskrive dyret ditt...

Bruk ord som: Fredelig, husvant, luktfri.

Unngå å skrive: Røyter mye, bjeffer høyt, sterkt markeringsbehov.

Aktivitetsnivå

Lever du et rolig liv? Fester du aldri? Eller fester du ofte, men liker du ikke å gjøre det hjemme? Bra poeng, de fleste ønsker ikke at leietakerne skal skaffe dem problemer med naboer.

Er du derimot glad i en fest, synes volumknappen på stereoanlegget er til for å brukes, og ikke har tenkt til å slutte med dette, kan det gjerne være like greit å formidle dette.

Vårt råd: En rolig livsstil kan du godt reklamere for, gjerne i en overskrift. Ønsker du stor takhøyde og lydtolerante naboer kan du ta det med i annonsen, men bruk gjerne eufemismer som: Ønsker å bo i et pulserende/ungdommelig/livlig nabolag. Du kan imidlertid vente med å avsløre dette til litt lenger ned i annonsen.

Bruk ord som: Rolig, stille, lavmælt, fredelig.

Unngå å skrive: Nachspillkonge, festens midtpunkt, elsker death metal/danseband/country/opera på full guffe, spiller trommer hele natten.

Yrke

Noen yrker gir uforbeholdent positive assosiasjoner til utleiere, mens andre får dem (mer eller mindre ubevisst) til å hoppe over aktuelle kandidater.

Mens noen synes at det å studere kan være negativt, er dette for andre et bevis på at du er målrettet. I tillegg vet de at du får cirka 6.000 kroner inn på konto, hver måned, fra Lånekassen.

Et positivt yrke, sammen med "fast jobb", er en vinner.

Yrkene du med fordel kan flagge: Politi, håndverker, prest, statsansatt, lærer, akademiker, BI-student, og målrettet/samvittighetsfull student.

Yrkene du ikke trenger å skrive noe om: Jurist, eiendomsmegler, yrker i utelivsbransjen, yrker med mye nattjobbing, juss-student/eiendomsmeglerstudent, og musiker (med mindre du trenger lydisolerte rom til øving).

Tidsramme

Når ønsker du leilighet? Kan du flytte inn omgående, skriv gjerne dette - trenger noen å få leid ut en bolig fort, kontakter de først de som ser ut som om de også opererer med kort tidsfrist.

Bruk ord som: Haster, omgående, fleksibel.

Unngå å skrive: Desperat.

Slitasje

Når det kommer til slitasje på boligen er det opplagt at de fleste ønsker at noen skal ta godt vare på boligen, og bruke den pent, slik at minimalt med arbeid er nødvendig ved inngangen til neste leieforhold.

Gode ord: Tar godt vare på, interiørdesigner, håndverker, vant til vedlikehold, pendler.

Unngå: Sofasliter, går inne med sko, røyker, ikke-materialistisk, uvøren.

Sivil status

Singel, familie, gift, sambo, forlovet...? Din sivile status betyr mye, for eksempel når det gjelder potensiell lengde på leieforhold. Et nygift par i en liten leilighet vil kanskje snart ha et "kontor"?

Er du i et forhold er det en risk for samlivsbrudd. Dette gjør deg til en mindre stabil leietaker, så spesifiser at dere er seriøse!

Har du barn må du ikke nevne dette, eller skrive det inn i overskriften, men har du spesielle krav fordi du har barn, skriv heller det; For eksempel: Ønskelig med lekeplass/barnehage i nærmiljøet.

Er du helgemamma eller -pappa? Skriv gjerne det - fordi et barn som ikke bor i leiligheten fulltid betyr mindre slitasje. Kynisk, men sant.

Vårt råd: Når du skal beskrive en potensielt vanskelig sivilstand er rene ord for pengene best. Familie på fire. Mann, 28.

 • Den single:
  Bruk: Rene ord for pengene, dvs: Hvem er du? Kjønn og alder holder lenge. Det er inneforstått at det bare er deg, om du ikke skriver noe annet.
  Unngå å skrive: Singel, ungkar og spillemann, SJP-wannabe, desperat.
 • Aleneforsørgeren
  Bruk: Mor og datter/sønn. Far og datter/sønn. Er barnet litt eldre, skriv gjerne alder.
  Unngå å skrive: Alenemor, aleneforsørger.
 • Par
  Bruk ord som: Etablert par. Gift. Forlovet.
  Unngå å skrive: Vi møtte hverandre for to uker siden og er har lyst til å bli samboere! - Nå!
 • Familier
  Bruk ord som: Harmonisk familie, snart voksne barn, liten familie på fire.
  Unngå å skrive: Tenåringsfamilie, småbarnsfamilie.

Tenk også på:

Uansett hva du gjør: En god overskrift som fanger oppmerksomheten er gull verdt. Spiss teksten, jobb med ordene - og sørg for at den skiller seg ut - i positiv forstand.

Rett på sak er fint. Alle vet hva "sikker betaler" betyr. Det samme gjelder for "ikke-røyker". Men i en skog av sikre betalere skiller synonymer og omskrivinger seg ut. Vi har her valgt å gå for standarduttrykkene - rett og slett fordi det beste er om du bruker egen fantasi til å skrive om.

Kreativitet, originalitet og humor er alltid en fordel. Men pass på at du ikke tar det for langt - det er ikke nødvendigvis den med best humor som har den beste boligen.


Står du fast, spør en venn. Kast ball og lek med ordene. Og går du helt i stampe, kan du jo trøste deg med at boligannonse-klisjeene har blitt klisjeer av én grunn: De funker.

Les også: DinSides kræsjkurs i nettsalg.