Dyrt å bruke billig arbeidskraft

Se hvor dyrt det kan bli å bruke billig arbeidskraft til å felle trær.

Små grener fjerner du lett selv, men det lønner seg å tilkalle fagfolk når du skal fjerne eller ta toppen på store trær, slik som dette lønnetreet Akrobat Trefelling og Graving har kuttet ned.  Foto: Akrobat Trefelling og Graving
Små grener fjerner du lett selv, men det lønner seg å tilkalle fagfolk når du skal fjerne eller ta toppen på store trær, slik som dette lønnetreet Akrobat Trefelling og Graving har kuttet ned. Foto: Akrobat Trefelling og Graving Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Dersom du ikke bruker noen med forsikring er det du som sitter med ansvaret dersom noe skulle skje. Det er viktig å bruke noen som er seriøse og ikke er cowboyer.Jarle Lind, Oslo Trefelling»


Det er billig å gjøre det selv. Og du har lov til å betale noen opp til 2.000 kroner for å gjøre en enkel liten jobb i hagen, i stedet for å hyre inn en proff som tar det to eller tredobbelte for det samme arbeidet.

Det kan imidlertid være smart. For visste du at det er du som står ansvarlig for eventuelle skader som skulle oppstå som følge av arbeid som utføres på din tomt?

Dette har ett unntak: Dersom den som utfører arbeidet har ansvarsforsikring.

Dekker innboforsikring hagemøblene?

Spør etter ansvarsforsikring

Mens noen suynes det er greit å stå på toppen av en stige og sage ned noen grener, setter andre stor pris på å få hjelp... Foto: Colourbox.com
Mens noen suynes det er greit å stå på toppen av en stige og sage ned noen grener, setter andre stor pris på å få hjelp... Foto: Colourbox.com Vis mer


Ansvarsforsikring dersom noen skal hjelpe deg å luke i rosebedet kan kanskje virke litt i overkant. Men i et par tilfeller har du nesten ikke råd til å la være.

Ta for eksempel trefelling. Faller treet feil, slik at det skader personer eller gjenstander er det du som står ansvarlig, dersom den som feller treet ikke er forsikret.

- Det er jo noen som lurer på om de kan få jobben gjort uten moms. Da sier jeg at vi tar det på faktura, for det er forsikringer et cetera med i bildet. Reglene er sånn, sier Jarle Lind i Oslo Trefelling til DinSide.

- Det er viktig at de som gjør jobben kan vise frem bekreftelse på at de har forsikring. Spør om dette. Jeg pleier å kjøre rundt med det, sier Lind.

- Personskade er kanskje det viktigste argumentet for å velge noen med forsikring, sier Vegard Dønnesen i Akrobat Trefelling og Graving til DinSide. - Det er jo risiko forbundet med å felle trær, selv om sjansen er mindre dersom du hyrer inn noen som er profesjonelle.

I tillegg gjelder skader på gjenstander. Det er kanskej ikke så farlig om treet ditt tar med seg det gamle epletreet i fallet. Eller river ned en bit av gjerdet. Men hva om det knuser naboens bil, eller faller inn i huset ditt?

Les også: Kan du kreve at naboen fjerner trær som tar utsikten din?

Ansvarlig for strømselskapenes tap

Dersom du skulle være så uheldig å sage av en gren eller en tretopp som faller og ødelegger strømnettet må du belage deg på å bla opp betydelige summer. For ikke bare må du dekke reparasjonskostnader, du kan også bli stilt ansvarlig for strømselskapenes tap i perioden nettet er nede. Ifølge Dønnesen kan du ende opp med å betale flere titusener. Minst.

Kutt kostnadene

Dersom du velger å hyre inn en proff til å ta trær i hagen din, men synes det kan tære litt hardt på budsjettet, er det smart å tenke over hva du kan gjøre selv. Det viktigste er å få proffhjelp til å få kuttet treet - men er det deler av jobben du kan gjøre selv? For eksempel kviste, eller hugge opp stammen til ved?

- Det er viktig å spesifisere om du ønsker å gjøre noe selv dersom du ringer rundt for å få ulike pristilbud, sier Jarle Lind i Oslo Trefelling til DinSide. Dette for å få best mulig sammenligningsgrunnlag.

Det er endel som ønsker å komme på befaring før de gir et tilbud, men gjør du det på telefon bør du ha følgende klart for deg:

  • Hva går jobben ut på? Ønsker du å felle trær? Beskjære dem? Skal roten fjernes?
  • Hvor mange trær er det snakk om?
  • Cirka hvor store / høye er trærene?
  • Cirkaavstand til andre hus, bygg, ledningsnett et cetera
  • Ønsker du at de fjerner kvister og stamme?
  • Ønsker du å få treverket kutet opp til ved?
  • Er det noe du vil gjøre selv, eller kan du bidra på noen som helst måte?
Gjør det selv: Slik legger du plen

Lag en plan

Dønnesen anbefaler at du setter deg ned og lager en plan for hagen eller tomten din før du går løs på vegetasjonen.

- Lag en langtidsplan på hagen, slik at det ikke bare blir på høgg og belegg, men en tiårsplan og kanskje til og med en femtiårsplan for uterommet, sier han.

Dette gjelder spesielt for trær som ikke bare har lang levetid, men også tar lang tid å få erstattet, dersom du hugger feil.

- Parktrær som eik, bøk og ask kan ha levetid på flere hundre år, og da er det klart at det er greit å ha litt lenger perspektiv enn bare fra det ene året til det andre.