Dyrere å eie flere boliger

Regjeringen vil øke ligningsverdien på sekundærboliger.

Regjeringen foreslår å øke ligningsverdien på boliger du eier men ikke bor i til 50 prosent av markedsprisen. Foto: Colourbox
Regjeringen foreslår å øke ligningsverdien på boliger du eier men ikke bor i til 50 prosent av markedsprisen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lot du deg friste av vårt regnestykke, som viser hvordan du kan la pengene yngle i en utleiebolig? Er du i en formuesskatteposisjon bør du følge godt med når Regjeringen skal balansere budsjettet de neste ukene; for i forslaget til neste års statsbudsjett ønsker Regjeringen å heve ligningsverdien av sekundærboliger og næringseiendom fra 40 til 50 prosent.

Sekundærboliger er alle boliger du eier, unntatt den du har registrert som (primær)boligadresse i Folkeregisteret og eventuelt fritidsboliger.

NYTTIG: Slik finner du boligens ligningsverdi

– Sekundærbolig og næringseiendom verdsettes fremdeles vesentlig lavere i formuesskatten enn andre investeringsobjekter. Det er både attraktivt og enkelt for bemidlede personer å redusere sin skattemessige formue ved å investere i fast eiendom. Skjevhetene i verdsettingen vrir investeringene og svekker omfordelingen gjennom formuesskatten, heter det i forslaget til Statsbudsjettet.

Sikkerhetsventilen på 60 prosent holdes uendret - og for å dempe belastningen noe foreslår Regjeringen å øke bunnfradraget til 870.000 kroner. Ektepar, som lignes under ett for begges formue, får samlet et bunnfradrag på 1.740.000 kroner med forslaget.

Rundt 700.000 vil bli berørt av forslaget; cirka 115.000 antas å få økt formuesskatt som følge av endringen; mens 590.000 vil få redusert formuesskatt. Rundt 50.000 færre må betale formuesskatt, og ifølge Regjeringen har de som får skjerpelser ikke bare stor formue, men også gjennomgående høy bruttoinntekt.

Skattesjokk? Slik klager du, om du får urimelig høy ligningsverdi på boligen din

Nye regler for ligningsverdi

Det er ikke mange årene siden hele systemet for fastsettelse av ligningsverdien på boliger ble gjort om. Høsten 2010 måtte alle norske boligeiere fylle ut en egen boligselvangivelse for alle boliger de eide. Målet med den nye ordningen var at alle primærboliger skulle få en ligningsverdi på 25 prosent av markedsverdien (med en sikkerhetsventil på 30 prosent) mens sekundærboliger skulle ha en ligningsverdi på 40 prosent, med en sikkerhetsventil på 60 prosent.

Fritidsboliger ble ikke - og blir foreløpig ikke - berørt. Enn så lenge er det 25 prosent av markedsverdien som gjelder også her.

Alt om statsbudsjettet for neste år finner du her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!