Dyrere å bo

Ligningsverdien av boligen din blir satt opp med 15 prosent i 2001. Det betyr at du må betale mer i skatt.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

2001 blir dyrere for deg som eier bolig.

Bakgrunnen for at skattemyndighetene oppjusterer ligningsverdien er at boliger normalt har ligningstakster som ligger betydelig under markedsverdi.

- Ligningsverdien har vanligvis økt med om lag 10 prosent hvert år. I år økes ligningsverdien med 15 prosent, sier Jan Syversen, leder i Skattebetalerforeningen.

Ifølge Syversen har ligningsverdien på fast eiendom i Norge vanligvis holdt seg på et behagelig nivå sett i forhold til andre land.

Dyrere å bo


- Likevel er vi i Skattebetalerforeningen motstandere av at folk som har en normal bolig skal skatte av denne. Investering i en bolig er et must for mange.

Skattebetalerforeningen mener at det bør ut utarbeides et nytt og mer rettferdig system for fastsettelse av ligningsverdier.

- Det er i dag for store forskjeller på hvordan ligningsverdien av en bolig er beregnet, sier Syversen.

Nye boliger dyrere

Ifølge Finansdepartementet vil ligningsverdien for nye boliger vanligvis være høyere enn for eldre boliger. Dette skyldes at man de seneste årene har tatt i bruk et system, hvor man fastsetter ligningsverdien ut fra 20-30 prosent av kostprisen til bygningen og tomten.

Dermed blir ligningsverdien på en bolig som har en kostpris på to millioner kroner mellom 400.000 og 600.000 kroner.

Tre ulike boliger

Vi har tatt for oss tre ulike regneeksempler:

  • Leilighet til 1 millioner kroner

  • Leilighet til 2 millioner kroner

  • Hus til 3 millioner kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med utgangspunkt i reglene nevnt ovenfor vil et hus som har en samlet kostpris på 3 millioner kroner bli beskattet med mellom 4.500 og 9.000 kroner per år.

Klikk på lenkene øverst til høyre for å se hvordan skatten beregnes. Tabellene for 1, 2 og 3 millioner kroner viser utgangspunktsituasjonen. I den siste tabellen vises forskjellen mellom disse situasjonene og den økte boligskatten.