Duell: Mur mot tre

Vi har bedt ekspertene uttale seg: Er hus i mur eller tre det beste?

Murhus eller trehus? Sjekk hva som passer best for deg.  Foto: Ifi.no
Murhus eller trehus? Sjekk hva som passer best for deg. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har sett nærmere på fordelene og ulempene ved henholdsvis mur- og trehus, som er det folk flest velger når de skal bygge en enebolig. For hva er egentlig best - hvis det da overhodet er mulig å svare på det?

Vi har bedt eksperter fra de ulike bransjene om deres synspunkter. At de begge har svært gode argumenter for nettopp sin egen materialtype, er nok ingen overraskelse. Nettopp derfor ber vi folk fra begge bransjer om argumenter.

Sjekk fordeler og ulemper i denne listen.

Tremannen

Hvem vinner - mur eller tre? Bilde: Per Ervland.
Hvem vinner - mur eller tre? Bilde: Per Ervland. Vis mer


- Generelt er det veldig mye å velge mellom i tre. Det er flere som leverer trehus, og det er en forholdsvis billig og effektiv måte å bygge på. I tillegg er det en veldig etablert og innarbeidet byggeskikk i tre her i Norge, forteller daglig leder i Trefokus AS, Aasmund Bunkholt.

- Tre er i tillegg veldig fleksibelt, det er for eksempel enkelt å endre planløsning ved å fjerne en vegg, eller bytte overflaten. Tre gir også et godt inneklima, og har god akustikk. Jeg er hi-fi freak, og trehus gir ikke for mye romklang slik som murhus ofte vil gi, forklarer Bunkholt.

At tre er godt for psyken, er kanskje også nytt for mange.

- Det er også en dimensjon, som det ikke blir snakket så mye om. For tre er et naturmateriale det er enkelt å "kommunisere" med. Faktisk har det vært laget undersøkelser som viser at tunge psykiske klienter får det psykisk bedre når de omgir seg med trematerialer. Og det er jo interessant, ler han.

Finnes det noen argumenter mot bruken av tre i husbygging?

- Trebransjen har nok hatt litt for lite utvikling i materialer, og slik har vi blitt kjent med et begrep som furuhelvete. Men jeg vil hevde at det ikke er tre det er noe galt med, men bruken, sier Bunkholt.

Husmaterialer

Hva foretrekker du? (Avsluttet)
Hus i tre(56%) 2029
Hus i mur/tegl(40%) 1471
Hus i helt andre materialer(4%) 147
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det finnes mange andre tresorter enn de helt vanlige som er furu og gran. For eksempel kan man både utvendig og innvendig bruke både bjørk, eik, ask og or. Jeg skulle gjerne sett at slike tresorter ble brukt mer, og også gjerne at man kombinerte materialene mer, for eksempel tre og mur og tre og sten, sier han, og legger til:

- I tillegg er det selvsagt korrekt at mur holder lenger uten vedlikehold enn tre gjør.

Er det ikke et kjent faktum at trehus brenner oftere enn murhus?

- Nei, undersøkelser har vist at det ikke er tilfellet. For det er ikke konstruksjonene som vanligvis brenner, det er interiøret. I USA hvor det finnes mange trehus, har de for eksempel påbudt å ha sprinkleranlegg installert i bygningene sine, og de har så godt som aldri dødsfall i forbindelse med husbrann, avslutter han.

Betongmannen

- Man er helt sikker på at hus i betong ikke brenner. I tillegg er de bedre lydisolerte, noe som er en fordel dersom man bygger eksempelvis leiligheter, sier styreformann i Bygg uten grenser, Bjørn Mørck.

- I tillegg er betong nesten fri for vedlikehold. Det råtner eller ruster ikke. En fasade på et murhus kan holde i 25-30 år, mens et trehus må vedlikeholdes med maling mye oftere.

Ifølge Mørck er også betonghus mer energivennlige.

- Et betonghus holder seg kaldt om sommeren, og varmt om vinteren, og er derfor mer miljøvennlige fordi det bruker mindre energi.

Eksempel på fint murhus. Bilde: Urbanikhus.
Eksempel på fint murhus. Bilde: Urbanikhus. Vis mer


Og listen er enda lenger.

- Formen på betonghus kan være akkurat slik du ønsker. For man kan mure det opp akkurat slik det er tegnet. Murhus har også sterke konstruksjoner, og det er ikke noe problem senere å endre på plantegningen inne i huset. I tillegg er murhus mindre utsatt for fuktskader, for eksempel i våtrom.

Er det noen argumenter mot å bygge i betong, kontra i tre?

- Dette går jo selvsagt mye på følelse, på hva man liker. Men man kan for eksempel si at byggeprosessen i betong ofte er litt dyrere enn i tre. Likevel er det feil å bare ha fokus på selve byggeprosessen, noe som trebransjen ofte har. For regner du ut kostnadene over hele husets levetid, vil det på sikt bli billigere med hus i mur og betong. Men trebransjen er nok ikke enig i det, avslutter Mørck.

Murmannen

Instituttleder i Mursenteret, Martin Langvik, benytter seg av de samme argumentene som Mørch i Bygg uten grenser når det gjelder lydisolering, varmeisolering, brann og fuktproblemer.

Bor du selv i mur- eller trehus?

- Egentlig begge deler, for jeg bor i et rekkehus der kjellerdelen er av betong, og huset over i tre. Men jeg frykter den dagen for eksempel naborekkehuset skulle brenne. Da er jeg sikker på at mitt også brenner. I tillegg synes jeg at det er besværlig å skulle beise hvert femte år, murdelen på huset bare holder og holder, og trenger ikke vedlikehold, forteller han.

På tross av at du er talsmann for murbransjen - kan du finne argumenter som taler for at trehus er best?

- Ja, det kan jeg. Det er nok enklere å være selvbygger i trebransjen. Det er på en måte hvermannseie å kunne utføre et bygg i tre. Gitt at det ikke er for komplekst, kan man for eksempel nok enklere selv bygge om, enn man kan i et murhus der man i høyere grad må benytte håndverkere, sier Langvik.

- Trekonstruksjoner er også lettere, og de er enklere å frakte, for eksempel med helikopter. I tillegg er oppføringskostnaden for et trehus nok i snitt 10-20 prosent billigere enn murhus. Og grunnet tradisjonen for trehus i Norge, er det enklere å få tak i en byggmester til et trehus, avslutter instituttlederen.

Sjekk fordeler og ulemper i denne listen.

- De to mest vanlige konstruksjonene er jo selvsagt tre og mur, men i de senere årene har vi også sett at det er kommet en rekke nye og annerledes konstruksjoner, for eksempel stål og metall, glass, jordstampe og dukkonstruksjoner. Så spekteret er stort, forteller prosjektleder i Norske Arkitekters Landsforbund, Trond Kanstad.

Se også: Nye norske ferdighus

Hva foretrekker du? Hus i mur eller tre? Del dine meninger og erfaringer med leserne i diskusjonsgruppen under.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i juni 07.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!