Du vasker vel ikke soppen?

Mange ødelegger soppen allerede før de begynner å tilberede den.

Det er en grunn til at svenskene kaller sopp for svamp: De suger til seg vann som en svamp, og mister samtidig næringsstoffer og smak, om du vasker dem.  Foto: Per Ervland
Det er en grunn til at svenskene kaller sopp for svamp: De suger til seg vann som en svamp, og mister samtidig næringsstoffer og smak, om du vasker dem. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sopp må være en av de aller beste tingene med sensommeren og høsten. Dessverre ødelegger mange den allerede før den når grytene.

Og rart som det enn kan høres ut: Synderen er vann.

For enten du plukker sopp i grønnsaksdisken eller i skogen; det sniker seg med jord, eventuelt mose, nåler og blader. Men å vaske bort rusk og rask er det dummeste du gjør. Soppen trekker til seg vannet som en svamp, og blir ikke bare sleip og rar å forholde seg til, den kan også miste næringsstoffer og smak.

Kan den spises? Se opp for giftig sopp på soppturen

Rens underveis

Plukker du sopp i skogen, er det aller beste å grovrense den underveis. Til det er det kjekt med en soppkniv. Det finnes mange ulike varianter på markedet. Hemmeligheten her er ikke kniv-biten; men børsten i andre enden. Med denne kan du rense soppen ferdig, før du putter den i kurven (soppen liker å puste, så du bør unngå plastikkposer så langt som mulig). Skjær av roten, og børst bort jord og evt rusk.

Det er også smart å dele soppen i to på langs, for å sjekke om den er markspist. Markspiste deler skjærer du eventuelt bort.

Smarte produkter til soppturen:

Putt sommeren på glass: Trikset som gjør at syltetøyet holder lenger

Når du kommer hjem

Børster kommer fint til i rillene under hatten på kantarellen.  Foto: Per Ervland
Børster kommer fint til i rillene under hatten på kantarellen. Foto: Per Ervland Vis mer


Når du kommer hjem, må soppen finrenses. Men heller ikke her bør du vaske eller skylle soppen. Får du ikke bort flekker kan du prøve å gni dem bort med et fuktig kjøkkenpapir. Er det ekstra ille, kan du faktisk skrelle enkelte sopptyper. Du mister litt av soppen, men det er en fin måte å friske opp butikkchampignon som har blitt brun og trist. Sørg bare for at du bruker den ganske rett etterpå.

... Visste du at sopp ikke bør spises rå? Dette fordi enkelte matsopper som er både ufarlige og kjempegode i stekt eller kokt tilstand, kan gi forgiftning eller ubehag om de er rå eller ikke er nok varmebehandlet. Dette gjelder blant annet champignon.

Men pass på!

Er du i tvil om soppen din er spiselig - eller skal varmebehandles - sørg for å oppbevare den for seg selv (for eksempel i et lommetørkle eller serviett) og sjekk med lokal soppkontroll eller soppkyndige før du tar sjansen på å hive den i gryten. I dag er det soppens dag, og det vil være soppkontroller over hele landet. Les mer på soppognyttevekster.no.

Mistanke om forgiftning? Kontakt lege eller ring riftinformasjonens døgnåpne vakttelefon 22 59 13 00 med én gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer